İstanbul’un ruhunu ve yaşantısını bir dönem fotoğraflarıyla kayıt altına alan Ara Güler’in 21-27 Mayıs 1952 tarihleri arasında Jamanak gazetesinde yayımlanan ilk röportajı “Kumkapı Ermeni Balıkçılarıyla Birlikte”, Ara Güler Müzesi’nde açılan yeni sergisine ilhan oldu. “Kumkapı Balıkçıları” adlı sergide Ara Güler arşivinden Kumkapı’ya ilişkin daha önce sergilenmemiş fotoğraflar, ilk kez izleyici ile buluşuyor.
Sergiye ilham olan yazı dizisi ve eşlik eden fotoğraflar, bugün artık var olmayan Küçük Deniz Sokağı ve balıkçı barınağına, burada çalışan insanlara ve onların yaşam tarzına ışık tutuyor. Ara Güler, henüz 24 yaşındayken yayımlanan “Kumkapı Ermeni Balıkçılarıyla Birlikte” yazı dizisi ile, foto muhabirliği alanında erken yaşta kendine bir yer edinir. Mesleğinde ün kazanmasını sağlayan önemli çalışmalarından biri olarak tarihe geçen bu foto-röportaj, yakın gelecekteki başarılı uluslararası kariyerinin de habercisidir.
Ara Güler 1952 senesinin ardından, yıllar içerisinde Kumkapı Mahallesi’ni pek çok kez ziyaret ederek; kaybolacağını bildiği bir bölgeyi, orada yaşayan insanlarla kaydeder. Balıkçı reislerini, tayfaları, merametçileri günlük hayatları içerisinde fotoğraflayarak ölümsüzleştirir. Nezih Tavlaş’ın kaleme aldığı “foto muhabiri ara güler” kitabında dünyaca ünlü fotoğrafçı bu röportajıyla ilgili şunları anlatır:
“Ben balıkçılar çekmekten çok hoşlanıyorum. Onlarla oturmak, birlikte çay içmek, sohbet etmek çok zevkli. Balıkçılar çok iyi insanlardır. Ama yaptıkları iş çok zor, çetrefilli bir iştir. Sonuçta tabiatla mücadele ederler. Yine de çok tatlı bir hayat sürerler.”
“Kumkapı Balıkçıları” sergisinde Ara Güler arşivinden Kumkapı’ya ilişkin daha önce sergilenmemiş fotoğraflar, efemera ve Ara Güler’in editoryal ve yaratıcı sürecini, seçimlerini gösteren kontakt baskılardan örnekler ilk kez sunuluyor.
2016’da açılan Ara Güler Müzesi’nin yeni sergisi “Kumkapı Balıkçıları”, 27 Ekim’e kadar pazartesi günleri hariç salı-cumartesi 10.00-18.00, pazar 12b00-18.00 saatlerinde Yapı Kredi bomontiada’da görülebilir. Sergi ile aynı ismi taşıyan kitap ise Ara Güler Müzesi dükkanında satın alınabilir.