"Ai Weiwei: Making Sense", Design Museum, London, 2023. Exhibition photography by Ed Reeve. Source: designmuseum.org

Ai Weiwei’dan ‘Değer’ Üzerine

//

Çinli aktivist ve sanatçı Ai Weiwei’in yeni sergisi Londra’daki Design Museum’da ziyaretçilerini ağırlıyor. “Ai Weiwei: Making Sense” adlı sergi 30 Temmuz tarihine kadar görülebilecek. Objelerin değerine odaklanan sergi, sanatçının işlerini mimari ve tasarım merceğinden ele alıyor.

Ziyaretçileri mermer tuvalet kağıdı rulosu ve yemek taşıma kabı, cam kask ya da legolardan yapılmış dev bir eser gibi sıradışı işlerin beklediği sergi, pandemi döneminden ilham alıyor.

Aynı zamanda 2008’de Çin’in Siçuan bölgesinde gerçekleşen depreme odaklanan sergi, Pekin’in son 30 yılda yaşadığı kentsel değişimi de masaya yatırıyor.

The Art Newspaper’ın haberine göre serginin küratörü Justin McGuirk, “Normal zamanlarda değersiz olduğunu düşündüğümüz şeyler, örneğin tuvalet kağıdı gibi değersiz bir şey pandemi sırasında değerli hale geldi, bu durum Ai’a nesnelerin döneme bağlı olarak birden nasıl değer kazanıp kaybedebileceğini gösterdi” diye anlattı. Öte yandan el yapımı ile endüstriyel ürünler arasındaki gerilimin de serginin temellerinden olduğunu ifade etti.

İlginizi çekebilir:  “Parçalar&Haller”
Ai Weiwei with his work. © Image courtesy Ai Weiwei Studio. Source: designmuseum.org

Sergide mekana özgü yerleştirmeler de göze çarpıyor. Bunlar arasında Ai Weiwei’ın bugüne dek lego parçalarıyla yaptığı en büyük eseri dikkat çekiyor. Eser, Lego markasının sanatçının legolardan siyasi suçluların portrelerini yapması üzerine malzeme temin etmeyi durdurmasının ardından sanatçıya yapılan lego ‘bağışları’nı gösteriyor.

Ai Weiwei, Spouts (2015) © Image courtesy Ai Weiwei Studio

Sanatçının 1990’lı yıllardan bu yana genellikle bit pazarlarından topladığı yaklaşık 2 bin neolitik taştan oluşan bir diğer eseri de öne çıkanlar arasında. Sanatçı bu taşlarla ilgili olarak, “Kimse onlara dikkat etmiyordu. Satıcılar da onları almak istediğim için çok şaşırdı” diyor.

Ai Weiwei, Untitled (LEGO Incident) ©Image courtesy Ai Weiwei Studio

200 bin parçadan oluşan “Spouts” (2015) adlı eser ise porselen çaydanlıkların ve ibriklerin kırılan uçlarından meydana geliyor. “Left Right Studio Material” adlı eser de Çin hükümetinin 2018’de sanatçının atölyesini basıp kırdığı porselen heykellerinin parçalarından meydana geliyor. Sanatçı, tabuta benzeyen “Rebar and case” (2012) işini ise Siçuan depreminde ölen 70 bin kişinin anısına üretti.

Ai Weiwei, Marble Toilet Paper (2020) (sağda) Ai Weiwei. Photograph: Rick Pushinsky. © Courtesy Ai Weiwei Studio.
Previous Story

Zeki Faik İzer “Paris, İstanbul, Nice” ile Anılıyor

Next Story

“Etkileyici Bir Teknik Başarı”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.