Anna Laudel Bodrum, sanatçı Ramazan Can’ın resim, heykel, mozaik, dokuma ve neon dahil olmak üzere farklı disiplinlerde eserlerinin yer aldığı “Aidiyet” isimli kişisel sergisine 30 Ağustos – 12 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Osmanlı’nın son dönemine kadar göçebe olarak yaşamış bir aileden gelen ve “ait olma” duygusunu kendi deneyimlerinden ilham alarak anlatan Ramazan Can, kapitalist düzenin yeni bir toplumsal yapı
yaratma amacıyla bütün kültürleri köksüzleştirerek ayakta kalma çabasını bir eylem olarak eserlerinde yansıtıyor.
Can, seçkisini bir araya getirirken 20. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış Fransız yazar ve filozof Gilles Deleuze ve politik aktivist ve psikanalist Fellix Guatari’nin “göçebe kültürü” düşüncesi ve köksüzlük anlamına gelen “Yersizyurtsuzluk” kavramından yola çıkıyor. Üretim sürecinde kendi kimliksel arayışları sonucunda göçebe yörük kültürü ve Şamanizm konularını araştıran sanatçı, bir düşünce tarzı olarak “yersizyurtsuzlaştırma” eylemini aidiyet kavramı üzerinden sorguluyor.
Can’ın kendini en derin bağlarla ‘ait’ hissettiği kişisel atölyesinde göçebe kültürü ile Bodrum’a ait motifleri bir araya getirerek ürettiği eserler ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.
“Aidiyet”, 12 Ekim’e kadar Zai Yaşam’da yer alan Anna Laudel Bodrum’da pazartesi günleri hariç her gün 12.00 – 21.00 arasında ziyaret edilebilir.
Ramazan Can Hakkında
1988 yılında Manisa’da doğan Ramazan Can, 2011 yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. 2015 yılında Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nı yüksek lisans derecesi ile tamamlayan sanatçı, aynı bölümde Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlilik programına devam etmektedir. Aynı zamanda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır. Türkiye’de çok sayıda kişisel ve karma sergilerde yer alan sanatçı, çalışmalarına Ankara’daki atölyesinde devam etmektedir.