Hüsamettin Koçan

Anadolu Ödülleri “Geçmişi Selamlamak”

//

Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından, Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla ikinci kez “Geçmişi Selamlamak” başlığıyla düzenlenen ‘Anadolu Ödülleri‘ töreni Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşti. Baksı Müzesi ve Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Hüsamettin Koçan’ın katılımıyla gerçekleşen törende, edebiyat, görsel sanatlar, mimarlık, müzik ve sinema dallarında dağıtılan ödüller sahiplerini buldu.

Anadolu Ödülleri’nden Ustalara Selam, Gençlere Yeni Alan

 “Geçmişi Selamlamak” başlığıyla düzenlenen 2021 ödül programında Refik Halit Karay “Edebiyat”, Bedri Rahmi Eyüboğlu “Görsel Sanatlar”, Emre Arolat “Mimarlık”, Muzaffer Sarısözen “Müzik” ve Lütfi Akad “Sinema” alanında Anadolu Ödülü’nün sahibi oldu. Doğan Holding ana sponsorluğunda gerçekleşen Anadolu Ödülleri programında bu yıl ilk kez “Doğan Değer Ödülü” adıyla verilen Onur Ödülü ise geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan, Kalan Müzik’in kurucusu Hasan Saltık’ın oldu. Mimarlık jürisinin verdiği Destek Ödülleri’ne de Melike Altınışık ve Ömer Selçuk Baz değer bulundu. 

Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen Anadolu Ödülleri, dönüşümlü olarak çiftli yıllarda kurumlara, tekli yıllarda kişilere veriliyor. 2021 yılında “Geçmişi Selamlamak” başlığı altında düzenlenen Anadolu Ödülleri’nin, son yüzyılda eser veren ve eserlerinde Anadolu’nun kültürel birikimini en üst düzeyde yansıtan sanatçılara sunulması hedeflendi. Adaylar beş ayrı dalda ayrı ayrı oluşturulan seçici kurul üyelerinin önerileriyle belirlendi. 

Baksı’da Üretecekler

Baksı Kültür Sanat Vakfı, bu yıl ilk kez Anadolu Ödülleri kapsamında Misafir Sanatçı Programı’nı da başlattı. 2021 ödül programında beş ayrı dalda, ödül alan her bir sanatçı adına genç bir yetenek Misafir Sanatçı Programı’na davet edildi. Görsel Sanatlar alanından Yılmaz Bulut, Sinema alanından Selman Nacar, Müzik alanından Mehmet Ali Şimayli, Edebiyat alanından Çağla Meknuze Kırant ve Mimarlık alanından Berin Erikçi bu programın ilk katılımcıları olmaya hak kazandılar. Genç sanatçılar bu yıl özel bir program dahilinde Baksı’da konuk edilecekler ve orada üretecekler. 

Geçmişin Birikimi, Bugünün Enerjisi İle

Törende konuşan Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, “2020 Anadolu Ödülleri ile Arkeoloji, Gösteri Sanatları, Müzecilik, Restorasyon, Süreli Etkinlikler dallarında değerli projeleri belleğimizin ilk sayfasına kaydettik. 2021 Ödülleri’ni ise Edebiyat, Görsel Sanatlar, Mimarlık, Müzik ve Sinema alanlarında son yüzyıl içinde Anadolu’yu onurlandıran bireysel katkıları gündeme getirdik” dedi. Koçan şunları söyledi: “Bugünün Türkiye’sinde kimliğimizin en belirleyici özelliğinin Anadolu birikimi olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda Anadolu insanının yaşam mücadelesini daha görünür kılmalı, orada yaşanan insan öykülerinin birikimini ve bizi nasıl zenginleştirdiğini yeniden görebilmeli, Anadolu’ya kültürler çöplüğü gözüyle bakmak yerine, değerler dünyasının toprağı olarak ondan gurur ve sevgi ile söz edebilmeliyiz. Baksı Kültür Sanat Vakfı olarak bu bağlamda Anadolu’yu geçmiş birikimler ve güncel enerji ile kültür ve sanatın barış coğrafyası olarak tekrar tekrar dünyamıza önermek istiyoruz.” dedi.

Anadolu Ödülleri 2021’de Görsel Sanatlar Ödülü’ne değer görülen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ödülünü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu takdim etti. Ödülü almak üzere sahneye çıkan sanatçının torunu Rahmi Eyüboğlu, gözyaşları içinde başladığı konuşmasında Baksı Vakfı’na teşekkür ederken “Adı Anadolu olan bir ödül alsaydı dedem, eminim hüngür hüngür ağlardı. Ben ağlamamaya çalışacağım” dedi ve şunları söyledi: “Belki hatırlarsınız bundan bir hafta önce bir haber çıktı.

Bedri Rahm Eyüboğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu’na ödülü, Ekrem İmamoğlu ve Düzenleme Kurulu Başkanı Esra Aliçavuşoğlu sundu.

Sayın başkanım ve çalışma arkadaşları bir parka Bedri Rahmi Eyüboğlu adını vermek istediler. Bir de biliyorsunuz başkanın ‘çalışmama arkadaşları’ var. Onlar reddetti bu teklifi. Ve eminim reddeden arkadaşlar Bedri Rahmi Eyüboğlu kimdi, bilmiyorlardı. O yüzden içimizde tekrar umut kelimesini güçlendiren sayın başkanıma teşekkür ediyorum. Bu ödülü dedeme layık gördüğünüz için de hepinize teşekkür ediyorum…”

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Baksı Müzesi (@baksimuzesi)’in paylaştığı bir gönderi

Ekrem İmamoğlu ise “Şimdi muhtemelen birileri ‘Bu sahne planlandı’ demiş veya diyecek olabilir. Hiç böyle bir plan yoktu. Ben ödül törenine geleceğini biliyordum ama Bedri Rahmi Eyüboğlu’na ödül vereceğimi aslında bu sabah öğrendim. Dolayısıyla Rahmi Bey’e güzel cümleleri için teşekkür ediyorum” diye başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Beylikdüzü’nde çok güzel bir Atatürk Kültür Merkezi yapmış, çok güzel bir sergi salonu açmıştık. Oraya Bedri Rahmi Eyüboğlu sergi salonu ismini vermiştik ve benim için de büyük bir onurdur. Rahmi Bey’le de orada yine güzel bir paylaşımımız olmuştu. Kendisini ziyaret edeceğim ve biz Bedri Rahmi Eyüboğlu ve onun gibi bu Anadolu’nun güzel topraklarının kıymetli insanlarını nasıl daha iyi kılarız ve yaşatırız sorumluluğunu üstleneceğiz. Bu sorumluluğu sadece bir meclis kararı engelleyemez. Mecliste arkadaşlarıma dedim ki, “Sordunuz mu ne için hayır dediler?”. Bana gelen cevap şu; dönmüşler, “niçin hayır dediniz?”; onlar da dönmüşler “Bilmiyoruz ki”… Ne için hayır dediklerini bilmiyorlar. Böyle bir durum yaşandı, üzücü.”

İlginizi çekebilir:  İsrail Pavyonu Ateşkes Olana Kadar Açılmayacak

Tam da Anadolu

İmamoğlu “Bugün çok değerli bir ortamdayım. Baksı Müzesi’ni, Baksı Köyü’nü gidip ziyaret etmiş birisiyim. Ziyaret etmeden bugün burada olsaydım, anlamlı olmayacaktı. Demek ki bir şeyler üst üste oluyor bazen hayatın akışında, farkında olmadan… Bazen üst üste geliyor bazı şeyler, ben diyorum ki herhalde kalbim temiz ondan. Baksı Müzesi’ni ziyaret etme arzusu, oradan buraya katılmak gibi hayatın aşamalarında ben böyle bir duyguya sahibim: İyi niyetli olmak, temiz düşünmek önünüzü açar ve size güzel sıralamalar dizer, hata yaptırmaz. Koruyucu melekleriniz olur, koruyucu insanlarınız olur, dualar sizinledir. Aslında belki de bu bahsettiğimiz tılsımlı şey tam da Anadolu, buna inanmak da Anadolulu olmak aslında. Dünyanın başka yerlerinde bu tür cümleler kurmak anlamlı olmayabilir, ama bu topraklarda çok anlamlı hale gelebiliyor. Öyle bir tılsımı, öyle bir sihri var bu toprakların.” diye
konuştu.

