Akademik dergi Science Advances’ta yayımlanan bir araştırmaya göre, insanlar tarafından adapte edildiği bilinen ilk deniz kabuğundan çalgı keşfedildi ve 18 bin yıldan sonra ilk kez sesi duyuldu.
Fransa’da bulunan ve taş sanatı örnekleri açısından zengin bir kaynak olan Marsoulas Mağarası’nda keşfedilen deniz kabuğundan nefesli çalgının üst paleolitik çağdaki toplumların sosyal ve dinsel yaşantılarında önemli bir yer tuttuğu düşünülüyor.
Çalgı Olarak Kullanıldığı Yıllar Sonra Anlaşıldı
The Art Newspaper’ın haberine göre, arkeologlar deniz kabuğunu ilk olarak 1931 yılında keşfetse de bilim insanları deniz kabuğunun bir çalgı olarak kullanıldığını yıllar sonra anladı.
Bulunduğu dönemde çanak olarak kullanıldığı düşünülen deniz kabuğu yüzeyi ve içi yapısında incelemeler yürüten araştırmacılar 18 bin yıl öncesine ait olduğunu tespit etti. Deniz kabuğundan ses çıkabilmesi için kabuğun bazı bölümleri üzerinde oynandığını tespit eden araştırmacılar aletin ritüellerde kullanıldığını düşünüyor.
Ses çıkarmak için modifiye edilen deniz kabuğundan Do, Do diyez ve Re notalarının çıktığı da açıklandı. Deniz kabuğunun üzerinde, Marsoulas Mağarası duvarlarındaki resimlerde kullanılana benzer kırmızı noktalar da tespit edildi.
The Art Newspaper’ın haberine göre Sorbonne Üniversitesi’nden moleküler ve yapısal arkeoloji laboratuvarı direktörü Philippe Walter “Bu çok eski müzik aletinden bu notaların çıkabilmesi harika” derken, yakın tarihte benzer müzik enstrümanları üretip her müzisyenin bu deneyimi yaşamasını sağlayabilmeyi umduklarını söyledi.
Soğuk Sulardan Çıkarılan, Daha Büyük Bir Deniz Kabuğu
Yüksekliği 31 santim, en geniş noktasındaki çapı 18 santim, kalınlığı ise 0.8 santim olan deniz kabuğu o döneme ait diğer deniz kabuklarına göre daha büyük ve kalın. Bu da deniz suyunun normale göre daha soğuk olduğu bölgelerden çıkarıldığı anlamına geliyor.