İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla yeni bir çehreye kavuşan Beykoz’un kültür, sanat ve yaşam merkezi Çubuklu Silolar’daki Dijital Sanatlar Müzesi, Boşluk adlı yeni sergisini ağırlıyor. Sergi, ışık kavramına yalnızca bir aydınlanma aracı olarak değil; içinde yaşadığımız mekânı, zamanı ve hatta bireyin algısını yeniden şekillendirebilen bir güç olarak yaklaşıyor.
Piksel.Creative Solutions prodüktörlüğünde gerçekleşen sergide Barış Çavuşoğlu, Berkay Tuncay, Buşra Tunç, ha:ar & Hakan Gündüz, MAOTIK & Nik Colk Void, media.tribe, ve Meggie Weinheimer’ın ışık, mekân ve boşluk ekseninde ürettiği son dönem eserleri yer alıyor. Sanatçıların 1930’lu yıllardan günümüze uzanan petrol depolarını mesken tutan ve boşlukla yakından ilişki kuran ışık temelli yerleştirmeleri, mekânın formunu yeniden şekillendirirken ona mimari anlamda yeni olasılıklar kazandırıyor.
İzleyiciye derinlikli bir keşif imkânı sunan sergi “Parçası olduğumuz modern dünyayı günden güne değiştiren teknolojik gelişmeler doğrultusunda ışığın bugünkü rolü nedir?”, “Bizi kimi zaman gerçeklikten uzaklaştıran, kimi zaman da yepyeni bir gerçeklik inşa etmemize aracı olan ışık, sınırları nasıl belirliyor?” ve “Bilim ve teknolojinin dijital imge üretimine sonsuz patikalar açtığı günümüzde sanatsal anlamda nasıl bir yerde konumlanıyor?” sorularına da yanıt arıyor.
Boşluk sergisi, 23 Şubat tarihine kadar Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Çubuklu Silolar
İstanbul’un endüstri mirasının önemli yapılarından olan Çubuklu Silolar, kaderine terk edilmiş bir miras alanıyken İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla dünya çapında örnek teşkil edecek devasa bir kültür sanat alanına dönüştürüldü. Toplam alanı 20.000 m2’yi bulan yapı, Dijital Sanatlar Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, atölye, kütüphane, karşılama merkezi, sahne, gökyüzü çayırı, çocuk oyun alanları, kafe ve restoran gibi çok amaçlı birimleriyle şehirde kültüre, sanata ve bilime kapılarını açıyor.