Çağdaş sanat etrafındaki tartışmaları beslemeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan Arter Yayınları, “Çalışma Koşulları: Hans Haacke’nin Yazıları” başlıklı e-kitabı arter.org.tr/yayinlar adresi üzerinden erişime açtı. Alexander Alberro’nun hazırladığı ve Zeynep Baransel’in Türkçeye çevirdiği “Çalışma Koşulları: Hans Haacke’nin Yazıları“nın Türkçe edisyonunun tasarımını Didem Uraler Çelik üstlendi.
Kurumsal eleştiri geleneğinin öncüleri arasında yer alan Hans Haacke’nin kendi sanat pratiğini aktarmak ve belgelemek üzere kaleme aldığı yazılarını bir araya getiren bu kapsamlı derleme, The MIT Press tarafından 2016’da Writing Art başlıklı yayın dizisi kapsamında “Working Conditions: The Writings of Hans Haacke” ismiyle İngilizce olarak yayımlandıktan sonra Türkçede ilk kez okuyucuyla buluşuyor.
Düşünce Yazıları, Mektuplar…
Kitap, döneminin güncelliği içerisinde bazı can alıcı tartışmalara yol açan Hans Haacke’nin kendi pratiğini aktarmak ve belgelemek üzere kaleme aldığı yazılarını bir araya getiriyor. Bir kısmı ilk kez bu yayın aracılığıyla gün yüzüne çıkan metinler, sanatçının üretimleri hakkında yazdığı açıklamalardan sanat ve siyaset üzerine daha geniş erimli düşünce yazılarına uzanıyor. Derleme, Haacke’nin MoMA ve Guggenheim ile yazışmalarını ve 1969 São Paolo Bienali’nde Amerika Birleşik Devletleri’ni temsil etmeyi reddettiği mektubunu; kurumsallığın sanat dünyasındaki yansımalarını ele aldığı, kitaba da adını veren “Çalışma Koşulları” başlıklı yazısını; “gerçek zamanlı toplumsal sistemler” üzerine düşüncelerini ve sanatçının yapıtları bağlamında birçok müze yayınında yer verilmiş
metinleri bir araya getiriyor.
Hans Haacke Hakkında
1936 yılında Köln’de dünyaya gelen Hans Haacke, kurumsal eleştiri geleneğinin öncüleri arasında yer alır. Görsel malzemelerin toplumsal ve psikolojik çağrışımlarını irdeleyerek (gerek kamusal gerek özel) çok sayıda kurumun/sanat alanının işleyişini gözler önüne seren Haacke’nin sanat pratiği, farklı unsurların birbiriyle etkileşimini konu edinir. Resim, yerleştirme ve fotoğraf mecralarında ürettiği yapıtları, dünyanın ekonomik, sosyal ve politik durumunu sorgulayarak sanata bakışımızı ve sanatın toplum içinde oynadığı rolleri değerlendirme biçimini yeniden tanımlamaya yardımcı olur. Haacke’ye göre sanat dünyasını ve genel anlamıyla dünyayı çevreleyen koşullarla ilişki kuran sanat yapıtları, basit ve durağan birer nesneden ibaret olmanın ötesine geçerek kendi sınırlarının dışında yankılar doğurur.