Halil Akdeniz

Prof. Halil Akdeniz: 1944-2024

Türk çağdaş sanatının önemli ismi Prof. Halil Akdeniz, 80 yaşında vefat etti. Cenazesi 10 Temmuz Çarşamba günü Antalya, Kumluca'da defnedilecek.

Türk çağdaş sanatının önemli ismi Prof. Halil Akdeniz vefat etti. 80 yaşında olan sanatçı, akademisyen Prof. Halil Akdeniz’in vefat haberini sanatçısı olduğu Mine Sanat Galeri sosyal medya hesabından duyurdu. Cenaze, 10 Temmuz Çarşamba günü Antalya, Kumluca, Güzören Mahallesi Merkez Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından köy mezarlığına defnedilecek.

Geçen yıl Boyut Yayın Grubu tarafından yayınlanan, editörlüğünü Ümmühan Kazanç’ın yaptığı Halil Akdeniz: Otobiyografik Yaşamı ve Sanatı, Kavramlar ve Sınırlar Ötesi kitabında, Akdeniz’in, T.C. Dışişleri Bakanlığı yurt dışı Büyükelçilik Kültür Müşavirliği görevlerine kadar uzanan sanat serüveni konu alınıyor.

Halil Akdeniz Hakkında

1944 yılında Antalya’da doğdu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Devlet Yurtdışı ihtisas sınavı bursunu kazanarak Almanya’ya gitti. Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde –HdK, Berlin (bugünkü Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi) lisans ve uzmanlık öğrenimi gördü. İzmir Ege Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde master, sanatta yeterlilik ve doktora dereceleri aldı. 1986’da yardımcı doçent, 1987’de doçent, 1994’te profesör oldu.

1996-2001 yılları arasında T.C.Bonn ve Berlin Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği ve 2001’de Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevlerinde bulundu. 2001-2005 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye’de ilk kez sanat bilimini kurarak Anadolu Üniversitesi’nde (2003) ve Işık Üniversitesi’nde(2008) Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programlarını açtı.

İlginizi çekebilir:  Çinli Çevirmenin Zaferi

Akdeniz, Anadolu’nun değişik kültür bölgelerini kapsayan çalışma dizilerinde “Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası”, “Anadolu Uygarlıkları-Kültürçevresi”, “Anadolu Uygarlıkları-Kültür Logoları” ve “Anadolu Uygarlıkları-Kültür Bakiyeleri” üzerine yoğunlaştı. Bu süreçte ortaya çıkan, sanat ve sanat dışı ögelerin kullanıldığı çağdaş yorum ve sanatsal çözümleri içeren eserleri, bir çok ulusal ve uluslararası sergi, bienal, trienal, sanat fuarları ve müze sergilerinde yer aldı. Akdeniz, birçok ulusal ve uluslararası yarışmada ödüle değer görüldü. Başarıları ve Türk Sanatına katkıları dolayısıyla Cumhur Başkanlığınca Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırıldı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası, “İç Mekanları Sanatsal Değerlendirme Projesi”ne sanatçı olarak seçildi ve kütüphane duvarına “Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası” çalışmasını gerçekleştirdi.Eserleri yurtiçi-yurtdışı müze ve koleksiyonlarda yer almaktadır.

Akdeniz’in Türk Sanatı ve sanatçılar üzerine yayınlanmış iki kitabı ve katalog yazıları ile birlikte çok sayıda bilimsel yayın, araştırma, bildiri ve makaleleri bulunmaktadır. Halil Akdeniz aynı zamanda Uluslararası UNESCO-AIAP Plastik Sanatlar Derneği üyesidir ve bir dönem Türkiye Ulusal Komitesi Ankara Temsilciliği Başkanlığını yaptı. UNESCO-AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesi ve aynı zamanda AICA’nın Türkiye Milli Komitesi kurucu üyesidir. Almanya Münster Sanat Akademisi Senatosu tarafından Akademi “Şeref/Onur” üyeliği verildi.

 

Previous Story

Hakların CAM’a Yansıyan Hikâyeleri

Next Story

Avustralya’daki Cami ve Müzeye Ödül

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights