Türkiye Yayıncılar Birliği: Bu Haksızlık Kabul Edilemez - ArtDog Istanbul

Türkiye Yayıncılar Birliği: Bu Haksızlık Kabul Edilemez

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer belediye başkanlarının tutuklanmasına ilişkin açıklama yapan Türkiye Yayıncılar Birliği, hukuksuzluğa ve halkın iradesine yönelik müdahalelere dikkat çekti. Birlik, barışçıl protesto hakkına yönelik baskıları ve basın emekçilerine yapılan müdahaleleri kınadı.

/

Türkiye Yayıncılar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer belediye başkanlarının tutuklanmasına dair bir açıklama yayımladı. Son dönemde yaşanan gelişmelerin ülke demokrasisi açısından son derece kaygı verici olduğunu belirten Birlik, halkın iradesine yönelik bu müdahalelerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Yapılan açıklamada, halkın oylarıyla seçilerek göreve gelen belediye başkanlarının siyasi ve haksız gerekçelerle, hukuka aykırı biçimde tutuklanmasının sadece bireylere değil, aynı zamanda halkın iradesine ve demokratik temsil hakkına yönelik bir saldırı olduğu ifade edildi.

Türkiye Yayıncılar Birliği, bu haksızlığa karşı barışçıl protesto hakkını kullanan yurttaşlara yönelik orantısız güç kullanımı, gözaltılar ve cezalandırma girişimlerinin endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. Aynı şekilde, halkın haber alma hakkı için çalışan basın ve medya emekçilerine yönelik müdahalelerin de sürdüğüne dikkat çekildi.

CI BLOOM
CI BLOOM Mobil

“Halkın Demokratik Taleplerine Kulak Verin”

Açıklamada, ifade edilen temel hakların hem ulusal hem de uluslararası hukuki belgelerle güvence altına alındığı hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler Evrensel Bildirgesi’nin 20. maddesi, herkesin “silahsız ve saldırısız toplanma özgürlüğü”ne sahip olduğunu belirtirken; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 34. maddesi, “herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” hükmünü içeriyor. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi de “toplanma ve örgütlenme özgürlüğü”nü açıkça tanımlıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği açıklamasında, demokrasinin; insanların fikirlerini özgürce ifade edebildiği, haksızlıklara karşı ses çıkarabildiği bir rejim olduğu hatırlatılarak, demokratik bir hukuk devleti olduğunu iddia eden her devletin bu ilkeler doğrultusunda hareket etmesi gerektiği belirtildi.

Son olarak açıklamada, “hukukun üstünlüğünün, temel hak ve özgürlüklerin korunmadığı bir ortamda, demokrasiden ve toplumsal barıştan söz etmenin mümkün olmayacağı” vurgulandı ve tüm yetkililer, ulusal ve uluslararası hukukun gerekliliklerine uymaya, halkın demokratik taleplerine kulak vermeye davet edildi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Hakkında

Türkiye Yayıncılar ve Yayın Dağıtımcıları Birliği Derneği, 1985 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren yayınevlerini ve yayın dağıtımcılarını temsil eden meslek örgütü, 400’ü aşkın üyesiyle Türkiye’nin en geniş katılımlı yayıncılık birliklerinden biridir. Türkiye Yayıncılar Birliği, yayıncılık mesleğinin gelişimini desteklemeyi, kaliteli ve özgün yayıncılığın teşvik edilmesini sağlamayı amaçlar. Yayıncılık alanında karşılaşılan mesleki sorunlara çözüm üretmek üzere, ilgili bakanlıklar başta olmak üzere kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmalar yürütür.

Birlik, üyelerinin ve yayıncıların haklarını korumak, kamuoyunu bilgilendirmek ve sektörel dayanışmayı güçlendirmek için faaliyet gösterir. Kardeş kuruluşu YAYBİR (Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği) aracılığıyla korsan yayıncılıkla mücadele eder; fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik çalışmalara destek sunar.

Türkiye Yayıncılar Birliği, düşünce ve ifade özgürlüğünün tüm biçimlerde savunulmasını temel ilkelerinden biri olarak görür. Yayıncılığın, kültür, edebiyat ve sanatın gelişimine katkıda bulunan yaşamsal bir alan olduğuna inanır.

Toplumda okuma kültürünün yaygınlaştırılması, bilimsel ve entelektüel üretimin teşvik edilmesi, Türkiye’nin uluslararası alanda güçlü bir yayıncılık merkezi haline gelmesi, Birliğin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

Previous Story

Kültür İnsanları Cezaevinde

Next Story

Fotoğrafın Toplumsal Hafızasına Bakış

0 0,00