ArtDog Istanbul 24. Sayı

200,00

Eylül – Ekim 2024

“ALGININ SINIRLARI” Sayısı

ArtDog Istanbul basılı dergi satış noktalarını görmek için tıklayın.

Kapak Fotoğrafı: Doug Aitken, 3 Modern, Figures (dont forget to breath), 2018, Fotoğraf: Hadiye Cangökçe.

 

Kategoriler:

Açıklama

SONBAHAR DÜŞLERİ

Bu sonbahar sezonu iç karartıcı memleket gündemine inat renkli, ilham verici ve ufuk açıcı bir sanat gündemiyle karşılıyor bizi.

Kapağa taşıdığımız Doug Aitken’in Jérôme Sans küratörlüğünde Borusan Contemporary Perili Köşk’te gerçekleşen sergisi bizi zaman, mekân ve belleğin akışkan kavramlar olduğu bir aleme götürüyor. Aitken’ın konusu, algımızın sınırları; amacı ise ortak hayallerimizi zincirlediğimiz bütün varoluş biçimlerini paramparça etmek. Doug Aitken’in sanatının dilini 1990’lı yıllardan bu yana; kaybolan sınırlar, parçalanmış alan ve gizli geçitler oluşturuyor. Bir sanat eserinin ne olabileceğini ve bir sanat deneyiminin nerelere varabileceğini yeniden hayal etmek için tür tanımlarına meydan okuyan Doug Aitken sergisini görün, ilham alacaksınız. 

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 13 Eylül’den itibaren Akbank Sanat’ın desteğiyle çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Georg Baselitz’in eserlerini sergiliyor. Sanatçının yakın geçmişte ürettiği yüze yakın büyük boyutlu resim ve heykelden oluşan George Baselitz: Son On Yıl başlıklı sergi yine kaçırmamanız gerekenlerden. 

İstanbul Modern, ana malzemesi iplik olan enstalasyonlarıyla tanınan Japon sanatçı Chiharu Shiota’nın müze için özel olarak ürettiği geniş ölçekli yerleştirmesini içeren Dünyalar Arasında adlı sergiyi ağırlıyor.

Eskişehir’de bulunan Odunpazarı Modern Müze (OMM), beşinci yılını çağdaş eserleri ve fantastik tasarımları bir araya getiren Ehlikeyif sergisiyle kutluyor. Doğayı tekrar merkezine alarak evlerimize geri davet eden Ehlikeyif sergisini ve beşinci yılında OMM’yi İdil Tabanca’dan dinledik.

24 Ağustos’ta açılan 2. Kommagene Bienali yüzyılın depremiyle sarsılan bir coğrafyada “İyileşme” temasına odaklanıyor. 

Ve bu dergi baskıya hazırlanırken hala çalışmaları devam eden Çanakkale BienaliÇanakkale Bienali bu yıl “Zamana Bırakmak” teması etrafında “gençlik” olgusunu; gençlik kültürü ve sanat-teknoloji bağlantısı, küresel konulara taze yaklaşımlar ve kültürün aktarımında sanatın rolü bağlamlarında ele alıyor. Kapsayıcılık, etkileşim ve genç izleyicilerle diyaloğa güçlü bir vurgu yapacak olan Bienal, uluslararası sanatçıların eserlerinden oluşan geniş bir seçkiyle; kent merkezinin yanı sıra Troya Müzesi ve çevresi, Bienal tarihinde ilk kez Assos, Küçükkuyu da dâhil olmak üzere Çanakkale’nin çeşitli mekânlarına yayılıyor. İş birliği, kapsayıcılık, toplumsal meselelerin sanatla ifadesi gibi konularda öne çıkan Bienal, Çanakkale Bienali İnisiyatifi – CABININ organizasyonuyla gerçekleşiyor. Çanakkale Bienali ile ilgili Çanakkale Bienali İnisiyatifi – CABININ eş direktörü Deniz Erbaş sorularımızı yanıtladı.

