Emre Celali, Yeşil Düzenleme, 2019, Tuval Üzerine Akrilik ve Yağlı Boya, Diptik, 120 x 180 cm.

Toplum ve Doğa İlişkisine Bakış

/

Labirent Sanat, sanatçı Emre Celali’’nin, “Prytaneion” isimli ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.  Antik şehirlerde devlet yapısı ya da meclislerde bulunan, halkın istediği zaman kullanabildiği ateş olan ve aynı zamanda kentin kalbini tanımlayan “Prytaneion”dan adını alan sergi 12 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Prytaneion” sergisi, insan doğa ilişkisinden yola çıkarak, toplumun doğayı kendine göre şekillendirmesini ve doğanın yapay olana karşı dönüşümünü mesele ediniyor. Ateşi tüm bu dönüşüm ve tahakküm kurma sürecinin başlangıcı olarak ele alan sanatçı, bizi de sürecin şimdiki katmanında yer alanlar olarak gösteriyor. 

Emre Celali, Sardes, 2018, Kağıt üzerine yağlı boya, 24 x 30 cm.

Toplum Psikolojisinin Manzarası

Emre Celali’nin resimlerinde “bir nevi toplum psikolojisinin ne yönde gittiğinin manzarasına bakıldığı” belirtilirken, bu manzaraları bizlerin birer otoportresi olarak yorumlamanın mümkün olduğu dile getiriliyor. Sanatçının manzaralarında, günlük yaşam çalışmalara sızıyor. Yollar, araziler, yerleşim yerleri, ulaşım araçlarının tasviri, yaşamın nasıl hissettirdiğine dair bir atmosfer ve bakışı sunarken; çalışmalar dinginlik ve gerilim, tehdit ve güven gibi tezatlık oluşturan, hissedilir durumları barındırıyor.

İlginizi çekebilir:  Dirimart'tan Yeni Sergi: "İnziva"
Emre Celali, Yeşil Düzenleme, 2019, Tuval Üzerine Akrilik ve Yağlı Boya, Diptik, 120 x 180 cm.

Farklı Zamanlar Arasında

Öte yandan resimlerde çevre ve imge yaşam izlerine sadık kalırken, dünyaya ve zamana dair geniş bağı ortaya çıkarıyor; izler farklı zamanlara dikkat çekiyor. Çalışmalarda fark edilen antik buluntuları bizlerin de iz olarak geleceğe kalacağının işareti gibi okumak mümkünken, serginin kavramsal çerçevesini oluşturan ateş, bu bağların ilk ilmeği ve bizim de son olmadığımızın göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Emre Celali, Mart hakkında hayal kurmak, 2021, tuval üzerine akrilik airbrush, 88 x 170 cm.

Sergide yer alan manzaralar kentin kalbini besleyen büyük arazileri, kentlerin etrafında insanın ateşi kontrol altına aldığı gibi doğayı da kontrol altına alışını ortaya koyuyor. Kutsal ateşten uzaklaştıkça doğanın etkili atmosferine girerken; kentin kalbinden doğaya doğru hem dinginlik hem de tekinsizlik duyulur. 

Emre Celali’nin son dönem işlerinin yer aldığıPrytaneion” isimli ilk kişisel sergisini 12 Mart’a kadar Labirent Sanat’ta görebilirsiniz.

Previous Story

90. Yaşını Sergiyle Kutluyor

Next Story

59. Venedik Bienali’ne Bakış

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.