İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Fotoğraf: İKSV Arşivi

52. İstanbul Müzik Festivali’nden Beş Konser

Bu yıl 17 farklı mekânda, 25 konserde, 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak olan 52. İstanbul Müzik Festivali için geri sayım başladı. Ana teması "Kökler" olan festivalde dört eser dünya prömiyeri, iki eser ise Türkiye prömiyeri yapacak. Şef Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'na, piyanist İlyun Bürkev eşlik edeceği konserle başlayacak olan festivalden bir seçki sunuyoruz.

/

21 Mayıs – 12 Haziran tarihleri arasında yapılacak İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali için geri sayım başladı. Festival, bu yılın teması “Kökler”le, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanıyor ve müziğin güçlü dilini kullanarak bu coğrafyanın derin kültürel ve tarihi öykülerini aktarmayı amaçlıyor. Borusan Holding sponsorluğunda 17 farklı mekânda, 25 konserde, 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak olan festival, 21 Mayıs Salı akşamı saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi’ndeki açılış konseriyle başlayacak. Şef Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’na, piyanist İlyun Bürkev eşlik edecek.

Disko Klasik ve Ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri

Açılış haftası boyunca festivalde, keman virtüözü Kristóf Baráti ve İtalyan Mantova Oda Orkestrası gibi dünyaca ünlü isimler sahne alacak ve festivalin en sevilen serilerinden biri olan Disko Klasik24 Mayıs’ta Babylon’da müzikseverlerle buluşacak. Festivalin ücretsiz etkinliklerinden biri olan Hafta Sonu Klasikleri ise 25 Mayıs’ta gerçekleşecek. Hollandalı acapella korosu MAZE Voices’ın sahne alacağı bu etkinlik, Fenerbahçe Parkı’nda gerçekleşecek.

Öne Çıkan İlk Beş Konser

İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da sipariş ettiği üç yeni eserin dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Program kapsamında, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan üç eser de dahil olmak üzere, toplam dört eserin dünya prömiyeri, iki eserin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. 52. İstanbul Müzik Festivali’nin ayrıntılı programına buradan ulaşılabilir. Festivalin öne çıkan ilk beş konseri ise şöyle.

Festival Strings Lucerne & Maria João Pires
31 Mayıs Cuma, 20.00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Dünyaca ünlü piyanist Maria João Pires, sekiz yıl aradan sonra İstanbul Müzik Festivali’nde yeniden sahne alacak. Beethoven’ın piyano konçertosunu seslendirecek olan Pires’e, Festival Strings Lucerne eşlik edecek ve konserde ayrıca Beethoven’ın “Pastoral Senfoni”si ile Honegger’in “Yaz Pastorali” eserleri de yer alacak.

Maria João Pires Fotoğraf: Felix Brodel/ Deutsche Grammophon

Khatia Buniatishvili: “Labyrinth’’
1 Haziran Cumartesi, 20.00, İş Kuleleri Salonu

Khatia Buniatishvili 2013’te Münih Oda Orkestrası eşliğinde ve 2018’de oda müziği konseriyle dinleyicilerin gönüllerini fethettiği İstanbul Müzik Festivali’ne bu kez zihnin sürprizlerle dolu labirentlerinde düşlerin peşinden giden ve hayatın çoksesliliğini yankılayan zengin içerikli bir resital ile dönüyor. Bugüne kadar dünya genelinde birçok önemli orkestra ve ünlü şeflerle işbirlikleri gerçekleştiren sanatçı, piyanoda kendi eşsiz tarzını yaratmış, müziğiyle duygusal bir bağ kurarak dinleyicilerini etkisi altına alan bir sanatçı olarak öne çıkıyor. Khatia Buniatishvili’nin bu sezon Avrupa genelindeki iddialı resital turnesi, müzikseverlere unutulmaz bir müzik yolculuğu vaat ediyor.

İlginizi çekebilir:  "Ben Hiç Kimseyim! Ya Sen?"
Borusan Filarmoni Orkestrası Fotoğraf: İKSV Arşivi

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan Mozart Requiem
2 Haziran Pazar, 20.00, AKM, Türk Telekom Opera Salonu

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Macar Ulusal Korosu, genç kuşaktan dört ünlü solistin katılımıyla gerçekleşecek olan konserde, Mozart’ın yaşamı boyunca müziği yücelten dâhi besteci kimliğiyle tanınan eserleriyle, dini inancını müziğe yansıtan çağdaş besteci Arvo Pärt’a odaklanıyor. Konserde, İtalyan mezzosoprano Cecilia Molinari, Güney Koreli bas Jongmin Park, soprano Giuliana Gianfaldoni ve İstanbul doğumlu tenor İlker Arcayürek gibi günümüz opera sahnesinin yıldızları da solist olarak yer alacaklar.

Budapeşte Festival Orkestrası & Iván Fischer & Francesco Piemontesi
3 Haziran Pazartesi, 20.00, AKM, Türk Telekom Opera Salonu

Gramophone dergisinin dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterdiği Budapeşte Festival Orkestrası, Brahms’ın yapısal ve duygusal zenginliğini sunacak olan Piemontesi, 1881’deki dünya prömiyerinden bu yana popülerliğini koruyan 2. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Budapeşte Festival Orkestrası, Piemontesi ile birlikte Brahms’ın Çigan müziğinden etkilenerek yazdığı Macar Dansları ve 2. Senfoni’sini seslendirecek. Konseri yöneten Iván Fischer ise günümüzün en vizyoner şeflerinden biri olarak biliniyor.

Şef Ivan Fischer Fotoğraf Marco Borggreve

Tekfen Filarmoni Orkestrası & Edgar Moreau
9 Haziran Pazar, 20.00, AKM, Türk Telekom Opera Salonu

Tekfen Filarmoni Orkestrası, şef Aziz Shokhakimov’un yönetimindeki konserde solist Edgar Moreau ile bir araya geliyor. Konserde, Saint-Saëns’ın Gounod’un bale müziği, Shostakovich ve Rachmaninov’un viyolonsel konçertoları, Saint-Saëns op.33 ve Rimski-Korsakov’un Şehrazad senfonik süiti gibi klasik müzik literatüründeki sevilen başyapıtlar seslendirilecek.

Tekfen Filarmoni Orkestrası Fotoğraf: İKSV Arşivi

Konservatuvar Öğrencilerine Ücretsiz

Bu arada festivalin biletleri Passo ve İKSV ana gişeden satın alınabilir. Öğrenciler, Eczacıbaşı Genç Bilet uygulaması ile tüm İKSV etkinliklerinde 20 TL’lik indirimli bilet alabiliyor, konservatuvar öğrencileri ise festival konserlerini ücretsiz takip edebilecek.

 

Previous Story

Lider Portreleri Ne Anlatıyor?

Next Story

İran’da Yasaklı, Sinemada Ödüllü Erkeksiz Kadınlar Türkçede

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.