Kadın Göçmenlerin Hikayeleri ve Şarkıları - ArtDog Istanbul

Kadın Göçmenlerin Hikayeleri ve Şarkıları

/

Ladies on Records ve Goethe-Institut İstanbul, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60. yıldönümü anısına bir multimedya projesi hazırladı. Ladies On Records AKA Kornelia Binicewicz, projede Türkiye ile Almanya arasındaki işgücü değişimi anlaşması kapsamında Almanya’ya göç eden Türkiyeli kadınların hikayelerini aktarıyor.

“Gurbette Hasret” adlı proje, derinlemesine metin, müzik mixtape, Spotify çalma listesi ve özel olarak tasarlanmış çizimler içeren bir multimedya web sitesi aracılığıyla göçün yeni bir anlatısını ortaya koyuyor. Kadınların sesini yükseltirken göç konusuna farklı bir perspektif sunuyor.

İşçilerin Yüzde 30’u Kadın

Almanya’ya taşınan işçilerin yüzde 30’unun kadın olduğunu hatırlatan proje, göçmenlerin göçün zorluklarını atlatmalarına yardımcı olan müzikleri sunan bir Spotify çalma listesiyle, Almanya’da yaşayan Türk sanatçı Gizem Winter’ın Türk göçmenlerin aile fotoğraflarından esinlenerek oluşturduğu bir dizi illüstrasyonu içeren röportajlı bir kompozisyon ve mixtape’ten oluşuyor.

Hasrete Eşlik Eden Şarkılar

Almanya’ya taşınan ve çalışan Türk kadın sanatçılar (Yüksel Özkasap, Asuman Çevikkalp, Mürüvvet Kekilli, Zehra Sabah, Aynur Gürkan, Huri Sapan) ve şarkılarını göçmenler için söyleyenler (Gülcan Opel, Selda Bağcan, Neşe Karaböcek) ile göçmen Türk kadınlarıyla oluşturulan, göçün ve hasretin zorluklarını atlatmalarına yardımcı olan müzikleri sunan Spotify çalma listesinde Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur, Nuri Sesigüzel, ve Sezen Aksu’nun aralarında sayılabileceği şarkıcılar yer alıyor.

Kadınların Hikayelerini Dinledi

Sirkeci Garından Almanya’ya seyahat etmek, çocukları Türkiye’de bırakmak, kasetlerde müzik dinlemek, yaz tatillerini yurtta geçirmek, Türkçe VHS izlemek gibi Gurbet’e bağlı toplumsal ve bireysel anıları araştıran proje için Binicewicz, Almanya’ya göç eden ve hayatlarının duygusal ve müzikal haritalarını oluşturan kadınların hikayelerini dinledi.

Proje, İstanbul’daki Goethe-Institut Istanbul iş birliğiyle, Ergun Çağatay’ın fotoğraflarından oluşan sergi – “Biz Buralıyız. Türk-Alman Yaşamı 1990 Ergun Çağatay Fotoğrafları” ile birlikte yaratıldı.

Previous Story

Dünya Kupası İçin Açık Hava Müzesine Dönüşecek

Next Story

Dünyayı Anlamlandırmak İçin “Yarına Notlar”

0 0,00