Şevval Başalan_Ziyafet. 2024_ Detay Enstalasyon, Değişken boyut

Piramid Sanat’ta Yeni Sergi “Ziyafet”

Şevval Başalan’ın “Ziyafet” isimli sergisi Piramid Sanat’ta izleyiciyle buluştu. Sanatçının kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine dikkat çektiği sergisi, 8 Ağustos’a kadar görülebilecek.

Sanatçı Şevval Başalan’ın kadın kimliği ve toplumsal kodları ele aldığı “Ziyafet” isimli sergisi Piramid Sanat’ta açıldı. Küratörlüğünü Öykü Eras’ın üstlendiği sergi, Adem ile Havva’nın ve Lilith’in mitolojik hikâyelerini modern bir perspektifle izleyiciye sunuyor.

Şevval Başalan_Cehennem, Tual üzerine akrilik ve karışık malzemeler, R 150 cm, 2024

Şevval Başalan’ın sergideki işleri yaratılış mitlerinde genellikle itaat ve kabullenme simgesi olarak tasvir edilen Havva’nın ve bağımsızlığın ve isyanın kadim figürü olarak öne çıkan Lilith’in anlatısından besleniyor. Sanatçı, bu iki figür arasındaki diyaloğu merkeze alarak, izleyicide kadın kimliği ve toplumsal kodlar üzerinden derinlemesine bir sorgulama yaratıyor.

Şevval Başalan, Mutlu Olma Mevsimi 1, Çerçeve üzerine karışık malzemeler 25,5×19,5×5 cm, 2024

Sergideki eserler, Havva’nın itaatkar figürü ile Lilith’in başkaldırı dolu karakteri arasındaki çarpıcı zıtlığı vurguluyor. Sanatçı böylece kadınların yaşadığı çatışmaları ve direnişi simgesel bir dille işlerine yansıtıyor.

Şevval Başalan_Cennet 2., Tual üzerine akrilik, R 150cm, 2024

“Bir kadın yaşadıysa bu dünyada cennet ve cehennemi, kazanmıştır tüm zaferlerini. Bir kadın düşmesinden değil, şahlanışının ihtişamından korku salıyorsa etrafına, ilmek ilmek dokumuştur ruhunun kabuk tutmuş her yerini!

…ve bir kadına çelme takacaksan eğer, emin ol onu yerle bir edeceğinden! Çünkü senden önce kalkarsa eğer, sever seni hakettiğin yerden…” diyen sanatçı “Ziyafet” adlı sergisinde özellikle kadın cinayetlerine ve erkek şiddetine dikkat çekmek istediğini vurguluyor.

İlginizi çekebilir:  Semiha Berksoy Eserleriyle Lyon Bienali'nde
Şevval Başalan, Ve Şimdi Boyumu Aştı Günahlarım, 2024

Başalan, ziyaretçileri sadece eserleri izlemeye değil, aynı zamanda kişisel ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya da davet ediyor. “Ziyafet”, izleyicilere, mitolojik ve tarihi öyküler aracılığıyla günümüzde hala devam eden cinsiyetçilikle yüzleşme olanağı tanıyor.

Şevval Başalan, Öpücük, Kaide üzeri seramik ve akrilik, 38x18x16,5 cm, 2022

8 Ağustos’a kadar görülebilecek sergi boyunca Şevval Başalan, konuk eleştirmenler ve sanat tarihçileri eşliğinde sohbet, panel  ve tartışmalar da düzenlenecek.

Previous Story

Afrika’nın Yaratıcı Kalbi: Güney Afrika’nın Galeri ve Müzeleri

Next Story

Londra’da Yayoi Kusama Yazı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.