Akasma, Arşivsel Pigment Baskı, 60 x 80 cm. Fotoğraf: Lalehan Uysal

“Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze”

Lalehan Uysal’ın tohum fotoğrafları sergisi “Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze” 24 Ağustos'ta Yapı Kredi bomontiada’da açılıyor.

/

Ekolojik yaşam savunucusu Lalehan Uysal’ın “Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze”  başlıklı tohum fotoğrafları sergisi Yapı Kredi bomontiada GALERi’de açılıyor. Uysal, hayatın sürdürülebilirliğinin öznesi olan tohumların fark edilmesi için yakın plan çektiği ve makrografik fotoğraflar aracılığıyla, kadim yaşam bilgisi taşıyan tohumların fark edilmesini, korunmasını, ekiminin devam etmesini, çoğalmalarını ve kaybolmamalarını amaçlıyor.

Kınalı Bamya, Arşivsel Pigment Baskı, 60 x 80 cm

Lalehan Uysal, ilk tohum fotoğrafları sergisini Oxford Üniversitesi’nde 40 yılı aşkın süredir her yıl farklı temalarla gerçekleşen “Oxford Symposium on Food and Cookery”de açtı. Londra’daki sergisini Türkiye’de farklı şehirlerde, farklı coğrafyaların topraklarına has tohumların fotoğraflarıyla açtığı sergiler izledi.

Kudret Narı Çekirdekleri, Arşivsel Pigment Baskı, 5 mm Pleksi Uygulama, 75 x 100 cm

Uysal, makrografik olarak tanımladığı fotoğraflarıyla, izleyicisine tohumların ilk bakışta görülmeyen büyüleyici dünyasını gösteriyor. Bu tohumlar arasında nadir tohumlar, herkesin adını, gölgesini bildiği ama tohumunu bilmediği; ağaç tohumları ve renklerini, kokularını sevdiği ama tohumlarını hiç görmediği çiçeklerin tohumları da var.

Kudret Narı Meyvesi, Arşivsel Pigment Baskı, 5 mm Pleksi Uygulama, 50 x 66 cm

Çektiği fotoğraflarla özgün görsel bir dil yaratmış sanatçı, bu dili Anadolu insanının çeyiz sandıklarında, küller içinde, çaputlara sakladığı ata tohumlarını görünür kılmak için de kullanıyor. Yıllar içinde bu topraklarda, farklı ekosistemlerde hayatta kalmış, milyonlarca canlıyı doyurmuş ve doyurmaya devam eden bu küçücük tohumların büyük birer mucize olduğunu göstermek istiyor.

İlginizi çekebilir:  ‘‘Arada ve Arasında’’ Sanatorium'da
Kuşburnu, Arşivsel Pigment Baskı, 5 mm Pleksi Uygulama, 75 x 100 cm

Fotoğraflarında doğal ışık kullanan, tohumların varoluşuna fazla müdahale etmeyen Lalehan Uysal, fotoğraflarıyla ilgili şu detayları paylaşıyor:

“Bazen derin sessizliklerde tohumlardan birinin toprağa düştüğünde çıkardığı sesi duyar gibi oluyorum. Kabuğunu çatlatışını, güneşe boynunu uzatan filizin çıtırtısını… Ben tohumun can seslerini gösteremediğim için fotoğraflarını çekiyorum. Onların bazen narin, ince, kırılgan, uçucu; bazen sert, iri, güçlü; bazen yeşil, kahve, siyah renkleri fark edilsin istiyorum.

“Tohumların her bir tanesinin kusursuz tasarlanmış, tarifsiz zenginliklere sahip olduklarını göstermek istiyorum. Fotoğraflarımdaki tohumların gözümüze dokunduğunda ruhumuzun toprağında yeşereceğine inanıyorum.  Deklanşöre her bastığımda, Anadolu insanının toprağına tohum serperken ektiğinin sadece insan için değil tüm canlılar için olduğuna dair niyetini tekrarlıyorum: ‘Bu tohumlar kurda, kuşa ,aşa…’ Ve sonuna bir kelime daha ekliyorum; … ve göze!”

Meşe Palamudu, Arşivsel Pigment Baskı, 60 x 80 cm

*“Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze” sergisini 8 Eylül’e dek her gün saat 12.00-20.00 arasında Yapı Kredi bomontiada Galeri’de görülebilir. 

Previous Story

Chris Calvet’in “Signes” Serisi 42 Maslak’ta

Next Story

Formun Ötesi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.