ABD'li sanatçı Duane Hanson'ın “Bodybuilder” adlı eseri Paris'teki Gagosian galerisinin vitrininde sergileniyor.

Olimpiyat Ateşi Sanatla Buluştu

2024 Yaz Olimpiyatları, Paris'te başlarken Avrupa'nın dört bir yanında Olimpiyatların tarihi ve kültürel önemini vurgulayan sergiler düzenleniyor. İşte Paris'teki Gagosian ve Louvre'dan Hırvatistan'daki Zagreb Arkeoloji Müzesi'ne kadar birçok yerde Olimpiyatlardan ilham alan sergiler.

2024 Yaz Olimpiyatları, Fransa’nın başkenti 26 Temmuz’da Paris’te başladı. Paris, Olimpiyat Oyunlarına paralel olarak düzenlenen bir dizi kültürel etkinlik ve sanat sergisinin yer aldığı Kültür Olimpiyatlarına da ev sahipliği yapıyor. 11 Eylül’e kadar sürecek  Olimpiyat Oyunları, sadece Fransa’da değil, Avrupa’nın dört bir yanında oyunların tarihi ve kültürel önemini vurgulayan birçok serginin açılmasına da vesile oldu. İşte Avrupa’da Olimpiyat Oyunları’ndan ilham alan sergilerden öne çıkanlar:

“The Art of the Olympics”: Gagosian

Gagosian’ın Paris’teki galerisi, Rue de Castiglione ve Rue de Ponthieu’deki iki sergi alanı da spor temalı sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Castiglione mekânındaki sergide, Andreas Gursky’nin Amsterdam, Arena I (2000) adlı eseri, Christo’nun 1974 tarihli devasa heykeli Running Fence‘in hazırlık çizimi ve Man Ray’in gizem dolu bir futbol topunun yer aldığı eğlenceli Jeux Nocturnes (c.1970) adlı eseri bulunuyor.

The Art of the Olympics / Gagosian

Ponthieu mekânında ise önceki Olimpiyatlar için tasarlanmış ünlü poster tasarımları sergileniyor. Bunlar arasında, Rachel Whitehead’in 2012 Londra Olimpiyatları için tasarladığı renkli halkalar, David Hockney’nin 1972 Münih Oyunları için yaptığı yaz temalı tasarım ve Cy Twombly’nin 1984 Saraybosna Kış Olimpiyatları için ürettiği eseri yer alıyor.

“The Art of the Olympics” sergisi 7 Eylül’e kadar ziyaret edilebilir.

Pierre Larauza (1970), 20 février 1998, Nagano, 2020

“Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy”: Louvre

Paris’te yer alan Louvre Müzesi, dünyanın en büyük spor müsabakasının başlangıcına dönüyor. Sergi, arkeolojik buluntular, modern eserler ve ikonografi aracılığıyla modern olimpiyatların tarihine ışık tutuyor.

“Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy”  isimli sergi, Olimpiyatların yeniden canlanma öyküsüne ve bunun arkasındaki Fransız yaratıcılarına odaklanıyor. Antik Yunan spor etkinliğinin 1894 yılında Pierre de Coubertin’in fikri olarak yeniden canlandırılmasıyla başlayan hikaye, Fransız dilbilimci Michel Bréal’in 1896 yılında Atina’daki Oyunlara eklenen yeni bir etkinlik olan maraton için tasarladığı ilk Olimpiyat Kupası ile devam ediyor.

“Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy” sergisi 16 Eylül’e kadar görülebilir.

Rachel Whiteread’s poster fort he 2012 London Summer Olympics, featuring LOndOn 2012 (2011)

“Citius, Altius, Fortius – Communiter Ancient and Modern Olympic Games”: Zagreb, Hırvatistan

Hırvatistan’ın başkenti, Zagre’de Arkeoloji Müzesi antik ve modern spor müsabakalarına adanmış bir sergi ile kapılarını açıyor.

Sergi adını Olimpiyatların “Citius, Altius, Fortius – Communiter” yani “Daha Hızlı, Daha Yüksek, Daha Güçlü – Birlikte” sloganından alıyor. Sergi, heykeller, posterler, madalyalar ve spor malzemeleri gibi eserlerle ziyaretçileri M.Ö. 776’dan bugüne Olimpiyatların tarihinde yolculuğa çıkarıyor.

İlginizi çekebilir:  18. Contemporary Istanbul

Küratörler sergi için; “mens sana in corpore sano (sağlıklı bir bedende sağlıklı bir zihin) deyiminin ruhuna uygun olarak, ilham arayanlar için tarihte bir yolculuğa çıkarıyor, kişisel ve sosyal gelişim için bir araç olarak sporun kalıcı değerini vurguluyor” ifadesini kullanıyor.

“Citius, Altius, Fortius – CommuniterAncient and Modern Olympic Games” sergisi 31 Ekim’e kadar devam ediyor.

Émile Gilliéron.Timbre 2e édit commémorative pour Mésolympiade de 1906

“Paris 1924: Sport, Art and the Body”: Cambridge, İngiltere

“Paris 1924: Sport, Art and Body” sergisi bir asır önceki oyunlardan ilham alan uluslararası sanatçıların çalışmalarına yer veriyor.

Fitzwilliam Müzesi’nin sergisinde yer alan sanatçılar arasında Pablo Picasso, Diego Rivera, Natalia Goncharova ve Umberto Boccioni de bulunuyor. Bu sanatçıların modernist sanatına; klasik heykeller, 1924 Olimpiyatları posterleri ve ikonikleşen tasarımlar eşlik ediyor. Sergide, Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk siyah atlet olan ABD’li uzun atlamacı William DeHart Hubbard tarafından kaleme alınan bir mektup da sergileniyor.

Sergide ayrıca, 1912 ve 1948 yılları arasında oyunların bir parçası olan Kültür Olimpiyatı Sanat Yarışmaları için de bir bölüm ayrılmış. “Paris 1924: Sport, Art and the Body” sergisi 3 Kasım’a kadar devam edecek.

The Runners, about 1924, by Robert Delaunay (1885–1941)

“Muscles & Mind: Irish Art Olympians”: Waterford, İrland

İrlanda’da 2024 Olimpiyatları’nın başladığı gün açılan sergi, sanatın olimpik bir disiplin olduğu 1924 ve 1948 yılları arasında Olimpiyatlarda ülkeleri adına yarışan sanatçıların eserlerini sergiliyor.

Waterford Sanat Galerisi’nde yer alan sergide Jack B Yeats, Letitia Hamilton, Mainie Jellett, Seán Keating, Flora Vere O’Brien ve Sir John Lavery gibi ülkelerini temsil eden İrlanda’nın en ünlü sanatçılarından bazıları yer alıyor. “Muscles & Mind: Irish Art Olympians” isimli serginin küratörleri, serginin bir olimpiyat disiplini olarak sanatın önemini ve bir sanatçı olarak ülkemizi temsil etmenin ne anlama geldiğini vurgulamasını istediklerini belirtiyor.

“Muscles & Mind: Irish Art Olympians” sergisi 26 Kasım’a kadar devam edecek.

Previous Story

Bodrum Sergileri

Next Story

“Yıllar Önce Bodrum’da Bir Yaşam Kültürü Vardı”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.