Anadolu Ödülleri Sahiplerini Buldu - ArtDog Istanbul

Anadolu Ödülleri Sahiplerini Buldu

//

Yirminci yılını kutlayan Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen Anadolu Ödülleri’nin ilki dün COVID-19 sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleşen törende sahiplerini buldu.

35 İlden 133 Proje Başvurdu

35 ilden adayların başvurduğu yarışmada, finale kalan 25 projeden altısı “Anadolu Ödülü”ne değer bulunurken, seçici kurul iki projeye de  “Alana Katkı Ödülü” verilmesini kararlaştırdı.

Doğan Holding ana sponsorluğunda gerçekleşen ödül programına, Müzecilik, Süreli Etkinlikler, Gösteri Sanatları, Arkeoloji ve Restorasyon kategorilerinde toplam 133 proje başvurmuştu. Ödül töreni ise vakfın Youtube kanalında canlı yayınlandı.

Ödül Kazananlar

İlk Anadolu Ödülleri’nin kazananları, Sivas, Eskişehir, Hatay, Çanakkale ve Van oldu. Arkeoloji kategorisinde Kayalıpınar Kazısı (Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü); Müzecilik kategorisinde OMM-Odunpazarı Modern Müze (Odunpazarı Modern Sanat Vakfı); Restorasyon kategorisinde The Museum Hotel Antakya, 5. Mıntıka 4642 Numaralı Parsel Koruma Süreci (DS Mimarlık); Süreli Etkinlikler kategorisinde Çanakkale Bienali (CABININ), Gösteri Sanatları kategorisinde ise EBB Senfoni Orkestrası (Eskişehir Büyükşehir Belediyesi) ve Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği (Van Devlet Tiyatrosu) Anadolu Ödülleri’nin sahibi oldu.

Seçici Kurul başarılı bulduğu iki projeyi de teşvik ödülü niteliğindeki “Alana Katkı Ödülleri” ile onurlandırdı. Arkeoloji kategorisinde Siirt – Başur Höyük Kazısı (Ege Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümleri); Restorasyon kategorisinde ise Kültür Yolu Projesi (Erzurum Büyükşehir Belediyesi) Alana Katkı Ödülü’ne değer görüldü.

“Beklentimizin Üzerinde Bir Katılımla Karşılaştık”

Baksı Kültür Sanat Vakfı ve Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ilk kez düzenenlenen yarışmayı değerlendirirken şu cümlelere yer verdi: “…İlk yıl için beklentimizin üzerinde bir katılımla karşılaştık. Projelerin çeşitliliğinin yanı sıra STK’lar, bireysel katılımcılar, yerel yönetimler ve resmi kuruluşlar gibi çok farklı kesimlerden başvurular aldık. Türkiye’nin hemen her tarafında bu kültürel çeşitliliği sahiplenmiş ciddi çalışmalar olduğunu gördük. Bu bizi son derece sevindirdi ve gelecek konusunda daha umutlu olmamızı sağladı. Böylece Anadolu’yu eski kültürel bereketine, enerjisine ve çeşitliliğine kavuşturacak bir yolun açıldığını düşünüyorum…” 

Ödüllerin sahipleri, Prof. Dr. Ali Akay, Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Nezih Başgelen, Levent Çalıkoğlu, Doğan Hızlan, Arhan Kayar, Doç. Dr. Ayşe H. Köksal, Bülent Ortaçgil, Prof. Dr. Süha Özkan, Faruk Pekin,
Dr. Nusret Polat, Prof. Dr. Metin Sözen, Murat Tabanlıoğlu, Görgün Taner, Saffet Emre Tonguç ve Prof. Dr. Fikret K. Yegül’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi.

Sanatçı Osman Dinç’in imzasını taşıyan ödül heykelleri ile katılım sertifikaları ise Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından sahiplerine ulaştırılacak.

Previous Story

Fransa Müzelerindeki Objeler Benin ve Senegal’a İade Edilecek

Next Story

Depo’daki ‘Kum Fırtınası’nın Ardından…

0 0,00