Asena Günal: ‘’Ödülü Osman Kavala Adına Alıyorum.’’

/

Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanlıkları tarafından verilen Alman-Fransız İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Ödülü (German-French Prize for Human Rights and the Rule of Law) bu yıl Türkiye’den Anadolu Kültür Genel Müdürü Asena Günal’a verildi.

Asena Günal, Ankara Almanya Büyükelçiliği’nde dün sabah, (16 Aralık tarihinde) saat 11.00’de düzenlenen ödül törenindeki konuşmasında şunları söyledi:

Kültür alanında çalışan birisi olarak bir gün insan hakları alanında ödül alacağım aklıma gelmezdi. Sayın büyükelçinin dediği gibi ‘kültürel haklar uluslararası insan hakları çerçevesinin bir öğesi olmaktan çok daha fazlasıdır. Bir yanda toplumun kültürel hayatına katılım diğer yanda ifade özgürlüğü, her insanın vazgeçilmez hakkıdır.’ Fakat Türkiye’de uzun yıllar kültürel hayata katılım ve sanatsal ifade özgürlüğü, insan hakları mücadelesinde geri planda kaldı çünkü işkence, zorla kaybetme ve hapis gibi daha acil sorunlar vardı. İnsan hakları mücadelesi, birileri başvurabilir diye İnsan Hakları Derneği’nde nöbet tutanlar, gözaltılar olduğunda karakol ve emniyet kapısına giden avukatlar, her türlü engele rağmen toplanan Cumartesi Anneleri’nin yürüttüğü mücadeleydi.

“Bugün Türkiye’de insan hakları alanı kültürü de içine alacak biçimde genişledi. Bunun iki nedeni var. İlki kültür sanata erişimi ve sanatsal ifadeyi insan hakları içerisinde düşünmenin önemi anlaşıldı. İkincisi ise kültür sanat ve sivil toplum alanındaki devlet baskısı arttı. Burada özellikle Osman Kavala’nın iki yıl önce başlayan haksız tutukluluğu ve onu takip eden baskı ve hedef göstermeleri vurgulamak isterim.

 (…)                                                 

 “Ben bu ödülü Anadolu Kültür’de insanüstü bir çabayla çalışmaya devam eden iş arkadaşlarım, gözaltına alındığımda seferber olan arkadaşlarım, beni hep destekleyen ailem ve tabii Osman Kavala adına alıyorum. Osman Bey, bana bu ödülün verilmesinden büyük gurur duyduğunu iletmemi rica etti. O bize her zaman umut, cesaret ve enerji verdi. Umuyorum yakında özgürlüğüne kavuşacak, bu çalışmayı ve mücadeleyi hep birlikte yürüteceğiz.”

Ödül törenine katılanlar arasında yabancı ülke diplomatlarının yanı sıra; milletvekilleri Garo Paylan, Ömer Faruk Gergerlioğl; akademisyenler Atila Eralp, Nilgün Arısan, Feride Acar, Aksu Bora, İlker Aytürk, Zana Çıtak, Funda Şenol Cantek, Yavuz Özkaya, Belgin Özkaya; yazar/editör Tanıl Bora da vardı.

İlginizi çekebilir:  Emmy Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ödül, 2016 yılından başlayarak 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü´nde Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanlıkları tarafından dünya çapında 15 kişiye veriliyor. Ödülde, insan haklarının korunmasına ve desteklenmesine katkıda bulunmuş veya hukuk devleti bağlamında girişimlerde bulunmuş kişilerin desteklenmesi amaçlanıyor.

Ödüle, Türkiye’den ilk olarak 2017 yılında hukukçu Kerem Altıparmak’a layık görülmüştü.

 

Previous Story

Saint Antoine Kilisesi ilk defa bir sergiye ev sahipliği yapıyor

Next Story

Bir Kültür Sanat Merkezi Olarak İstanbul

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.