Photo- Frederic J. Brown:AFP

Sanat Dünyası Karbon Ayak İzini Nasıl Azaltır?

//

İngiltere’nin başkenti Londra’da bu yıl ilk kez yapılan bir konferansta sanat dünyasının karbon ayak izini azaltmak adına alınması gereken önlemler konuşuldu. Konferans 2020 yılının sonuna doğru kurulan, Gallery Climate Coalition (GCC) adlı 600 sanat simsarının üye olduğu iklim koalisyonu tarafından düzenlendi. “Sanat dünyasını karbonsuzlaştırma” başlıklı konferans Londra’daki Barbican Centre’da yapıldı. Koalisyonun hedefi, 2030 yılına kadar sanat dünyasının karbon emisyonunu, 2018-2019 seviyelerine göre yüzde 50 oranında azaltmak ve sıfır atığa ulaşmak olarak açıklandı.

6 Önlem

Sanat kurumlarının karbon ayak izini azaltma hedefiyle kurulan koalisyon, konferansta bunu başarmak için alınabilecek 6 önlemi açıkladı. Artnet’in haberine göre 43 sayfalık “Karbonsuzlaştırma Eylem Planı”nda yer alan önlemler Paris İklim Anlaşması baz alınarak oluşturuldu. Plandaki önlemlerden ilki her sanat organizasyonunun bir “Yeşil Takım” oluşturması. Bu ekip, kurumun çevreyle ilgili aldığı tüm önlemleri, kararları, toplantıları yönetecek. Bir diğer öneri, kurumun karbon denetimi yapması olarak açıklandı. Koalisyon karbon ayak izinin hesaplanması gerektiğini söylüyor. Bunun için kendi internet sitelerindeki çevrimiçi karbon hesaplama makinesini öneriyor. (https://galleryclimatecoalition.org/carbon-calculator/) Daha sonra hesaplama sonucunun analiz edilmesi öneriliyor.

İlginizi çekebilir:  Erman Özbaşaran'ın ''Eksen''i 12 Aralık itibariyle Art On İstanbul'da

Somut Hedefler Konmalı

2025 ve 2030 yılları için karbon ayak izinin azaltılması konusunda somut hedefler konması da bir diğer öneri. Koalisyon, sanat kurumlarının karbon vergilerini takip edip azaltmaya çalışmalarını da öneriyor. Tüm bu önlemler alındıktan sonra yapılması gerekenin ise eyleme geçmek olduğu belirtiliyor. Kurumlar bundan sonra, ulaşım, nakliye, enerji, paketleme, materyaller, atık, geri dönüşüm, sergiler ve galeri alanları gibi başlıkları ele alarak bu konularda çevreye karşı alabilecekleri önlemlerle ilgili harekete geçmeli. Uçak yerine trene binmek ve paketlemede plastik kullanmamak bu önlemlere örnek olarak gösteriliyor.

Previous Story

40 Yıllık Koleksiyon

Next Story

Klimt, Schiele ve Hockney Yorumu

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.