Pop art akımının en önemli temsilcilerinden Andy Warhol 34 yıl önce hayatını kaybetmiş olsa da hala günümüzün trendlerini takip etmeyi başarıyor. Warhol’un 1985 yılında yaptığı dijital çizimler NFT’ye dönüştürülerek açık artırmaya çıkarıldı. Ancak sanatçının NFT’ye çevrilen eserlerinin orijinal sayılıp sayılmayacağı tartışma konusu oldu.
ARTnews’in haberine göre müzayede evi Christie’s tarafından Andy Warhol Foundation iş birliğiyle açık artırmaya çıkarılan eserler sanatçının az bilinen eserleri arasında yer alıyor.
Amiga 1000 ile Ürettiği Dijital İşler
“Andy Warhol: Machine Made” başlıklı online müzayedede satışa çıkarılan 5 NFT tabanlı Warhol eseri, sanatçının Amiga 1000 bilgisayarıyla 1985 yılında yaptığı dijital işlerden oluşuyor. Propaint adlı programda eserleri yaratan sanatçının işlerinin açık artırma fiyatları 10 bin dolardan başlıyor.
27 Mayıs’a kadar devam edecek ve elde edilen geliri Andy Warhol Foundation’a bağışlanacak açık artırma beraberinde tartışmaları da getirdi. İlk kez 2017-2019 yılları arasında Andy Warhol Müzesi’ndeki bir sergide görücüye çıkan eserleri bu sergi için restore eden ilk ekipteki uzmanlardan Golan Levin, NFT tabanlı işlerin orijinalinden çok uzak olduğunu söyledi.
“Orijinallerinden Çok Uzak”
Carnegie Mellon Üniversitesi’nde görev yapan ve 2011’den 2014 yılına kadar bu restorasyon projesi için çalışan Levin, Christie’s müzayede evinin satışa çıkardığı eserleri yanlış tanıttığını dile getirdi. “Satılan NFT’ler orijinallerinden çok uzak” diyen Levin, Warhol’un bilgisayarından alınan çalışmaların 320 piksele 200 non square piksel; satılan NFT’lerin ise 4 bin 500’e 6 bin piksel olduğunu söyledi. Orijinal işte Warhol’un ‘elinin değdiği’ her pikselin şimdi bu yükseltme sürecinde değiştiğini/bozulduğunu ifade etti.
“NFT’nin Yeni Yıldızı Warhol”
Levin, “Satılanlar ancak orijinal eserlerin dublörleri olabilir” dedi. CNN’e konuşan Christie’s CEO’su Guillaume Cerutti ise açık artırmayla ilgili olarak, “Andy Warhol NFT’nin yeni yıldızı” diye konuştu.