MOSFED tarafından düzenlenen Furnishings & Design Istanbul (FDI), Türk mobilya endüstrisini tasarım odağında bir araya getiriyor. Yaratıcı karşılaşmalara alan açmak için hem bir platform olarak işlev görmeyi hem de iyi işleri İstanbul’a çekmeyi amaçlıyor.
Özgün birçok etkinliğin düzenleneceği mobilya tasarım fuarında, Onaranlar Kulübü ile iş birliği içinde yenilikçi bir proje de var. FDI, katılımcıları üç günlük tasarım maratonu kapsamında Onaranlar Kulübü ile buluşmaya çağırıyor. Sürdürülebilirlik ile ilgili farkındalık yaratmayı, etkinlik atıklarını dönüştürerek çevreye katkı sağlamayı amaçlayan etkinlik, aynı zamanda FDI’nin “green event” olma yolundaki ilk adımları niteliğinde. Karbon ayak izinin küçültülerek diğer etkinliklere örnek olmak da FDI’nin amaçları arasında. Tasarımlardan bir bölümü ise ihtiyaç sahibi bölgelere iletilerek sosyal faydaya dönüşecek. Etkinlik kapsamında Onaranlar Kulübü sorularımızı yanıtladı.
Onaranlar Kulübü birçok özelliğinin yanı sıra bir ileri dönüşüm projesi. Geri dönüşüme aşinalığı daha yakın zamanda olan ülkemizde, ileri dönüşümü nasıl tanımlarsınız?
İleri dönüşüm, kullanılmış veya atıl durumdaki malzemeleri yeniden işlevsel hale getirme süreci olarak tanımlanabilir. Geri dönüşüm, genellikle malzemelerin ham maddeye dönüştürülmesini içerirken, ileri dönüşüm bu malzemeleri yaratıcı yollarla yeniden değerlendirerek, onları daha estetik, kullanışlı veya değerli ürünlere dönüştürmeyi amaçlar. Bu süreç aynı zamanda farkındalığı artırır. Ülkemizde sürdürülebilirlik kavramına yönelimin artması, ileri dönüşüm projelerinin çoğalmasını sağlıyor ve bu projelerle hem çevresel hem de toplumsal fayda sağlama potansiyelimiz artıyor.
MOSFED tarafından organize edilen Furnishings & Design Istanbul’da gerçekleşecek “ReUpcycle Lab” adlı ileri dönüşüm tasarım maratonunda, bundan sonrası için örnek teşkil edebilecek bir projeye imza atıyorsunuz. Fuarda bırakılan karbon ayak izini, kullanılan malzemeleri geri dönüştürerek azaltmayı, ürünler tasarlamayı amaçlıyorsunuz. Projenin süreçte tasarım, sonucunda ise sosyal fayda ile ilişkisini anlatabilir misiniz?
“ReUpcycle Lab” adlı projemizde, tasarımın doğasında bulunan inovasyon ve yaratıcılığı, sürdürülebilirlik ile birleştiriyoruz. Süreç boyunca, fuarda kullanılan standları değerlendirerek, bunları işlevsel ürünlere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Tasarım, bu dönüşümde kilit rol oynuyor. Bu proje ile sadece çevresel fayda sağlamıyoruz; aynı zamanda bu süreçle topluma önemli bir farkındalık yaratma ve sürdürülebilirlik kavramını günlük hayatın bir parçası haline getirme amacını taşıyoruz. Amacımız bir açık çağrı ile gönüllü tasarımcılar ile bir araya gelmek ve üzerine çalışacağımız fuar standlarını belirlediğimiz sosyal ihtiyaç odağında bir mekân tasarımına dönüştürmek. Bu bağlamda hem kullanım ömrü dolmuş malzemeleri ileri dönüştürecek hem de bu ileri dönüşüm maratonunu topluluğumuz ile uygulayarak ileri dönüşüm kültürüne dair farkındalık kazandıracağız.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Sürdürülebilirlik bu projede ve gerçekleştirdiğiniz öteki projelerde de kilit sözcüklerden biri. Sürdürülebilirlikle ekolojik denge arasındaki ilişkiyi nasıl tanımlarsınız?
Ekolojik denge, doğanın kendini yenileyebilme kapasitesine saygı duyarak, kaynakları bilinçli ve sorumlu bir şekilde kullanmayı gerektirir. Sürdürülebilirlik ise bu döngüyü destekleyerek, gelecek nesillerin de aynı kaynaklardan yararlanabilmesini sağlama hedefini güder. Onaranlar Kulübü olarak gerçekleştirdiğimiz her projede, bu iki kavramın birbirini tamamlayan unsurlar olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Ürettiğimiz her tasarım ve gerçekleştirdiğimiz her müdahalede, sürdürülebilir çözümler geliştirmeye odaklanıyoruz.
Biraz da ekipten, kuruluş sürecinden ve şu âna dek gerçekleştirdiğiniz projelerden söz edelim mi?
Onaranlar Kulübü, şehirleri daha yaşanabilir hale getirme arzusu taşıyan bir grup yaratıcı arkadaşın bir araya gelmesiyle doğdu. Ekip olarak, kamusal alanlarda etkili müdahalelerle sosyal katkı sunmayı hedefliyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana, birçok farklı projeyi hayata geçirdik. Parklardan sokaklara, otobüs duraklarından elektrik ve doğalgaz kutularına kadar birçok farklı alanda gerçekleştirdiğimiz projelerle, topluma sürdürülebilirlik, ileri dönüşüm ve kamusal alan tasarımları konularında ilham vermeye çalışıyoruz.
Gerçekleştirdiğimiz projeler arasında; kamusal alanların ve kamusal alan birimlerinin yeniden tasarlanması, sokak sanatının desteklenmesi, ileri dönüşüm atölyeleri ve topluluk etkinlikleri gibi farklı çalışmalar yer alıyor. Her proje, hem ekip olarak bizim için hem de içinde yaşadığımız topluluklar için değerli birer deneyim ve öğrenme süreci sunuyor. Onaranlar Kulübü olarak, daha iyi bir şehir ve toplum için projelerimize hem yurt içinde hem de yurt dışında devam edeceğiz.