Gustav Klimt, “Portrait of Fräulein Lieser” (Fräulein Lieser‘ın Portresi), 1917

Klimt’in Tablosu 100 Yıl Sonra Bulundu

1925'ten beri kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in "Fräulein Lieser'in Portresi", Viyana'da ortaya çıktı. Eserin uluslararası sergilerde gösterilmesi planlanıyor.

Avusturyalı ünlü ressam Gustav Klimt’in 100 yıldır kayıp olduğu düşünülen eseri, Viyana’da bulundu. Fraulein Lieser’ın Portresi, Avusturya’daki varlıklı Yahudi bir aileye aitti ve 1925 yılından beri ortada yoktu. Tablo, müzayede evlerinin kataloglarında (Klimt’in eserlerinin kapsamlı listeleri) kayıp olarak tanımlanıyordu.

Tablonun 1925’ten sonra nerede olduğu bilinmiyordu ancak Klimt’in eserinin 1960’lardan bu yana şu anki sahibinde olduğu anlaşıldı.

Im Kinsky müzayede evi tablonun değerinin 54 milyon dolardan (42 milyon sterlin) fazla olduğunu tahmin ediyor. Müzayede evi eserin yeniden ortaya çıkışını “sansasyon” olarak nitelendirirken dün şu açıklamayı yaptı: “Bu kadar nadir, sanatsal önemi ve değeri olan bir tablo Orta Avrupa’da on yıllardır sanat piyasasında bulunmuyordu.”

Fraulein Lieser’ın Portresi, 24 Nisan’da şu anki sahipleri ve Lieser ailesinin yasal varisleri adına açık arttırmaya sunulacak.

Müzayede evinden yapılan açıklamada, tablonun açık arttırmadan önce İngiltere, İsviçre, Almanya ve Hong Kong dahil olmak üzere çeşitli uluslararası sanat merkezlerinde sergileneceği belirtildi.

Portre bir zamanlar Viyana’da yaşayan varlıklı Yahudi sanayici bir aile olan Lieser ailesine aitti.

Klimt’in Kayıp Eseri mi?

Im Kinsky Müzayede Evi Eş Genel Müdürü Ernst Ploil, şu ana kadar eserin İkinci Dünya Savaşı öncesinde ya da sırasında yağmalandığına ya da çalındığına dair herhangi bir kanıt bulamadıklarını söyledi ve açıklamasını söyle sürdürdü:

İlginizi çekebilir:  İmza kampanyası başlatıldı: British Museum'dan çalınan eserlerin listesi açıklansın

“Tablo tüm kataloglarda (Klimt’in eserlerinin kapsamlı listeleri) kayıp olarak tanımlanıyor. Bizim çevremizde ‘kayıp’ muhtemelen yok edilmiş, muhtemelen savaş sırasında yakılmış, ama her halükarda artık var olmayan anlamına gelir; yeniden ortaya çıkması beklenemezdi.”

“Aktif bir yaklaşım benimsedik ve sadece Lieser ailesini araştırmakla kalmadık, aynı zamanda daha önceki iade davalarından edindiğimiz deneyime dayanarak potansiyel temsilcilere de başvurduk.”

Geç Dönem Çalışması

Klimt’in eserleri geçmişte müzayedelerde yüksek meblağlara alıcı bulmuştu. Yelpazeli Kadın adlı eseri Haziran ayında 85.3 milyon sterline satılarak Avrupa’da açık artırmada satılan en değerli sanat eseri olmuştu.

Müzayede evi, ‘Fräulein Lieser’in Portresi’nin 1917 yılına ait olduğunu açıkladı. 140 x 80 santimetre boyutlarındaki resim, kırmızı bir arka plan önünde önden sıkı bir poz veren genç bir kadını gösteriyor. Omuzlarında çiçeklerle zengin bir şekilde süslenmiş bir pelerin duruyor. Kinsky’nin Klasik Modernizm Bölümü Başkanı Claudia Mörth-Gasser, “Renk paleti, Klimt’in geç dönem çalışmalarının bir örneğidir” diyor.

Previous Story

Çinili Hamam’da Söyleşi Dizisi

Next Story

“Barbie’nin Şansının Olmayacağı En Baştan Belliydi”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights