Almanya’dan Kültür Sanata Dev Bütçe

///

Küresel pandemi nedeniyle tüm dünyada sekteye uğrayan kültür sanat projeleri için Almanya’da örnek bir karar alındı. Parlamento komitesi 2021 yılında kültür fonu için ayrılan miktarın geçtiğimiz yıla göre 155 milyon euro artırılarak 2.1 milyar euro olacağını açıkladı. Bu, bugüne kadar ülkede kültür sanata ayrılan en yüksek bütçe oldu.

Bütçenin 1 Ocak 2021 tarihinde üst meclis tarafından onaylanması bekleniyor. Bu onayın ardından bütçe kullanılmaya başlanacak.

Tiyatroya 85 Milyon Euro

Artnet News’ın haberine göre Alman Kültür Bakanı Monika Grütters de konuyla ilgili açıklama yaptı. Grütters, “Almanya’nın kültürel altyapısına yatırım yapıyoruz ve dolayısıyla bakışımızı geleceğe çevirdik” derken “Parlamentonun kültür ve medya ile olan bu güçlü bağı bu zor zamanlarda önemli bir işarettir” diye konuştu.

İlginizi çekebilir:  Royal College of Art Öğrencilerinden Protesto

Açıklanan bütçeden 100’den fazla proje yararlanacak. Yaklaşık 85 milyon euro Richard Wagner’in operalarının sergilendiği tiyatro olan Bayreuth Festspielhaus’un yenilenmesi için ayrılacakken, 76 milyon euro ise Prusya Kültür Mirası Vakfı binalarının renovasyonu için kullanılacak.

Kayıp Eserlere Destek

Bunlara ek olarak 1.75 milyon euro Almanya’nın sömürge tarihine yönelik projeleri finanse etmek için kullanılacak. Nazi Almanyası döneminde yağmalanan eserleri araştırmak üzere kuruluşlara hibe ve burs veren German Lost Art Foundation’a (Alman Kayıp Sanat Vakfı) ise 1.5 milyon euroluk bir bütçe ayrılacak. 2025 yılında Avrupa kültür başkenti olmak için çalışmalar yürüten Chemnitz kenti için bütçenin 25 milyon euro’luk bölümü verilecek.

Bayreuth Festspielhaus, Fotoğraf: wikipedia
Previous Story

Sanyu’nun 22 Milyon Dolarlık ‘Japon Balıkları’

Next Story

Frieze’in Yeni Durağı Seul mü?

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.