“Anadolu’da Bir Işık”

“O güzel müzeyi inşa eden, o ortamı yaratan ve gerçekten yaratıcı bütün unsurlarıyla var eden Hüsamettin Koçan hocamıza ve kıymetli eşine teşekkür ediyorum” diyen İBB Başkanı “Bu müze, sizin ortaya koyduğunuz bu büyük emek, gerçekten oraya gittiğinizde size ‘ben burası için ne yapabilirim’ duygusunu ve hissini veriyor. Muazzam bir işi Anadolu’da bir ışık, bir kıvılcım gibi parlıyor ve parlamaya da devam edeceğini biliyorum…” dedi.

Doğan Vakfı’na ve iş birliğine katkı sunan tüm kuruluşlara teşekkürlerini iletirken, ödül alan kurum ve kuruluşlara da kıymetli çalışmaları için teşekkürlerini sundu.

“Bu Yarıştırılmama Meselesini Anlatmayı Kendime Vazife Edineceğim”

İmamoğlu cümlelerini “Anadolu muhteşem bir coğrafya ve gerçekten insanı içine alan, etkileyen gelenekleri, efsaneleri var. Ben de bir Anadolu çocuğuyum. Aslında Anadolu işte böyle bir şey: Her yönüyle çok zengin, kültürleriyle, diliyle, dinleriyle, yaşamıyla… Hocam çok kıymetli bir şey söyledi. İnançlar, yaşam biçimleri, kökenler, bütün bunlar çok kıymetli ve yarıştırınca anlamsızlaşıyor. Zaten yarıştırılmayacak bir mesele, hiçbir şekilde yan yana koyup yarıştırılacak bir mesele değil. Herhalde bütün bu duygu orada bozuluyor. Onun için çok kıymetli bir kelime olduğunu düşünüyorum. Bu ‘yarıştırılmama’ meselesini her yerde bazı yüzlere çarpa çarpa anlatmayı bundan sonra kendime vazife edineceğim. Hayatta yarışlar olur ama bu onlardan birisi değil. Ama biz birçok yerde bu yarıştırmayı kendimize bir sorumluluk gibi kabul edip büyük hatalar yapabiliyoruz” diye sürdürdü.

“Anadolu’nun 40 Haneli Köyünde Doğdum”

“Ben de Anadolu’nun sahilden 12 km içeride olan, 40 haneli bir köyünde doğdum neticede. Bugün de dünyanın en kadim kentinde belediye başkanı olmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum, sorumluluğunu taşıyorum. Anadolu bence budur işte. Bunu sağlayan bir topraktır, bir gelenektir… ” dedi. “Tabii bunun katkı unsurları vardır; Aydınlanmanın bir katkısıdır bunu buraya taşıyabilen…” diye anlatmaya devam etti.

“84 Milyon Kişi Üzerine Titremeliyiz”

Anadolu hakkında “Eşsiz toprakların sahip olduğu bu değerlere gereken özeni göstermekle sorumlu, mesul kişileriz. 84 milyon insan olarak üzerine titremeliyiz” diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sahnede Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “İstanbul Destanı” adlı şiirini de okudu.

Ödül heykelcikleri sanatçı Osman Dinç’in imzasını taşıyor.
Previous Story

Bu İşler “Satılık Değil”

Next Story

Nazi Yağmalarının İzinde

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.