İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’den “Yavuz Sezer Anma Konuşmaları” 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün 2021’de hayatını kaybeden tarihçi ve akademisyen Yavuz Sezer’in düşünsel mirasını yaşatmak amacıyla düzenlediği konuşma serisi “Yavuz Sezer Anma Konuşmaları”, dördüncü yılında da devam ediyor. Serinin dördüncü etkinliği “Âlimler Şehri: Erken Modern Dönem Atinası’nı Osmanlılaştırmak” başlıklı konuşma, 12 Aralık'ta ANAMED Oditoryumu'nda.

/

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü ve Yavuz Sezer’in Arkadaşları’nın, mimarlık tarihçisi Yavuz Sezer anısına düzenlediği konuşma serisinin dördüncüsünde Helenizm ve İslam’ın kesiştiği alanlarla ilgilenen kültür tarihçisi Elizabeth Key Fowden ağırlanıyor. Fowden’ın “Âlimler Şehri: Erken Modern Dönem Atinası’nı Osmanlılaştırmak” başlıklı konuşması 12 Aralık’ta ANAMED Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

2021’de hayatını kaybeden tarihçi ve akademisyen Yavuz Sezer’in düşünsel mirasını yaşatmak amacıyla düzenlenen konuşma serisi “Yavuz Sezer Anma Konuşmaları”, her yıl mimarlık tarihi, şehir tarihi, kültür tarihi, kitap tarihi gibi alanlarda önemli katkılar sağlamış uzmanları ağırlıyor. Etkinliğin bu yılki konuğu, Cambridge Üniversitesi Klasik Bilimler Fakültesi’nde araştırmacı olan ve özellikle Helenizm ve İslam’ın kesiştiği alanlarla ilgilenen kültür tarihçisi Elizabeth Key Fowden. 12 Aralık’ta saat 18.00’de ANAMED Oditoryumu’nda gerçekleşecek etkinlikte Fowden, Âlimler Şehri: Erken Modern Dönem Atinası’nı Osmanlılaştırmak başlıklı bir konuşma yapacak.

 Atina’nın Göz Ardı Edilmiş Geçmişi

Konuşmasında Süryani, Ermeni, İranlı, Arap ve Osmanlı yazarlar arasında “Âlimler Şehri (Medinetü’l-Hükema)” olarak bilinen Atina’ya odaklanacak olan Fowden, bu tanımlamanın Atina mimarisinin on dokuzuncu yüzyıl öncesine ait, büyük ölçüde gölgede kalmış veya göz ardı edilmiş yorumlarında nasıl yer aldığını ele alacak..

Fowden aynı zamanda Atina hakkındaki araştırmaların yakın zamana kadar yalnızca “antik ve modern” terimleriyle çerçevelenmesine dikkat çekecek ve bu yaklaşımın antik kentin etkileyici mimari mirasıyla birlikte yaşayıp ona anlam katan ortaçağ ve erken modern, yani Hıristiyan ve Müslüman evrelerini nasıl görmezden geldiğini ele alarak önemli bir tarih yazımı sorununa ışık tutacak.

İlginizi çekebilir:  ABD Müzelerine Siber Saldırı

*Etkinlik ücretsizdir ve kayıt gerekmemektedir. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçeye simultane tercüme yapılacaktır.

Yavuz Sezer Hakkında

Yavuz Sezer, 13 Eylül 1979’da Bakırköy’de doğdu. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını İstanbul’un Kocamustafapaşa semtinde geçiren Sezer, 1997 yılında Vefa Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yaptı, 2005 yılında aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı. Doktora çalışmalarına 2008 yılında MIT’nin (Massachusetts Institute of Technology) “Sanat ve Mimarlık Tarihi ve Eleştirisi” (The History, Theory and Criticism of Architecture and Art Group) programında başladı. Bu programı 2016 yılında, “The Architecture of Bibliophilia: Eighteenth-Century Ottoman Libraries [Kitapseverliğin Mimarisi: Onsekizinci Yüzyıl Osmanlı Kütüphaneleri]” başlıklı teziyle tamamladı. Son derecede başarılı olan bu tezin kitap olarak yayınlanması yönündeki hazırlıklar halen devam etmektedir. Yavuz Sezer, 2013 yılından 2021 yılına kadar İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin öğretim kadrosunda yer almış, burada şehir, kültür ve mimarlık tarihi alanlarında binlerce öğrenciye eğitim vermiştir.

Yavuz Sezer’in Covid-19 salgını nedeniyle 24 Mart 2021 günü aramızdan erken ayrılması şüphesiz yalnızca yakınları için değil, öğrencileri, meslektaşları ve tarih disiplini için büyük bir kayıp olmuştur. Sezer’in ilgi alanları, doktora tezini yazdığı Osmanlı mimarisi alanıyla sınırlı değildi. Kendisi okuma tarihi ve düşünce tarihi, şehir tarihi (özellikle İstanbul tarihi) alanlarındaki yazı ve konuşmalarıyla da bilinmekteydi.

 

Previous Story

Nâzım Hikmet Kitapları Yasaklanmaya Devam Ediyor, Hâlâ

Next Story

Nina & Ivo Petrov’un Sergisi Carré d’Artistes İstanbul’da

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.