Terörizm

İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de perdelerini açıyor

Bu yıl 27. kez düzenlenecek İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de perde açıyor. 25 Kasım’a kadar devam edecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek.  Festival açılışını ise Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller ile yapacak.

Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenecek 27. İstanbul Tiyatro Festivali, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da  Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde gerçekleşecek. 20 tiyatro, performans ve dans gösterisinin yer aldığı festival programında Türkiye’den 11; Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda, İsrail ve Yunanistan’dan toplam 9 yapım izleyiciyle buluşacak.

Café Müller

 Uluslararası yapımlar

Festivalde izleyici karşısına çıkacak uluslararası yapımlar arasında Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller dikkat çekiyor. Tanztheater Wuppertal’ın güncel kadrosu ve ilk günkü çarpıcılığıyla festival kapsamında ilk kez Türkiye’de izleniciyle buluşacak. Oyunları ülkemizde de sıklıkla sahnelenen Wajdi Mouawad,  ‘Domestik’ serisinin ikinci oyunu Kız Kardeşler festivalde dikkat çeken bir başka yapım. Ünlü yönetmenin çeşitli materyaller, imgeler, sesler ve nesnelerden çok sesli, evrensel bir anlatı yarattığı oyun biri Batı’nın güvenli Kanada’sından diğeri ise iç savaşla parçalanmış Lübnan’dan gelen iki kadının kız kardeşliğini ele alıyor.  Tek kişilik oyunda usta oyuncu Annick Bergeron her iki kadına ve birkaç da yan karaktere tek başına hayat veriyor.

Mask tiyatrosunun dünya çapında yeniden keşfinin öncüsü kabul edilen Berlin merkezli Familie Flöz, duygu ve mizahı keskin gözlemlerle harmanladığı Düğün ile festivalde. Her anında son derece insancıl ve dokunaklı bir etki yaratan  sözsüz oyun, bireysel mutluluk arayışı hakkında trajikomik bir öykü anlatırken ardında sınıf çatışmasından ekolojik meselelere uzanan bir toplumsal eleştiri barındırıyor. Michael Vogel’in yönettiği oyun ENKA Vakfı’nın desteği ve Goethe Institut’ün işbirliği ile sahneleniyor.

Festivalin Yunanistan’dan bu yılki konuğu ise Atina Epidaurus Festivali’nin 2021’de en beğenilen yapımlarından Baklava Cumhuriyeti. Anestis Azas’ın tasarlayıp yönettiği, eleştirmenlerin yeni nesil Yunan tiyatrosunun yol göstericisi olarak işaret ettikleri komik, teatral sözde-belgeselde Cem Yiğit Üzümoğlu da canlandırdığı Fatih karakteriyle rol alıyor. Oyunda biri Türk diğeri Yunan bir genç çift, çağdaş Yunan toplumunun çelişkileriyle, ulus kimliğinin sorunsallarıyla ve küresel ölçekte dijital tek bir ulustan oluşacak olası bir geleceğin ütopik gerçeğiyle yüzleşiyor.

Kız Kardeşler

“Bu İşte Bir Kadın Var”

Festivalde bu yıl kadın hikayelerini ve kadın üretimini vurgulayan “Bu İşte Bir Kadın Var” başlıklı seçkiyle kadın bakış açısını daha görünür kılmayı hedefliyor. Seçki kapsamında Wajdi Mouawad’ın Kız Kardeşler’inin yanı sıra Flu Lysistrata ve Sen Hamlet Değilsin oyunları izleyiciyle buluşuyor. Festivalde kadın bakış açısıyla sorgulayan diğer oyunlar arasında  New Yorklu sanatçı Truscott’un korkusuz ve mizahi feminist söylemleri ile İrlanda’nın en gözü pek ve özgün topluluklarından biri kabul edilen Brokentalkers’ın şaşırtıcı sahnelemesini birleştiren; metin, müzik ve hareket tiyatrosunu kullanarak izleyicileri her anında tetikte tutan Ustalık Sınıfı ve Türkiye’de indie müziğin en önemli temsilcilerinden Peyk, imza attığı ilk müzikali Hamiyet’i festivalde izleyicilerin beğenisine sunuyor. Hikâyesini grubun solisti İrfan Alış’ın kurguladığı, oyun metnini Deniz Madanoğlu’nun yazdığı, şarkıları topluluğa ait olan oyun; İstanbul’un dışındaki bir işçi mahallesinde kocası ve iki kızıyla sakin bir hayat süren Hamiyet’in 1980 darbesiyle altüst olan hayatını konu alıyor.

Festivalin yerli yapımları arasında ise  Türkiye tiyatrosundan genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarıyor. Ercan Kesal, Nesrin Kazankaya, Bülent Emin Yarar, Çiçek Dilligil, Okan Bayülgen, Deniz Türkali, Meral Çetinkaya’nın da aralarında olduğu pek çok deneyimli oyuncu  bu yıl festival sahnesinde tiyatro izleyicisiyle buluşuyor.

Festival Mekanları

Festival bu yıl Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Büyük Zarifi Apartmanı, Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Fişekhane, Galatasaray Lisesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hope Alkazar, İş Kuleleri Salonu, Metro Han, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Süreyya Operası ve Zorlu PSM olmak üzere 15 farklı mekânda gerçekleştiriliyor.

Geçen Yaz Birdenbire

Çocuklara özel atölyeler

Festival kapsamında, 15-16 Kasım’da çocuklara özel Masal Atölyesi: Masal Matitas etkinliğini düzenliyor. 3-5 ve 6-8 yaş gruplarına yönelik atölyelerde, masal anlatısıyla hayal güçlerini dışa vuracakları sanatsal çalışmalar da yer alıyor. Hikaye anlatıcısı Candan Çalışkan’ın yürüteceği atölyeler,  İKSV Alt Kat‘ta gerçekleştirilecek.

Deprem bölgesinden konuklar

Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteğiyle üretilen, Semih Ali Aksoy’un yazıp yönettiği, festivalin deprem bölgesinden konuğu Kabuk, bir türlü uyku tutmayan üç kardeşin bir deniz kabuğunun peşinde birbirleriyle, denizle ve uykuyla mücadelesini anlatıyor. Kardeşler eğlenceli maceraları sırasında müziği, uyumu ve birlikte yaratmanın güzelliğini keşfediyor. 4 yaş ve üzeri çocuklara hitap eden bu müzikal, doğanın sürprizleri karşısında el ele vermenin gücüne dair şiirsel bir performans. İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile destekleniyor.

İlginizi çekebilir:  "Yüz Yılın Evi" Online Erişime Açıldı

Festivalin Adana’dan konuğu Birileri | Velda, Kerim, İpek izleyiciyi aidiyet kavramı üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor. Canan Günaştı’nın yönettiği oyun,  İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden hareketle farklı yazarların kaleme aldığı üçlemelerden oluşuyor.

Düğün

Her yaştan izleyici

Kuklacılık, nesne tiyatrosu ve canlı yayın sinemanın yaratıcı bir bileşimi olan kukla sineması, Itim Ensemble’ın artistik direktörü Zvi Sahar’ın geliştirdiği özgün bir tür. Zvi Sahar’ın yazıp yönettiği, tiyatro sahnesini film setine dönüştüren benzersiz bir görsel dile sahip Büyük Patlama, günümüz meselelerine her yaştan izleyiciyi heyecanlandıracak yaratıcı ve eğlenceli bir yorum getiriyor.

Kapanış

Işıl Kasapoğlu’nun yaklaşık 30 yıl önce Orhan Veli Kanık’ın İstanbul’u Dinliyorum şiirinden esinlenerek tasarladığı İstanbul Mon Amour projesi, geçen yıl festivalde hayata geçirilmiş ve izleyicilere tekrarı olmayan unutulmaz bir deneyim yaşatmıştı. İstanbul Mon Amour bu yıl Ahmet Sami Özbudak’ın araştırmaları, hayalleri ve çeşitli sanatçılarla yaratıcı işbirlikleri neticesinde kurguladığı, tiyatronun büyüsüyle sarmalanmış bir Beyoğlu’na götürüyor izleyiciyi. Bu benzersiz yolculukta, üç Fransız lisesi salonları, sınıfları, koridorlarıyla birer sahneye dönüşüyor. Meral Çetinkaya, Deniz Türkali, Bülent Emin Yarar, Okan Bayülgen, Çiçek Dilligil gibi ustaların yanı sıra Ayfer Dönmez, Canan Atalay, Fehmi Karaarslan gibi genç kuşağın başarılı temsilcileri, gerçek hikâyelerden esinlenerek yazılan kısa oyunlarda sahnede olacak.

Prof. Mehmet Birkiye

27. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü, 4 Eylül Pazartesi günü Okra İstanbul’da düzenlenecek bir törenle tiyatro oyuncusu ve yönetmen Mehmet Birkiye’ye sunulacak.

