Resim hakkı Teller.

Kapağın Hikayesi Türkiye Seyahatinden

///

Alman fotoğrafçı Juergen Teller’in son kitabı “Donkey Man and Other Stories” Rizzoli’den çıktı. 608 sayfalık kitap, sanatçının son 30 yılda çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Kitabın kapağında, Teller’in eşeğin üzerinde çıplak bir şekilde poz verdiği fotoğrafın hikayesi esere ismini de veriyor.

Charlotte Rampling, a Fox, and a Plate, No.15, Document magazine, London, Credit- Juergen Teller

Türkiye Anıları

Kitabın 50’nci sayfasında anlatılan olay, uluslararası tanınan moda fotoğrafçısı Teller’in bir Türkiye seyahati sırasında yaşanmış. “The Donkey Ride” adlı hikâyeye göre, fotoğrafçı 1980’li yılların ortalarında eski kız arkadaşıyla Türkiye seyahatine çıkıyor. Seyahatte rahatsızlanan kız arkadaş hastaneye kaldırılıyor. Bunun üzerine Teller hastane odasından ayrılıp tek başına dolaşmaya karar veriyor.

Kanye, Juergen and Kim, No. 70, System magazine, Château d’Ambleville, Val d’Oise, 2015. Credit- Juergen Teller

Travma

Dolaşırken rastladığı bir adam onu eşekle gezdirmeyi teklif ediyor. Eşeğe binmeyi kabul eden Teller, hayvanın üzerindeyken adamın cinsel tacizine uğruyor. Adamla kavga ederek kendini kurtaran fotoğrafçı, yıllar boyunca bu olaydan kimseye bahsetmiyor. Tacizden çok kötü bir şekilde etkilenen Teller kız arkadaşıyla ayrılıklarında da bu olayın payı olduğunu söylüyor.

İlginizi çekebilir:  Efsane İkili Aynı Western’de
We are building our future together No.96, Napoli, 2021 Credit- Juergen Teller

Eşekten Korkuyor

Olayın üzerinden yıllar geçtikten sonra 2013’te Alman sanatçı Anne Imhof’la Frankfurt’ta bir projede bir araya gelen Teller, projede kullanılan eşekten, yaşadığı travma nedeniyle çok korkuyor. Bundan birkaç sene sonra da eşeğin sırtındaki fotoğrafını çekmeye karar veriyor.

 

Edward Enninful No. 3, Arena Homme Plus, London, 2017 Credit- Juergen Teller

“Çok Kişisel Bir Fotoğraf”

Sanatçı, kitabın kapağında Kate Moss, Victoria Beckham ve Björk gibi ünlü isimlerin fotoğrafları yerine eşeğin üzerindeki pozunu seçmesinin sebebi olarak ise, “Belki diğer fotoğraflarla daha çok kitap satabilirdim ama bu fotoğraf gerçekten çok kişisel” cümlesini kuruyor.

O.J. Simpson, Only God knows, Miami, 2000. Credit- Juergen Teller

CNN’in haberine göre kitapta, Kim Kardashian, Joan Didion, Victoria Beckham, James Corden, Riz Ahmed, Gal Gadot, Taylour Paige ve Charlotte Rampling’in aralarında yer aldığı isimlerin fotoğrafları ve fotoğrafların hikayeleri yer alıyor.

Victoria Beckham, Legs, bag and shoes, Marc Jacobs Campaign, Spring Summer 2008, Los Angeles, 2007. Credit: Juergen Teller
Previous Story

Gökdelende Masal Gibi Bir Enstalasyon

Next Story

Yeni Sezonda İş Sanat’ta…

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.