Fotoğraf: Deadline

Leonardo da Vinci, Çok Yakında

Rönesans döneminin en önemli sanatçısı Leonardo da Vinci’nin biyografisinin yönetmenin kim olacağı belli oldu. Geçen yıl çektiği “All of Us Strangers” filmiyle ses getiren Andrew Haigh.

/

Sanat tarihine ilişkin biyografi filmlere bir yenisi daha ekleniyor. Variety’nin haberine göre, Leonardo da Vinci’nin biyografisinin yönetmenin kim olacağı belirlendi. Yönetmen geçen yıl çektiği “All of Us Strangers” filmiyle tanınan Andrew Haigh, yapımcı şirket ise Universal Stüdyoları.

Film, 2017’de yayımlanan Walter Isaacson’un Leonardo biyografisine dayanacak, ancak sanatçının hayatının sadece bir yönüne mi yoksa tamamına mı değineceği belirsizliğini koruyor. İtalyan usta da Vinci, 1452-1519 arasında, insanlık tarihinin en yaratıcı dönemlerinden biri olan Rönesans’ın zirvesinde yaşamış ve Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği gibi başyapıtları çizmişti.

Cinsel Yönelimi Anlatılacak mı?

Isaacson’un 2017 tarihli ve 600 sayfalık biyografisi Leonardo, sanatçının Mona Lisa’yı yapma süreci ve bilimsel deneyleri de dâhil olmak üzere kariyerinin tüm aşamalarını anlatıyordu. da Vinci’nin notlarından ve araştırmalardan yola çıkılarak yazılan biyografi, diğer ayrıntıların yanı sıra Leonardo da Vinci’nin cinsel yönelimine de değiniyor ve iki genç erkekle sevgililik ilişkisi kuran eşcinsel biri olarak konumlandırıyordu. Bu konu sanat tarihçileri arasında akademik bir tartışma konusu olarak hala gündemde ancak çoğu araştırmacı da Vinci’nin eşcinsel olduğu konusunda hemfikir.

İlginizi çekebilir:  'Oscar’ın Yabancıları' İstanbul Modern Sinema’da Ücretsiz

Haigh’in önceki çalışmalarına bakılırsa, filmin da Vinci’nin eşcinselliğine vurgu yapması kuvvetle muhtemel. Haigh’in geçmiş çalışmaları arasında San Francisco’daki bir grup eşcinsel erkeği konu alan HBO dizisi Looking ve iki eşcinsel erkeği konu alan 2011 yapımı Weekend yer alıyor.

Hem Yazar Hem Yönetmen

Variety’nin haberine göre, Hollywood stüdyoları Isaacson’ın biyografisinin 2017’de yayınlanmasından sonra filme çekmek için hareke geçti. Paramount, Leonardo DiCaprio ile filmi çekeceğini duyurdu ancak geçen yıl Universal Stüdyoları projeyi üstlendi. Haigh, bu filmde hem yönetmen hem de yazar olarak görev yapacak.

All of Us Strangers, Andrew Haigh

Ödüllü İngiliz yazar-yönetmen Haigh, 2023’te tarihli “All of Us Strangers” filmiyle en iyi yönetmen ve en iyi uyarlama senaryo dahil altı dalda BAFTA adaylığı elde etti. “All of Us Strangers” ayrıca üç Independent Spirit Awards adaylığı elde etti. Haigh’in önceki filmleri arasında “Lean on Pete” ve Charlotte Rampling’in en iyi kadın oyuncu dalında Oscar adaylığı elde ettiği “45 Years” yer alıyor. Haigh, 2011’de “Weekend” ile yaptığı çıkıştan sonra televizyonda da çalıştı ve HBO’nun “Looking” dizisinde yazar-yönetmenliğin yanı sıra yürütücü yapımcı olarak görev yaptı.

Previous Story

Türk Sineması’ndan İlk Filmler

Next Story

AİHM: Heykel Getty’nin Değil İtalya’nın

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.