27. İstanbul Tiyatro Festivali, sahneleme türleri ve biçimlerinin çeşitliliğiyle de  dikkat çekiyor. Belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sunuyor.

*Ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org

27. İstanbul Tiyatro Festivali Programı

AÇILIŞ OYUNU: CAFÉ MÜLLER

25 Ekim Çarşamba 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

26 Ekim Perşembe 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

 

FLU LYSISTRATA

27 Ekim Cuma 20.00 / Alan Kadıköy

28 Ekim Cumartesi 15.00, 20.00 / Alan Kadıköy

 

BÜYÜK PATLAMA

28 Ekim Cumartesi 13.00, 15.00 / Caddebostan Kültür Merkezi

 

GEÇEN YAZ BİRDENBİRE

30 Ekim Pazartesi 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi

31 Ekim Salı 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi

 

BÜYÜK ZARİFİ APARTMANI

1 Kasım Çarşamba 17.00, 20.00 / Büyük Zarifi Apartmanı

2 Kasım Perşembe 17.00, 20.00 / Büyük Zarifi Apartmanı

3 Kasım Cuma 17.00, 20.00 / Büyük Zarifi Apartmanı

4 Kasım Cumartesi 13.00, 16.00 / Büyük Zarifi Apartmanı

5 Kasım Pazar 13.00, 16.00 / Büyük Zarifi Apartmanı

 

ÇİRKİN

2 Kasım Perşembe 20.00 / HopeAlkazar

3 Kasım Cuma 20.00 / HopeAlkazar

4 Kasım Cumartesi 18.00 / HopeAlkazar

5 Kasım Pazar 18.00 / HopeAlkazar

 

ANNEMDEN KALAN GÜL AĞACI MASANIN ÜZERİNDE ÇAYDANLIK BEYAZ BİR İZ BIRAKTI

3 Kasım Cuma 20.00 / Metro Han

4 Kasım Cumartesi 20.00 / Metro Han

5 Kasım Pazar 20.00 / Metro Han

 

AYAZMANIN YILANI

4 Kasım Cumartesi 20.00 / Atlas 1948 Sineması

5 Kasım Pazar 18.00 / Atlas 1948 Sineması

 

DÜĞÜN

7 Kasım Salı 20.00 / Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

8 Kasım Çarşamba 20.00 / Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

 

SEN HAMLET DEĞİLSİN

7 Kasım Salı 20.00 / Alan Kadıköy

8 Kasım Çarşamba 20.00 / Alan Kadıköy

 

BİRİLERİ | VELDA, KERİM, İPEK

9 Kasım Perşembe 20.00 / Alan Kadıköy

10 Kasım Cuma 20.00 / Alan Kadıköy

 

HAMİYET

10 Kasım Cuma 20.00 / Fişekhane

11 Kasım Cumartesi 20.00 / Fişekhane

 

ÇİFTECİNAYET

14 Kasım Salı 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

15 Kasım Çarşamba 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

 

TERÖRİZM

15 Kasım Çarşamba 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi

16 Kasım Perşembe 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi

 

BAKLAVACUMHURİYETİ

17 Kasım Cuma 20.00 / DasDas

18 Kasım Cumartesi 20.00 / DasDas

 

BANKTA

17 Kasım Cuma 20.00 / Süreyya Operası

18 Kasım Cumartesi 20.00 / Süreyya Operası

 

KABUK

18 Kasım Cumartesi 15.00 / Alan Kadıköy

19 Kasım Pazar 15.00 / Alan Kadıköy

 

KIZKARDEŞLER

21 Kasım Salı 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

22 Kasım Çarşamba 20.00 / Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

 

USTALIKSINIFI

23 Kasım Perşembe 20.00 / İş Kuleleri Salonu

24 Kasım Cuma 20.00 / İş Kuleleri Salonu

 

İSTANBULMON AMOUR | BEYOĞLU

25 Kasım Cumartesi 11.00 – 18.00 / Notre Dame de Sion Fransız Lisesi – Galatasaray Lisesi – Saint Benoit Fransız Lisesi

25 Kasım Cumartesi 14.00 – 21.00 / Notre Dame de Sion Fransız Lisesi – Galatasaray Lisesi – Saint Benoit Fransız Lisesi

Previous Story

‘Şirreti Evcilleştirmek’ oyunu seyircisiyle buluşuyor

Next Story

27. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü Mehmet Birkiye’ye sunuldu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights