Türkiye’nin en Önemli Kültürel Miraslarından “Sagalossos” sergisi Yapı Kredi’de

/

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 27 Kasım Çarşamba gününden itibarenBir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisine ev sahipliği yapmaya başlayacak. Sergi, Sagalassos antik kentini ve Pisidia Bölgesi’nin tarihini ziyaretçileriyle buluşturacak.

Akdeniz’in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan, Burdur sınırları içindeki Sagalassos, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Sergide, prehistorik çağlarda özellikle Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian’ın anıtsal boyuttaki heykellerine kadar birçok tarihi eser yer alıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’ın üç katına yayılan sergide; Antik Sagalassos kentinin gündelik yaşamını ve inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürler, tanrı, tanrıça ve kahraman heykelleri, Büyük İskender heykelciği, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kapları başta olmak üzere Pisidia Bölgesi’nin farklı dönemlerine ışık tutan eserler kronolojik ve tematik bölümler halinde ziyaret edilebilecek.

Binanın ilk katı, 1990 yılında başlayan ve disiplinler arası bir araştırma projesi olan Sagalassos kazılarına, kazılarla birlikte Sagalassos ve ait olduğu Pisidia bölgesinin coğrafyası, jeolojisi, bitki örtüsü, inanç sistemi, tanrıları, insanları, hayvanları ve bitkileri olmak üzere çok katmanlı bir sunuma sahip. Sagalassos kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. 1990 yılından beri Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi tarafından yürütülen Sagalassos kazıları projesinin bilimsel danışmanlığı KU Leuven Üniversitesi profesörlerinden ve Sagalassos Kazısı Başkanı Jeroen Poblome, koordinatörlüğü Yapı Kredi Müzesi yönetici Nihat Tekdemir ve tasarımı Pattu Mimarlık tarafından yapıldı.

İkinci katta tarih öncesi çağlar, Sagalassos’un kuruluşuna tanıklık eden Bronz Çağı, Hellenistik Çağ, Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Selçuklu Dönemi eserleri kronolojik bir sergileme biçimiyle sergileniyor.

İlginizi çekebilir:  Kontrastlar ülkesi Japonya

Üçüncü kat ise antik ekonomi, yaşam kalitesi, beslenme alışkanlıkları ve mutfak eşyaları, insanların ölümle nasıl başa çıktıkları ve ölümün nitelikleri gibi tematik bölümlerden oluşuyor. Serginin bu katında, toprak ve bereket tanrıçası Tanrıça Demeter heykeli karşılıyor. Ayrıca bu bölümde antik şehrin sakinlerinin adak yeri olduğu düşünülen ve içinde yüzlerce pişmiş toprak figürünün ele geçtiği kaya tapınağının rekonstrüksiyonu da yapıldı.

Sagalassos Roma İmparatorluk Hamamı kazılarında açığa çıkarılan Marcus Aurelius heykeli, müze girişinde ziyaretçileri karşılayacak. Ayrıca, Sagalassos kazılarında ele geçen MS 3. yüzyıla tarihlenen Romalı bir erkek ve 11. yüzyıla tarihlenen Bizanslı bir kadının kafatası, uzmanlar tarafından yeniden yüzlendirme tekniğiyle orijinaline yakın görünümlerine kavuşturuldu. Bu sayede, ziyaretçiler antik Pisidialılarla tanışma fırsatı yakalayacaklar.

Sergiye, Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe ve İngilizce hazırlanan Bir Zamanlar Toroslar’da Sagalassos kapsamlı bir kitap eşlik ediyor. Kitap; Sagalassos ve içinde bulunduğu Pisidia Bölgesi’nin bütün tarihi katmanlarını paylaşıyor.  Serginin açılış gününde, Sagalassos Kazısı Başkanı Jeroen Poblome tarafından verilecek bir konferans gerçekleştirilecek. Konferans saat: 18:30’da Yapı Kredi Kültür Sanat  Loca’da yapılacak. Belçikalı arkeolog, konferansta kentin bulunduğu bölgeyi, siyasi ve kültürel önemini, kazı çalışmalarının tarihçesini ve bugününü anlatacak. 1991’den bu yana Sagalassos kazılarında çalışan Poblome, 2013’ten beri kazıyı yönetiyor. Sergi, 28 Mayıs 2020 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Previous Story

Selma Parlour’un ”Activities for the Abyss” sergisi Pi Artworks Londra’da

Next Story

Christie’s Müzayede Evi’ne “Çalıntı Eseri Satma” Çağrısı

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights