Rasim Aksan’ın dördüncü kişisel sergisi ‘Neo’, Galerist’te bugün açıldı. Aksan’ın yapıtları, günümüzde insan bedenine yöneltilmiş estetik beklentiler ve kurgusal algılara odaklanıyor.
Sanatçı son on beş yıldır ağırlıklı olarak, günümüz dünyası ve bununla uyumsuz sanal görseller dünyası arasındaki çatışmayı ele almış, bunun toplum üzerindeki etkilerini incelemişti. Neo sergisiyle Aksan, bu kez beden politikalarına yöneldi.
Sanatçı, hiper gerçekçi bir teknik kullanarak daima maruz kalınan değişken ve tutarsız görsel bombardımanı serginin merkezine alıyor. Aksan, internetten derlediği imgeleri, zamansız ve sürreal bir düzlemde bir araya getiriyor. Böylece sanatçı, genel kabul gören yerleşik ahlaki kodlar ile birinin çıplakken, soyunurken veya cinsel ilişkide bulunurken gözetlenmesi sonucu açığa çıkan cinsel yönden uyarıcı fanteziler ve dürtüler arasında kalmış bireylerin ve toplumun çatışmasını yüzeye çıkarıyor.
TEZAT İMGELER BİR ARAYA GELİYOR
Sanatçı yapıtlarında, klasik sanat akımlarından ve çağdaş görsel tüketimimizden ilham alan imgeler kullanıyor. Rönesans’a ait teknikler kullanan Aksan, sergideki resimlerinde Adem ve Havva figurleri, Dünya üzerinde süzülen melek tasvirleri ve kumaş dalgalarıyla ilahi bir atmosfer yaratıyor. Diğer taraftan sanatçı resimlerin içine erotize kadın bedenleri, çizgi film karakterli duvar kağıtları ve neon tabelalar gibi tezat imgeler yerleştiriyor.
Sanatçı, Michelangelo’nun “Adem’in Yaratılışı”(The Creation of Adam) veya Hubert ve Jan van Eyck’in ünlü “Gent Altar Panosu”nda yer alan “Mistik Kuzunun Tapınması”ndan (Adoration of the Mystic Lamb) figürler seçerek, bunları hayali mekânlarda bir araya getiriyor. Aksan, böylelikle bir duvar freski resmederken aynı zamanda onları farklı perspektif, renk ve derinlik algısı üzerinden yeniden yorumluyor.
Sergide tavşanlar şehvet, köpekler sadakat, kediler dikkat, domuzlar zevk düşkünlüğü, yılanlar kötülük gibi yalnızca sanat tarihi sembolizmleri olarak değil, aynı zamanda din ve ahlaki değerlerin muğlaklığında masumiyeti işaret etmek için yer alıyorlar.
Aksan, eserlerinde ayrıca dini ve kültürel sembollerle çağdaş imgeleri bir araya getiriyor. Sergide yer alan en büyük eser, panellerden oluşmasıyla tarihi Altar Panoları’yla biçimsel benzerlik taşıyor.
Sanatçı yüzü aşkın buluntu görseli bir araya getirerek melekler, sevgililer ve kadın tasvirleriyle eşsiz ve romantize edilmiş güzellik algısını inceliyor.
‘Neo’, 21 Mart 2020 tarihine kadar Galerist’te izlenebilir.