La Super Realidad serisinden, Karton üzerine suluboya, mürekkepli kalem, 32x50 cm, 2023

Ricardo Jarama’nın Gelecek Olasılıkları

Perulu sanatçı Ricardo Jarama’nın eskizlerinden ilhamla ortaya koyduğu işleri bugüne ışık tutarken, bizi nasıl bir gelecek beklediğine dair referanslar sunuyor.

Ricardo Jarama, 2007’den bugüne Atina’da yaşayan Perulu çağdaş bir sanatçı. Figüratif resimler, çizimler ve heykeller yapan sanatçı için eskiz defterlerinin önemi büyük. İşlerini öncelikle eskiz defterlerinde tamamladıktan sonra akrilik boya ile tuvale ya da karışık teknikle daha büyük boyutlu kâğıtlara aktarıyor. Eskiz defterlerinin hazinesi olduğunu belirten sanatçı, bu defterlerden zaman içinde çıkan işleri seriler hâlinde ortaya koyuyor. Bundan önce Naturama, Koko ile Futuro serileriyle izleyici karşısına çıkan sanatçının henüz tamamlamadığı son serisinin adı, La Super Realidad.

#40, karton üzerine suluboya, mürekkepli kalem, 35x50cm, 2023

Jarama, Futuro serisinde, iktidardakiler ile astları, yani bizleri resmeder. İktidar, insanlığın teknolojik yeniliklere ve yapay zekaya odaklandığı mevcut neoliberal sistemi sürdürmek için insanları kontrol altında tutar. Yavaş yavaş robota dönüşen bireyleri ve onların üstlerini resmederken zırh, pelerin, maske gibi metaforlardan yardım alır. Android olmak karşısında direniş de elbet olasıdır. Serideki POW (2021) adlı işinde sanatçı, Yunanca Atina’da bir duvar yazısı olarak karşısına çıkan “Gelecek Kapüşonlu Giyer” sloganına yer verir. Çizimin sol tarafında; mesajını pekiştirmek, koruma sağlamak ve esere güç katmak amacıyla bir Peru maskesi görülür.

İlginizi çekebilir:  Krakow’da Tartışmalı Altyapılar
POW, 2021, kağıt üzerine suluboya, keçeli kalem ve tükenmez kalem, 30x42cm

Yeni başladığı La Super Realidad serisi ise benzer izlekler daha grafik bir anlatımla buluşuyor. Yeni çizimleri siyah beyaz, Japon manga ve anime tarzına yöneliyor. Sanal gerçekliğin tedirgin edici evrenini daha tanımlı bir şekilde inceleyen çalışmalardan oluşan seri için sanatçı, “ Hayal gücümle tasarladığım bir dünya; farklı işaretler, karakterler ve durumlarla imgelerin ve hikayelerin iç içe geçtiği ve hâlâ devam etmekte olan dinamik bir evren,” ifadesini kullanıyor.

Sanatçının web sitesini bu linkten inceleyebilirsiniz.

Ricardo Jarama, The Spirit of the Mountain, 2023
Previous Story

Wes Anderson Retrospektifi Londra Tasarım Müzesi’nde

Next Story

Refik Anadol Studio’dan Dünyanın İlk Yapay Zeka Sanatları Müzesi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.