Efes Antik Kenti.

Antik Kentlerde Gece Müzeciliği Başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çalışmaların tamamlandığını ve 2024 yaz sezonu itibarıyla antik kentlerde "Gece Müzeciliği"ne başlayacaklarını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde bugün yapılan basın toplantısında 2023 yılı turizm verilerini değerlendirdi. 2024 yılı turizm hedeflerine ilişkinde açıklamalarda bulunan Ersoy, 2024 yaz sezonunda antik kentlerde “Gece Müzeciliği”ne başlayacaklarını duyurdu. Turisti otelin dışına çıkarmanın amaçlandığı proje Ege ve Akdeniz sahili boyunca Olympos, Phaselis, Syedre, Perge ve Aspendos antik kentlerini kapsıyor.

Konuşmasında turist sayısının 2023’te yüzde 10 artışla 56,7 milyon kişiye ulaştığını, 2024 yılında ise bu rakamın 60 milyona ulaşması hedeflendiğini belirten Ersoy’un açıklamalarında öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Arkeolojinin Altın Çağı ve Geleceğe Miras Projesi

“2021’de 670 olan arkeolojik çalışma sayısını 2023’te 720’ye çıkardık. 2024’te ise bu rakamı 750’ye, 2026’da 800’e çıkarmayı planlıyoruz. Bu 720 sayısı yıllık çalışma olarak bakıldığında bir dünyada rekordur. Kazılar genelde 45 ila 60 gün kazılır, bu kısa süreli kazılarla belli sayıda ilerleme sağlanınca sonraki yıla aktarılırdı. Biz burada bir değişikliğe gittik ve geçtiğimiz yıl 12 aylık kazı programına geçtik. Program kapsamında ülkemizde 144 tane olan Türk kazı başkanlığını aşamalı olarak 12 aylık kazı programına geçirdik. Ülkemizde 32 tane de yabancı kazı başkanlığı var… Bunların 18’i çok önemli kazı başkanlıkları…”

“2019’da 144 arkeolojik kazı çalışmasına aktarılan kazı ödeneği 37. 3 milyon iken, geçtiğimiz yıl 1.1 milyara çıkardık. Yani böylelikle artık projenin ikinci aşamasına geçtik ve Arkeolojinin Altın Çağı Projesi’ni 12 aylık çalışmayla başlatmış olduk. Daha sonra  Arkeolojinin Altın Çağı Projesi’nden; Arkeolojinin Altın Çağı ve Geleceğe Miras Projesi’ne geçtik. Geleceğe Miras Projesi aslında ağırlıklı olarak Türk kazı başkanlıkları dışında yabancı kazı başkanlıkları da kapsayan bir proje.”

“Bütün Kazılar Türk Hocalar Tarafından Koordine Ediliyor”

“Türkiye’nin arkeolojik geçmişine baktığınız zaman arkeolojik kazıların ilk 1860’lı yıllarda  başladığını görüyorsunuz. Yani 160 yıldan fazla bir süredir ve bu süreç boyunca 32 noktada yabancı kazı başkanlıklarıyla yürütüldü. Sonrasında Türk hocalar devreye girmeye başladı  Geçen sene aldığımız bir kararla yabancı kazı başkanlıklarının tamamına Türk  koordinatör kazı başkanı atadık. Yani 2023 sonuna kadar ‘milli ve yerli’ sürecini kazı başkanlıkları konusunda da tamamlamış olduk. Özetle, geçen sene 162 yıllık bir geleneğin son bulduğu bir yıl oldu. 162 yıl sonra Türkiye’deki bütün kazı başkanlıkları Türk hocalar tarafından koordine edilmeye başlandı.

İlginizi çekebilir:  Cappadox Yıllar Sonra Geri Dönüyor

“Artık sadece kazı yapmıyoruz, koruma ve restorasyon çalışmalarını da yapıyoruz. Yani kazınan alanların ayağa kaldırılması süreçlerini de Türkiye olarak tamamlıyoruz. Niye önemli? Turizm sezonunun 12 aya yayılması için önemli… Turizm bölgelerinde turistin otel dışına çıkarmak ve  özellikle nitelikli turisti ülkemize getirmek için tüm bu arkeolojik değerlerimizi ve potansiyelimizi  ön plana çıkmamız gerekiyor. Gelen turiste buralarda gezilebileceği ortamları yaratmanız gerekiyor.”

“En Önemli Silahımız Arkeolojimiz”

“Turizmi 12 aya ve Anadolu’nun 81 vilayetine yaymamız gerekiyor. Buradaki en önemli silahımız ise arkeolojimiz. Gece Müzeciliği de bu noktada çok önemli. Geçen sene özellikle bu konuda bir çalışma başlattık ve buna yenilerini ilave ederek devam ediyoruz. Efes Antik Kenti’nin ışıklandırmasını tamamladık. Hierapolis Antik Kenti ışıklandırmasını tamamlıyoruz. Patara ve Side Antik Kentleri’nde de çalışmaları geçen sene tamamladık. ”

“Gece Müzeciliğine Başlıyoruz”

“Yine Ege ve Akdeniz sahilleri boyunca Olympos, Phaselis, Syedre, Perge ve Aspendos’un olduğunu önemli antik kentlerde ‘Gece Müzeciliği’ne başlıyoruz. Yani buraları aydınlatıyoruz. Özellikle yaz döneminde kıyı kentlerinde hava sıcaklığı çok yüksek olduğu için turistler otelden çıkamıyor. Gün batımından sonra, mümkünse gece gezmek istiyorlar. Şimdi bu aydınlatma projesi ile hem gün batımında hem de gece 12’ye kadar şehir merkezlerinde ve turizm merkezlerine yakın olan yerlerde müzelerimizi açık tutacağız. Böylelikle hem turistin otel dışına çıkmasını sağlayacağız, hem de şehrin diğer paydaşlarının da turizm gelirlerinden pay almasını sağlayacağız.”

Previous Story

Oz Büyücüsü Ayakkabılarını Çalan Hırsıza Para Cezası

Next Story

İstanbul Tasarım Müzesi’nde “Müze” Nerede?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.