Frida Kahlo, Self-Portrait Dedicated to Leon Trotsky, 1937; Oil on Masonite, 30 x 24 in.; National Museum of Women in the Arts, Gift of the Honorable Clare Boothe Luce; © 2012 Banco de México Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico, D.F. / Artists Rights Society (ARS), New York; Image by Google

Kahlo’dan Troçki’ye

Frida Kahlo’nun “Self-Portrait Dedicated to Leon Trotsky” adlı tablosu sanatçının Sovyet devriminin mimarlarından Lev Troçki ile yaşadığı yasak aşkın kanıtı niteliğinde.

/
Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun “Self-Portrait Dedicated to Leon Trotsky” adlı tablosu sanatçının Sovyet devriminin mimarlarından Lev Troçki ile yaşadığı yasak aşkın meyvesi. Kahlo’nun 1937’de çizdiği tablo bugün Washington DC’deki National Museum of Women in the Arts’ta sergileniyor. Kahlo ve eşi Diego Rivera Marksistti. Hatta Meksika’nın o dönemdeki devlet başkanı Lazaro Cardenas’ı, Sovyetler Birliği’nden sürgün edilen Troçki’ye Meksika’da siyasi sığınma hakkı vermeye Rivera ikna etti. Meksika’ya gelen Troçki ve eşi, sanatçı çiftin ikinci evi olan Casa Azul’da kalmaya başladı.

Kardeşinin İntikamı

Kahlo belki de kardeşi Cristina ile ilişki yaşayan Rivera’dan intikam almak için Troçki ile sevgili oldu. Troçki’nin İngilizce bilmeyen eşinin yanında rahatça konuşan sevgililerin buluşmalarının bazıları da Cristina’nın evinde gerçekleşti. Ancak Temmuz 1937’de ilişkinin seyri değişti. Frida bir arkadaşına Troçki için, “Yaşlı adamdan çok yoruldum” dedi. Bunu takip eden Kasım ayında da Kahlo Troçki’ye adadığı resmi çizdi. Troçki sadece birkaç yıl sonra Stalin adına çalışan gizli bir ajan tarafından Meksika’da öldürüldü. Kahlo bu cinayetle ilgili olarak Meksika polisi tarafından sorgulandı. Ressam otoportresinde elinde, “Lev Troçki’ye, tüm sevgimle, bu tabloyu 7 Kasım 1937’de ithaf ediyorum. Frida Kahlo, Saint Angel, Meksika” yazan bir not tutuyor.

İlginizi çekebilir:  "Dokunun" Art On Piyalepaşa'da
Previous Story

Başka Bir Yerde

Next Story

Klimt’ten 108 Milyon Dolarlık Rekor

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.