Gümüşlük Müzik Festivali, 22. yılında doğa, sanat ve toplumsal farkındalık ekseninde kurgulanan zengin bir programla başlıyor. “Son Çivi, İlk Nota” temasıyla açılacak festival, 16 Temmuz’da çevreci üreticilerin yer aldığı özel bir pazar, geri dönüşüm malzemelerinden inşa edilen sahneler ve atık enstrümanlarla gerçekleşecek Fungistanbul konseri ile başlayacak. Bu yılın ana teması olan “Son Çivi, İlk Nota” sloganı, Bodrum’daki inşaat sezonundan turizm sezonuna geçişi sembolik bir törenle temsil ediyor. Festival alanına “son çivi”nin çakılmasıyla birlikte müzik sezonu başlayacak.
Atıklardan Sanata: Sınırsız Sahneler
Festivalin dikkat çekici projelerinden biri de, Institut Français ve Ambassade de France en Turquie’nin desteğiyle hayata geçirilen Sınırsız Sahneler oldu. Uluslararası mimarlardan oluşan bir ekip, Bodrum’un çeşitli noktalarından toplanan ikinci el malzemelerle modüler ve taşınabilir sahneler inşa etti. Aynı anlayışla geri dönüşüm malzemelerinden üretilen müzik aletlerini kullanan Fungistanbul, açılış gecesinde sahne alacak. Konserin ardından ise DJ Deniz Doğançay performansıyla gece sürecek.
Taşta, Kumda, Suda: Antik Mekânlarda Buluşmalar
Festivalin konserleri üç başlık altında gerçekleşecek:
-
“Taşta”: 2.500 yıllık Antik Taş Ocağı’nda düzenlenecek klasik müzik konserlerine Fransa, Singapur, Almanya ve Macaristan’dan ünlü sanatçılar katılacak.
-
“Kumda”: Gümüşlük Festival Akademisi öğrencilerinin konserleri, Toprak Ev’de gerçekleşecek.
-
“Suda”: Gümüşlük sahilindeki merkezde, daha çağdaş ve doğayla iç içe performanslara yer verilecek.
Festivalin kapanış konseri ise 9 Eylül akşamı klasik müziğin usta ismi Gülsin Onay tarafından verilecek.
Eğitim ve Genç Yetenekler
2006’dan bu yana düzenlenen Gümüşlük Festival Akademisi, bu yıl da genç yetenekleri dünyaca ünlü sanatçılarla buluşturacak. Jean-Philippe Collard, Katya Apekisheva, Congyu Wang ve Rebekka Hartmann gibi isimler ustalık sınıflarına eğitmenlik yapacak. Akademide üç ayrı eğitim dönemi ve öğrenci konserleri de yer alacak.
Sanat, Doğa ve Farkındalık
Festival sadece müzikle değil, aynı zamanda görsel sanatlarla da zenginleşiyor. Armonia Bodrum Evleri Şapeli’nde düzenlenecek üç ayrı sergi ve bir enstalasyon, Tez, Mehmet Tekin ve Eşref Yıldırım gibi sanatçıları ağırlayacak. Ayrıca yerel çocuklarla gerçekleştirilecek atölyeler ve doğa temalı projelerle sosyal sorumluluk alanında da dikkat çekiyor.
Avrupa’dan Takdir: EFFE Etiketi
Festival, Avrupa Festivaller Birliği tarafından verilen “Remarkable Arts Festival” EFFE 2024–2025 etiketiyle, kıtanın en seçkin festivalleri arasında yer almayı sürdürüyor. Bu başarı, festivalin hem sanatsal niteliğini hem de çevre duyarlılığını uluslararası düzeyde onaylıyor.