Karşı Sanat Koordinatörü Feyyaz Yaman ile kent ile sanatın simbiyotik ilişkisi üzerinden toplumsal dayanışmanın ve adil politikaların gerekliliği üzerine konuştuk. “Açık faşizmin ‘bir sabah ansızın gelebilirim’ dediği nutukları duymamak için kulaklar kapatılamaz. Silah seslerinin, araba kornasının yerini aldığı bir toplumda hangi sanatsal duyarlılık, kendinden menkul bir körlüğe sığınabilir? Ağaç bitti, su bitti, hava bitti ise ‘oyun bitti’. ‘Ne yapmalı’ sorusu buradan başlar. ‘Tarih bitti’ diyenler gittiğine göre insanlık geçmiş deneyimine bakabilir,” diyen Yaman söyleşisi iz bırakacak cinsten. 

Ve “Hiç Birimiz Güvende Değiliz” başlıklı ana dosya konumuz: Sokak hayvanlarının sözde “uyutulması” adı altında katledilmesine izin veren kanun her ne kadar çıkmış olsa da kanuna karşı tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor. Hem sahada hem de hukuki alanda mücadele veriliyor. Türkiye’de  hayvan hakları alanında mücadele eden, sözü olan birçok gönüllü, sanatçı, düşün insanı var. Bedri Baykam’dan Ali Elmacı’ya farklı isimlerden aldığımız görüşleri  derledik.

Bir süredir Paris’te kanser tedavisi gören Türk resminin duayenlerinden Mehmet Güleryüz’ü 3 Eylül’de 86 yaşında kaybettik. Sanat dünyasından dostları Mehmet Güleryüz’ü ArtDog Istanbul için kaleme aldı. 

Bu sonbaharın kültür sanatın dönüştürücü gücüyle hepimize umut vermesi dileğiyle…

Şebnem Kırmacı – ArtDog Istanbul Genel Yayın Yönetmeni

 

KÜNYE

İMTİYAZ SAHİBİ

ArtDog Istanbul Sanat Yatırımları A.Ş. adına
Boğaçhan Buğra Kaya & Şebnem Kırmacı

GENEL YAYIN YÖNETMENİ
Şebnem Kırmacı

YAYIN DANIŞMANI
Tahir Özyurtseven

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Sibel Oral

Tasarım
İlknur Filiz

EDİTÖRLER
Semra Dursun, Şeyma Elaman Üstün, Sine Ergün, Hatice Utkan Özden

Reklam
İpek Peker ipek@artdogistanbul.com

Pazarlama ve İletişim
Ayşe Nur Ayan aysenur@artdogistanbul.com

Dijital Tasarım

Büşra Kaplan, Burcu Ocak, Berke Cem Sönmez

Hukuk Danışmanı
Esra Akçay

Muhasebe
Ecem Arslan

KATKIDA BULUNANLAR
Hale Albayrak, Melike Bayık, Murat Cem Baytok, Bert Van Horck, Ali Kavas, Onur Kaya, Burçal Kavkeralp, Banu Öğüt, Elçin Sonakın, Bahar Türkay, Oktay Tutuş, Aylin Çaylak Yegül, Cem Yegül, Didem Yeşilova, Didem Çaylak van Zuijlen, Dick van Zuijlen

Yönetim Adresi
Şahkulu Mah. Serdar-i Ekrem Cad. No: 15/A, 34425, Beyoğlu / İstanbul T: +90 212 401 41 92

Basım Yeri
MEDIAP YAYINCILIK VE DANIŞMANLIK TIC.LTD.ŞTI, FSM Mah. Poligon Cad. Buyaka Kuleleri 3B Blok Kat:1 Daire:7 Ümraniye / İstanbul

Sertifika No: 50655

Yayın Türü: İki aylık, süreli. ArtDog Istanbul’da yer alan yazı ve fotoğrafların tüm hakları eser sahiplerine veya ArtDog Istanbul’a aittir. İzinsiz alıntı yapılamaz.

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.