Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, yazar Ahmet Ümit‘in “Başkomser Nevzat/Tapınak Fahişeleri” isimli kitabına sansür getirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma sonucu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurul kitabı “muzır ve müstehcen” bularak sansür getirdi. Kitap, alınan kararla ancak “içi görülmeyen zarf veya poşet içinde” satılabilecek.
Ahmet Ümit, kitabının sansürlenmesini Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu ve eleştirdi: “Tapınak Fahişeleri adlı kitabıma sansür geldi. Kitap müstehcenmiş… Sanatı, baskıyla engellemek rüzgarı hapsetmeye benzer. Asla başaramazsınız.”
Tapınak Fahişeleri adlı kitabıma sansür geldi. Kitap müstehcenmiş… Sanatı, baskıyla engellemek rüzgarı hapsetmeye benzer. Asla başaramazsınız. pic.twitter.com/jPw7vc3W0I
— Ahmet Ümit (@baskomsernevzat) March 17, 2023
“Sanatın Sansürlenmesi Hayal Kurmayı Yasaklamaktır”
“Başkomser Nevzat / Tapınak Fahişeleri” isimli kitabına yönelik alınan karara ilgili BirGün gazetesine konuşan yazar Ahmet Ümit şunları söyledi:
“20 yıllık bir eser. Seçim yaklaşıyor, baskıyı artırıyorlar. Hayatta sansür olmaz ama sanatta sansür hiç olmaz. Bu kitap çocuklara yönelik bir kitap değil. Yetişkinlere göre hazırlanmış bir kitap. İsmail Gülgeç’in çizdiği ve benim de yazdığım bir eser. Bir Başkomiser Nevzat hikayesi. Bir tarikatta yaşananları anlatıyor. Burada anlatılanlar gerçek hayatta karşımıza çıkan olaylar. Bu olaylardan esinlenilerek yazılmış bir eser. Sanatın sansürlenmesi hayal kurmayı yasaklamaktır. Sadece kendime yönelik bir karar olarak görmüyorum. Tüm sanatçılara ve sanata yönelik bir sansür olarak görüyorum ve kınıyorum.”
Ahmet Ümit’in Kitabıyla İlgili Alınan Karar
Medyascope’tan Senem Büyüktanır’ın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun 11 Ocak 2023 tarihli yazısı üzerine kitabı inceleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurul, Yapı Kredi Yayınları tarafından ikinci baskısı Temmuz 2022’de yapılan, “Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri” isimli kitabın “içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna ve 1117 sayılı Kanun’un 3266 sayılı Kanun’la değişik dördüncü maddesindeki sınırlamalara tâbi olmasına oy birliğiyle karar verdi.
“Küçüklere zararlıdır” Damgası Basılacak
İlgili maddeye göre eserlerin ön kapaklarına herkesin kolayca görüp okuyabileceği büyüklükte “Küçüklere zararlıdır” damgası basılacak. Damgalanan eserle ilgili kısıtlamalar ise şöyle:
- “Açık sergilerde ve seyyar müvezziler tarafından satılamaz.
- Dükkanlarda, camekanlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemez.
- Bir yerden bir yere teşhir maksadıyla açık bir surette nakledilemez ve müvezziler tarafından bunlar için sipariş kabul olunamaz.
- Gazeteler, mecmualar, duvar ve el ilanları, radyo ve TV ile veya diğer suretlerle ilan edilemez, satışı için reklam ve propaganda yapılamaz.
- Para mukabili veya parasız küçüklere gösterilemez, verilemez ve hiçbir suretle okul ve benzeri yerlere sokulamaz.”
“Bu tür eserler, ancak 18 yaşından büyük olanlara içi görülmeyen zarf veya poşet içinde satılabilir. Bu zarf ve poşetlerin üzerinde eserin ismi ile ‘Küçüklere zararlıdır’ ibaresinden başka hiç bir yazı ve resim bulunamaz.
Kurul kararının tebliğinden önce dağıtımı yapılmış olan bu kabil basılmış eserleri satış için ellerinde bulunduranlar da, Kurul kararlarının ilgililere duyurulma tarihinden itibaren, bu maddedeki sınırlamalara uymak zorundadırlar.”