Galata Kulesi Tahribatı: ‘Barbarlık Neydi?’

/

Galata Kulesi’nde, restorasyon adı altında, duvarların hilti ile yıkımına ilişkin ortaya çıkan tahribat görüntülerine tepkiler sürüyor. Öte yandan, kuleyle ilgili bir skandal daha ortaya çıktı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, kuledeki yıkımın izinsiz olduğunu açıkladı.

‘Önce Yıkım Sonra Kurul İzni Olamaz!’ 

Polat, “Galata Kulesi yıkım işlemi herhangi bir Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesi olmadan yapılmıştır. Yapılan yıkım işlemin iznini almak için 2 Nolu B. Koruma Kuruluna Galata Kulesi Restorasyon Projesi sunulmuştur. Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!”

Kültür Bakanı Ersoy: ‘Yıkılan Kısımlar Kuleye Zarar Veren Kısımlardır’

Ayrıca, Galata Kulesi’nde, hilti ile yıkımı gerçekleştirilen duvarın özgün olmadığına ilişkin açıklamalar yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Sosyal medyada ‘Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor” şeklindeki iddialar asılsızdır. Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır” derken Vakıflar Genel Müdürlüğü de yaptığı açıklamada, Galata Kulesi’nin zemin katındaki çalışmanın, kuleye sonradan eklenen yapılardan ve deformasyona uğramış malzemelerden arındırılması işlemi olduğu belirerek “Hassasiyetimizle uyuşmayan yöntemler kullanan yüklenici firmaya gerekli yaptırımlar uygulanacaktır” dedi. 

İBB Raporu: ‘Duvar Özgün ve Yapının Taşıyıcı Duvarı’

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre ise kulede yıkımı gerçekleştirilen duvar, özgün ve yapının taşıyıcı duvarı.

‘Çok Vahşice Bir Müdahale’

Galata Kulesi’ndeki tahribatın görüntülerinin sosyal medyaya yansıması üzerine siyaset dünyasından sanat dünyasına pek çok isim, kulenin tahribatına tepki gösterdi.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay (Mimar, restorasyon uzmanı): “Tarihi eserlere çok hassas yaklaşmak gerekiyor çünkü onlar geri getirilemeyecek olan değerler. İstanbullular olarak bu kadar simge değeri olan bir yapıya ne yapılıyor, bundan sonraki bakımı, onarımı nasıl olacak, ne gibi projeler geliştirildi, bunları öğrenme hakkımız var.”

Ahmet Ümit (Yazar): “Barbarlık neydi? Galata Kulesi’ni restorasyon adı altında tahrip etmekti. Barbarlık neydi, benzersiz tarihsel mirasımızı ortadan kaldırmaktı, barbarlık neydi, siyasi çıkarlarını, insanlığın evrensel kültürünün önüne koymaktı. Barbarlık neydi, cahilliğin en karanlık haliydi.”

İlginizi çekebilir:  "Kuyruklu Türk" - İpek Duben'in Eserlerinde Dil Kullanımı

Gülsen Tuncer (Tiyatro ve sinema oyuncusu): “Çok Vahşice bir müdahale var. Galata Kulesi’ne hilti ile girilmesi mutlaka tahribat yaratır.  Anıtlar Kurulu’nun kuleye gelip tespitler yapması lazım.”

Tarkan (Şarkıcı): Tarihi ve kültürel değerlerimizi korumakta üzerimize yok valla. Galata Kulesi’nin restorasyon çalışmaları ne kadar da özen ve dikkatle yapılıyor… Şaka bir yana, söyleyecek söz bulamıyorum bazen. Çok üzücü!”

‘Bu İşin Denetçisi Yok Mu?’

Yekta Kopan (Yazar, seslendirme sanatçısı, program sunucusu): “Diyorlar ki, ‘uygulayıcı firmaya yaptırım uygulanacak, görüntülerden biz de rahatsız olduk’. Bu işin sözleşme şartları yok mu, bu işin denetçisi yok mu, bu işin uzmanı-bilirkişisi yok mu? Sosyal medyada görünce mi rahatsız olunuyor?”

Ekrem İmamoğlu (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı): Elbette restorasyon adı altında yapılan uygulamaya tüm İstanbullular tepki gösterdi. İstanbul’un simgelerinden Galata Kulesi ile ilgili tüm işlemlerde İBB olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızla iş birliği içinde, bu tarihi emaneti korumak için en sağlıklı adımları atmak isteriz.

‘Tarihe İhanet’

Kemal Kılıçdaroğlu: (CHP Genel Başkanı): “Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin!”

Canan Kaftancıoğlu (CHP İstanbul İl Başkanı): “Galata Kulesi’ne yapılanları izleyince IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm.”

Ne Olmuştu?

İşletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildikten sonra Galata Kulesi’nde temmuz ayında restorasyon başlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, kuledeki çalışmalar sırasında çekilen bir videoyu Twitter hesabından paylaştı. Videoda, iki işçinin hiltiyle tarihi olduğu anlaşılan bir duvarı deldiği görülüyor. Kamuoyunun büyük tepkisini çeken görüntülerle ilgili, İBB, konuyu mahkemeye taşıyacağını duyurmuştu. İBB ayrıca, İBB birimleri olan KUDEB, İmar Müdürlüğü ve Zabıta görevlilerin kule içine sokulmadığını duyurarak “İçeride gerçekleşen, gizlenen uygulamaların tespit edilmesi için yetkili birimlerimize izin verilmemesi suçtur. Ekiplerimizin görev yapmasının engellenmesi kabul edilemez” açıklamasını yapmıştı. 

Previous Story

Sanat Galerilerine Restoran Rezervasyon Sistemini ‘Transfer Etti’

Next Story

Muzip Bir Bakışla Türkiye’nin Koronavirüs Öyküleri

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights