The Trial (1962)

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Bu seneki teması “Adil Yargılanma Hakkı” olarak belirlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 22-28 Kasım tarihleri arasında 14. kez düzenlenecek. Festival açılışını Orson Welles’in The Trial filmiyle yapacak.

Sanatın ve bilimin çarpıcı dilini kullanarak insan hak ve özgürlükleri bağlamında toplumsal etki yaratma ve sosyo-kültürel yaşamı zenginleştirme misyonlarıyla yola çıkan Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, 22-28 Kasım tarihleri arasında 14. kez düzenleniyor. Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından kurulan ve ilk kez 2011 yılında gerçekleştirilen festival, dünya sinemasından adalet temalı filmleri seyirciyle buluştururken sinema, hukuk, psikoloji, sosyoloji, siyaset bilimi temsilcilerini sivil toplum örgütleriyle bir araya getirerek kapsamlı bir tartışma platformu oluşturmayı hedefliyor. Film gösterimlerinin dünyanın farklı noktalarından adalet gönüllüleri tarafından desteklendiği festivalin hiç değişmeyen mottosu ise “Herkes İçin Adalet”.

Teması “Adil Yargılanma Hakkı”

Bu seneki teması “Adil Yargılanma Hakkı” olarak belirlenen festival, 21 Kasım’da düzenlenecek açılış töreninin ardından Orson Welles’in “yaptığım en iyi film” olarak tanımladığı The Trial (1962) filmiyle başlayacak. Adil yargılanma hakkının önemini çarpıcı bir şekilde vurgulayan filmin başrollerinde ise Romy Schneider, Anthony Perkins, Jeanne Morea ve Akim Tamiroff gibi yıldız isimler yer alıyor. 1962 yılında prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan ve Cahiers de Cinema dergisinin yılın en iyi filmleri listesinde yer alan The Trial, Franz Kafka’nın aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

İlginizi çekebilir:  Pera Müzesi’nde “Yunanistan Sineması Günleri”

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Onur Ödülleri

14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’n Onur Ödüllerinin kimlere takdim edileceği de açıklandı. “Sinema Onur Ödülü”, 40 yılı aşkın kariyerinde Züğürt Ağa (1985), Asiye Nasıl Kurtulur? (1986), Aaahh Belinda (1986), Uçurtmayı Vurmasınlar (1989) ve sinemamızın daha birçok önemli filminde yer alan ödüllü oyuncu Füsun Demirel’e; “Sinemaya Katkı Ödülü”, Menekşe Gözler (1969), Üç Arkadaş (1972), Gülşah (1975), Selvi Boylum Al Yazmalım (1977) ve Hayallerim, Aşkım ve Sen (1987) gibi unutulmaz filmlerin görüntü yönetmeni Çetin Tunca’ya; “Akademik Onur Ödülü” ise Yargıtay Birinci Başkanlığı’ndan emekli olan, emekliliğinin ardından İ. D. Bilkent Üniversitesi’nde hukuk dersleri veren ve birçok yerli ve yabancı basında incelemeleri ve çevirileri yayınlanan Prof. Dr. Sami Selçuk’a takdim edilecek.

Hukuk alanındaki akademik programı, uzun ve kısa metrajlı uluslararası film yarışmaları, Adalet Terazisi film seçkisi, yan etkinlikleri ve film endüstrisine yönelik “VisionIst” bölümünden oluşan zengin programıyla dikkat çeken festivale dair ise detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Program detaylarını 14. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali web sayfasından takip edebilirsiniz.

Previous Story

Kentteki Modern İnsanın Sıkışmışlığı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.