Çanakkale Troya Müzesi, günümüzün göç olgusunu Aeneas Destanı üzerinden ele alan “Aeneas’ın Göçü” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide farklı disiplinlerden gelen beş sanatçının üretimleri, geçmişten günümüze göçün izlerini sürüyor.
Troya ve Aeneas’ten İlhamla
Sanatçı Turan Vardar sergideki üretimlerinde, antik mitolojiyi günümüz sanatıyla harmanlayarak geçmişin derinliklerindeki insanlık hikâyelerinin evrensel bağlarına odaklanıyor. Klasik heykelleri ile tarihin derinliklerine inen Ahmet Salih Tosuner ise, Troya ve Aeneas efsanelerinden ilham alan heykelleriyle mitolojinin dünyasını ve insanın içsel gücünü keşfe çıkıyor. Fotoğraf sanatının güçlü anlatım gücünü kullanarak göçmen hikayelerini objektifine yansıtan Ersen Emir, uzun yol mühendisi olarak yaptığı deniz yolculuklarında karşılaştığı insanları ve onların yaşamlarını fotoğraf yoluyla izleyiciye sunuyor. Emir’in fotoğrafları, geçmişin izlerini taşırken geleceğe umutla bakmanın gücünü gösteriyor.
Kağıt, heykel ve yerleştirmeleriyle göçün sosyolojik, fiziksel ve sembolik engellerini sorgulayan Deniz Yılmaz Akman ve Türker Akman, insanların Aeneas’tan bugüne göç yolculuklarını kimliksiz, milliyetsiz ve isimsiz karakterler aracılığıyla yansıtıyor. İkili, aynı zamanda izleyicilerin kendi içsel dünyalarında olası bir göçmen kimliğiyle de yüzleşmelerini amaçlıyor.
Farklı disiplinlerden gelen sanatçıların, göç temasını bugünün perspektifinden yorumladıkları “Aeneas’ın Göçü” sergisi 8 Eylül’e kadar Troya Müzesi’nde.