Odunpazarı Çağdaş Sanatlar Galerisi, Mustafa Duymaz’ın metropol hayatının sorunlarını ele aldığı “Oyun Alanı” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının farklı kültürler, ırklar, sınıflar ve yaş grupları gibi farklılıklarıyla metropollerde yaşam mücadelesi veren bireyi merkezine alan sergi izleyicisini, kentlerde yaşayan insanların kendi kimliklerini koruyarak nasıl var olabileceklerini düşünmeye teşvik ediyor.
Kentleşme
Kamusal alanların yok olması ve özel alanların artması gibi pek çok karanlık yüzleşmeyi izleyicinin gözleri önüne seren “Oyun Alanı”, tüketim odaklı ortamda barınma sorunları ve adaletsizlik gibi bireylerin temel ihtiyaçlarına nasıl cevap verilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. Kentlerdeki ekonomik ve sosyal değişikliklere de vurgu yapana sergiyi Mustafa Duymaz şu cümlelerle anlatıyor:
“Oyun Alanı, şantiye alanına dönüşen kentlere ve bu kentlerde yaşanan travma dolu günlere bir sorgulama getiriyor. Yaşamını sürdürmek, barınmak ve ihtiyaçları karşılamak üzere aynı yaşam mücadelesini veren topluluklar bugün kent kavramı altında bir arada yaşıyor. Paylaştığımız bu coğrafyada telafisi mümkün olmayan acılar toplumun ortak hafızasını oluşturuyor. Modern kültürün ayakta durmasını sağlayan inşaat iskeletleri, insanın-insanla, doğayla ilişkisine ve daha önemlisi en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacına nasıl bir karşılık veriyor? Obez bir şekilde şişerek büyüyen kentte giderek yok edilen kamusal alanlar ve çoğalan özel alanların karanlık yüzü ile karşı karşıya geldiği bir noktaya uzanıyor. Bugün güvenliği sorgulanan -bir zamanlar tek tük görünen- içinde yaşamaya özendirilen geniş rezidanslar, devasa gökdelenler artık her yerde. Kentler, yapımında emeği geçen -şimdilerde barınma sorunu yaşayan- milyonlarca emekçinin hayalini bile kuramayacağı lüks alanlardan oluşuyor.”
Ekonomik ve kültürel yaşamın küreselleşmesi, yeni kentsel trendlerin de ele alındığı sergide, metropol hayatının merkezinde çevresel tehlikeler; hava kirliliği, su kıtlığı, konut ve hizmet eksikliği, düşük gelirli yerleşim yerlerinin genişlemesi, ulaşım problemleri, depremler, suç dahil olma gibi pek çok sorununun yansıra kentlerde kamusal alanlarının azalması, insanların yabancılaşması ve insanlar arasındaki simgesel ve fiziki bağlar kopması gibi pek çok sorun da irdeleniyor.
Sorunlar ve Çelişkiler
İzleyicileri kentlerin karmaşık yapısını anlamaya ve bireylerin kentle olan ilişkisini sorgulamaya davet eden sergi, bir yandan kentlerin insanlar üzerindeki etkisini sorgularken, diğer yandan bireylerin kimlik arayışlarına ve güç mücadelelerine de vurgu yaparak daha adil, sürdürülebilir ve insan odaklı kentlerin inşasına yönelik bir çağrı da yapıyor.
“Oyun Alanı” sergisinde kentlerdeki sorunlara ve çelişkilere dikkat çeken Duymaz cümlelerini şöyle sürdürüyor:
“Kentin insana, insanın da yaşadığı kente benzemesi; karşılıklı verilen mücadele gerçeğinden hareketle, ‘oyun alanı’ bir sahne platformunda farklı perdelerle sunularak devam etmektedir. Çeşitli oyunların oynandığı bu alanda kim kimden daha güçlüdür? Kimin kime karşı üstünlüğü söz konusudur? Sorularının tartışıldığı üzerinden hareketle, bireylerin kendi insani varlıklarından ödün vererek; güçsüzün güçlü karşısında varlık gösterememe gerçeği ile sonuçlanmaktadır. Perde, farklı alanlarda farklı oyunlarla sahnelenmek üzere kapanmaktadır! Süreçte; zaman, mekân, olay ve oyuncularla oyun içerisinde oyunlarla roller değişerek devam etmekte…”
*Oyun Alanı, 01 Haziran’dan itibaren 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilecek.