Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından RTÜK’ün Açık Radyo’nun yayın lisansını “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal ettiğini duyurdu. Taşcı X hesabından yaptığı paylaşımda “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı,” dedi.
RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti.
Gerekçe, kurulun daha önce verdiği “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymayıp yayını sürdürmesi.
Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayın kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı.— İlhan Taşcı (@ilhantasci) July 3, 2024
Haberin sosyal medyada hızla yayılmasının ardından Açık Radyo’dan da bir açıklama geldi. Radyodan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Henüz tarafımıza tebliğ edilmemekle beraber, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 03.07.2024 tarihli toplantısında, Açık Radyo’nun yayın lisansının iptal edildiği öğrenilmiştir.
Yayın durdurmayla beraber verilen para cezası için karardaki gibi taksitlendirme talebinde bulunulmuş ve bu kabul edilerek ilk taksit ödenmiştir. Böylece yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında bu karara karşı gelmek gibi bir niyetimizin olmadığı ve iyi niyetli bir süreç sürdürmeye çalıştığımız ortadadır.
Gelinen noktada, Açık Gazete programındaki ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü kapsamında olduğu tartışmasız bulunan bir ifadeden yola çıkarak Açık Radyo’nun yayın izninin iptali noktasına gelinmesi kabul edilemez bir durumdur.
Anılan kararla ilgili yasal müracaatlar elbette ki yapılacaktır. Bununla beraber, 30 yıldan beri yayın hayatına devam eden Açık Radyo, bundan sonra da aynı evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda, aynı sorumlulukla yayın hayatına devam edecektir.
Bugüne kadar her zaman yanımızda bulunan siz sevgili dinleyicilerimiz ve dostlarımız ile bundan sonra da aynı kararlılık ve aynı duygular ile beraber olmaya devam edeceğiz.
Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”
#AçıkRadyoSusturulamaz pic.twitter.com/lkpVXDqFRG
— Açık Radyo (@acikradyo) July 3, 2024
Karara Tepkiler
RTÜK’ün Açık Radyonun yayın lisansının iptali kararına sosyal medyadan da tepkiler sürüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası X hesabından yaptığı paylaşımda karara “RTÜK’ün Açık Radyo ile ilgili verdiği lisans iptal kararı, açıkça Anayasa’nın düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. maddesine aykırıdır. Özerk bir kurum olması gereken RTÜK bu kararı derhal geri çekmelidir,” diyerek tepki gösterdi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun @acikradyo ile ilgili verdiği lisans iptal kararı, açıkça #Anayasa’nın düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesi’ne aykırıdır.
Özerk bir kurum olması gereken @rtukkurumsal, bu kararı derhal geri çekmelidir. pic.twitter.com/mmhF3sUEsG— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) July 3, 2024
İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Sansür bağlamında görmediğimiz bir bu kalmıştı, bunu da gösterdiler bize. Hep Türkiye’ye verdiğiniz zararlarla anılacaksınız” paylaşımında bulundu.
Radyo ve Televizyon Sansür Kurulu, Açık Radyo’nun lisansını iptal etmiş. Sansür bağlamında görmediğimiz bir bu kalmıştı, bunu da gösterdiler bize. Hep Türkiye’ye verdiğiniz zararlarla anılacaksınız.
— Yaman Akdeniz (@cyberrights) July 3, 2024
Gazeteci Murat Sabuncu “Açık Radyo hayatın tüm seslerinin ve renklerinin var olduğu bir yayın kuruluşu. Onu kapatmak; demokrasinin, farklılıkların, bir arada yaşamanın, düşünmenin, edebiyatın, müziğin, insan olmanın-insana dair duyarlılıkların yok edilmeye çalışılmasıdır. Kabul edilemez,” ifadelerini kullandı.
Açık Radyo hayatın tüm seslerinin ve renklerinin var olduğu bir yayın kuruluşu. Onu kapatmak; demokrasinin, farklılıkların, bir arada yaşamanın, düşünmenin, edebiyatın, müziğin, insan olmanın-insana dair duyarlılıkların yok edilmeye çalışılmasıdır. Kabul edilemez. #Açıkradyo https://t.co/q9cX7P0TDU
— murat sabuncu (@muratsabuncum) July 3, 2024
Gazeteci, yönetmen Ümit Kıvanç ise “Açık Radyo’yu kapatmak başlıbaşına cibiliyetini ortaya koymak demek. Ve memlekete dair en küçük bir sevgi ve şefkat kırıntısı barındırmamak. Dünyaya, insanlığa dair fikri tek bir kanalizasyon çukurunda bile kaybolup gidecek kadar olmak..” dedi.
Açık Radyo’yu kapatmak başlıbaşına cibiliyetini ortaya koymak demek. Ve memlekete dair en küçük bir sevgi ve şefkat kırıntısı barındırmamak. Dünyaya, insanlığa dair fikri tek bir kanalizasyon çukurunda bile kaybolup gidecek kadar olmak… pic.twitter.com/s7crNHQ7Cf
— ümit kıvanç (@umit_k) July 3, 2024
Ne Oldu?
RTÜK, 22 Mayıs’ta aldığı kararla Açık Radyo’da 24 Nisan günü yapılan Açık Gazete programında geçen “Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da anma yasaklandı biliyorsunuz” ifadeleri nedeniyle, “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik” gerekçesiyle radyoya üst sınırdan 189 bin 282 TL idari para cezası ve beş program durdurma cezası verdi.
Radyo ceza haberinin ardından “… Bilindiği gibi Açık Gazete programı, gerek ülkemizden ve gerekse dünyadan birçok haber kuruluşundan gelen haberlerin, objektif olarak dinleyicilere aktarıldığı, gündeme ilişkin konukların görüşlerini dinleyicilerle paylaştığı bir program olup her zaman gazetecilik etik ilkelerini öncelikle gözetmiştir. Bu doğrultuda, cezaya konu gündeki program içinde, ifade ve düşünce özgürlüğünün sınırlarını aşan bir ifade bulunmadığı gibi gerek karara konu ifadeler ve gerekse anılan programın bütünü değerlendirildiğinde, evrensel nitelikteki gazetecilik ilkelerine aykırı bir yön de bulunmamaktadır. Hele, anılan programın toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edici ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olabilmesi mümkün değildir,” şeklinde bir paylaşım yapmıştı.