Arkas Sanat Merkezi’nde Türk Resminin Modernleşme Serüveni - ArtDog Istanbul
Hayri Çizel (1891-1950) Sanatçının Atölyesi.

Arkas Sanat Merkezi’nde Türk Resminin Modernleşme Serüveni

Arkas Sanat Merkezi, 26 Mart’ta "Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi (1920-1970)" sergisiyle kapılarını açıyor. Arkas Koleksiyonu’ndan 110’dan fazla eserin yer aldığı sergi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte sanatçıların modernleşme ve gelenek arasındaki dengesini gözler önüne seriyor.

/

Arkas Sanat Merkezi, 26 Mart’ta kapılarını Gelenek ve Modernite: Arkas Koleksiyonu’nda Türk Resmi (1920-1970) sergisiyle açıyor. Türk resim sanatının modernleşme sürecine ışık tutan sergide, Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen 110’dan fazla eser yer alıyor. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş dönemindeki sanatçılar, eserlerinde modernleşme ve gelenek arasındaki dengeyi nasıl kurduklarını gözler önüne seriyor. Sergi, aynı zamanda kısa süre içinde açılacak Arkas Sanat Göztepe’nin koleksiyon seçkisine dair ipuçları sunuyor. İki sergi, Arkas Koleksiyonu’ndan yola çıkarak Türk resminin gelişimini İzmir’de sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor.

Şeref AKDİK (1899-1972), Nazlı Ecevit Portresi, 1932

Arkas’ta Manzara ve Figüratif Sanatta Modernleşme İzleri

Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1970’lere kadar uzanan süreçte sanatçıların modernleşme çabasını gözler önüne seren sergi, figüratif ve manzara resimleri üzerinden Türkiye’nin dönüşümünü anlatıyor. Boğaziçi ve Adalar’dan Ankara ve Anadolu’ya uzanan sayfiye kültüründeki değişim, manzara resimleri aracılığıyla izlenirken; modern bireyin yaşam tarzı, figüratif eserlerde kendini gösteriyor.

II. Dünya Savaşı sonrası burslu olarak Paris’e giden sanatçıların, Yeni Paris Ekolü ile Türk sanatına kazandırdığı özgüven de serginin önemli başlıklarından biri.

CI BLOOM
CI BLOOM Mobil

Arkas’ta Türk Resminin Öncü İsimleri Aynı Seçkide

Sergi, Türk resim sanatının önemli isimlerini bir araya getiriyor. 1914 Kuşağı sanatçılarından İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Hikmet Onat ve Namık İsmail’in Paris’te aldığı eğitimin etkileri görülebilirken; Hoca Ali Rıza ve Halil Paşa’nın açık hava resim geleneğinin sonraki kuşakları nasıl etkilediği vurgulanıyor.

Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nden Hale Asaf, d Grubu sanatçılarının hocası André Lhote, Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu, Cemal Tollu, Nurullah Berk ve Hamit Görele gibi sanatçılar sergide yer alıyor. Ayrıca Fikret Mualla, Pierre Bonnard ve Léopold Lévy gibi isimlerin eserleri de izleyicilerle buluşacak.

André Lhote (1885-1962), Marsilya Limanı, 1923

Arkas Koleksiyonu’ndan Türk Resmine Yeni Bir Bakış

Sanat tarihçisi ve akademisyen Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği sergi, Türk resim sanatında gelenek ve modernitenin iç içe geçtiğini vurguluyor. Erken Cumhuriyet dönemi ile Meşrutiyet dönemi arasındaki kopukluk algısını sorgulayan seçki, İzlenimcilik, Geç Kübizm ve Art Déco gibi sanat akımlarının Türk resmindeki yansımalarını da gözler önüne seriyor.

Sergi 26 Mart- 28 Aralık tarihleri arasında Arkas Sanat Merkezinde.

Previous Story

CI Bloom 4. Edisyonuyla Yeniden

Next Story

Dirimart Dolapdere’de Günübirlik İnşa

0 0,00