Dünya dışından gelen en nadir ve etkileyici taşlardan biri olan Mars kökenli meteor parçası, New York’taki Sotheby’s müzayedesinde tam 5.3 milyon dolara alıcı buldu. Yaklaşık 24.5 kilogram ağırlığındaki NWA 16788 kodlu bu meteor, dünyada bulunan en büyük Mars parçası olarak da tarihe geçti.
Sahra Çölü’nün Nijer sınırları içindeki Agadez bölgesinde Kasım 2023’te bir meteor avcısı tarafından keşfedilen bu kırmızımsı taş, yaklaşık 5 milyon yıl önce Mars’a çarpan devasa bir asteroidin etkisiyle yüzeyinden koparak, 140 milyon mil uzaktaki Dünya’ya ulaşmayı başardı.
Sotheby’s Bilim ve Doğa Tarihi Bölümü Başkan Yardımcısı Cassandra Hatton, müzayede öncesinde yaptığı açıklamada, “Bu meteor, Mars yüzeyinden kopan nadir bir parça. Laboratuvar analizleri sonucunda sadece Mars’tan geldiği doğrulanmakla kalmadı, aynı zamanda gezegenden Dünya’ya ulaşan en büyük parça olduğu anlaşıldı,” dedi.

Uzayın Derinliklerinden Gelen Kırmızımsı Hazine
Müzayede boyunca online ve telefon üzerinden devam eden yaklaşık 15 dakikalık heyecanlı bir teklif savaşının ardından, meteor 4.3 milyon dolar ana teklif fiyatına ulaştı. Vergi ve komisyonlarla birlikte toplam satış fiyatı 5.3 milyon dolara yükseldi ve bu da bir meteor için şimdiye kadar kaydedilen en yüksek fiyat oldu.
NWA 16788, hem kimyasal bileşimi hem de Mars’ın volkanik magmasından yavaş soğuma sonucu oluşan “olivin-mikrogabbroik şergottit” türünde bir kaya olmasıyla bilim dünyasında da büyük önem taşıyor. Üzerindeki camımsı yüzey, Dünya atmosferine girdiğinde yaşadığı yüksek sıcaklığın izlerini taşıyor.
Sotheby’s’e göre, Dünya’da bulunan yaklaşık 77 bin meteorun yalnızca 400’ü Mars kökenli ve NWA 16788, bu küçük grupta tam anlamıyla bir dev. Meteor, yaklaşık 15x11x6 inç ölçülerinde ve gezegendeki tüm Mars meteorlarının %7’sini tek başına oluşturuyor.
Hatton, meteorun bulunduğu yerde keşfedilmesinin de ayrı bir mucize olduğuna dikkat çekiyor: “Çoğu meteor Dünya atmosferinde yanıp yok olur. Bu parça ise çölde bir yerde bulunarak, birileri onun ne olduğunu anlayıp laboratuvara göndermeseydi, halen bilinmezdi.”
Bu nadide taş, Mars yüzeyinden kopup uzayda yol aldıktan sonra, Dünya atmosferine girmesi, atmosferde yanması ama sonunda yeryüzüne sağlam inmesiyle evrende mucizenin bir parçası oluyor.