Çalışmalarında gündelik ve sıradan hikâyelerin, medya, sanat ve siyasette nasıl bir araya geldiğini inceleyen Civan Özkanoğlu’nun Hepimiz Biliyoruz adlı kişisel sergisi .artSümer’de açıldı. Kavramsal çerçevesini “Yitirilenin yerine gelen ‘şey’e dair neler hatırlıyoruz?” sorusu üzerine kuran sergi, Özkanoğlu’nun video ve enstalasyonlar aracılığı ile pratiğinin temelini oluşturan fotoğraf arşivini yeniden ele alıyor.
Sevim Sancaktar küratörlüğünde izleyiciyle buluşan sergi adını sanatçının 2016 tarihli performans işi olan Hepimiz Biliyoruz’dan ödünç alıyor. Sergide bir araya gelen video, fotoğraf ve enstalasyonlar, sergiye özgü yaratılan mekân içinde bir mekânda sunuluyor. Gündelik hayatın içinde yer alan absürtlüklere dair gözlemci bir perspektif sunan Özkanoğlu, duyma/duyulma meselelerini, inkâr koşullarındaki toplumsal konuları tartışmaya açarak aktarıyor.
“Hayatın olağan(üstü) akışı, toplumsal konuların koşullara göre değişen veya dönüştürülen algısı ve var olan mekân politikaları nasıl sorunsallaştırılabilir?” sorunu da soran sergi bu bağlamda izleyiciye hem bireysel hem de kolektif anlamda hafızalaştırmanın imkânları ve vaatleri üzerine düşünmek ve devlet şiddeti, temsil, inkâr ile sürekli şekillenen toplumsal gerçeklikleri sorgulamak üzere bir alan yaratıyor.
Hepimiz Biliyoruz sergisi toplumsal olarak ilişkiselliği yokmuş gibi görünen ya da öğrenilen konulara yeniden bakarak nelerin tekerrür ettiğini keşfetmeye çalışıyor. Kolektif, kültürel ve siyasi hafızamızı oluşturan etmenleri, bildiğimiz ve bilmediğimiz şeylerin kesişiminden hareketle bugün üzerinden yeniden düşünmeye davet ediyor.