Da Vinci’nin ‘Kayıp Şaheser’i Aslında Hiç Var Olmadı

//

Akademisyenler uzun yıllardır Rönesans ustası Leonardo da Vinci’nin ‘kayıp şaheseri’ni bulmaya çalışıyor; fakat bazı uzmanlar, bu araştırmanın tamamlanamayacağını çünkü böyle bir eserin aslında mevcut olmadığını iddia ediyorlar. Uzmanların iddiasına göre Leonardo da Vinci’nin kayıp olan şaheseri asla bulunamayacak çünkü aslında hiçbir zaman yapılmadı.

Fresklerin Varlığını Yüksek Teknoloji ile Ortaya Çıkarılacak İddiası

Sanat tarihçileri Roberta Barsanti, Giancula Belli, Emanuela Ferrretti ve Cecilia Frosinini; 8 Ekim’de Floransa’daki Uffizi Galerisi tarafından düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısında -bazılarının daha önce de öne sürdüğü gibi-da Vinci’nin çalışmasının Floransa’nın asırlık belediye binası Palazzo Vecchio’da bir duvarın arkasında bulunmadığına dair yapılan araştırmayı sundu.

Artnews’ta yer alan habere göre, yapılan bu araştırma, fresklerin varlığını potansiyel olarak ortaya çıkaracak yüksek teknolojili bilimsel testleri savunan araştırmacı Maurizio Seracini’nin uzun yıllardır yaptığı çalışmalara aykırı bir tez öne sürüyor.

Kilit Nokta Teknik Detaylar

Tarihçilerin bulguları arasındaki kilit nokta, 2019’da İtalyanca bir kitapta yayımlanan, da Vinci’nin 1503’te yapmak üzere görevlendirildiğine inanılan, geniş bir savaş sahnesi “The Battle of Anghiari” (Anghiari Savaşı) eserinin, duvarın arkasında olamayacağını çünkü aslında hiçbir zaman yapılmadığını söyleyen teknik detaylar. Alçıtaşı ve yağ tabakası bulunan bir teknik kullanılarak hazırlanan eserin yapılmasının imkansız olduğu, dolayısıyla da Da Vinci’nin tutmayacak bir boya ile bir görüntü üretmeyeceği iddialar arasında yer alıyor.

Sanat tarihçisi Francesca Fiorani, resmin bir parçası olduğu düşünülen sürecin aslında hazırlık aşaması olduğunu belirtirken, duvarın hazırlık aşaması başarılı olmadığı için de da Vinci’nin bu resmi yapmadığını yalnızca taslak halinde bıraktığını söylüyor.

Duvardaki Siyah Pigmentlerin Sırrı

Uffizi etkinliğinde sanat tarihçileri Palazzo Vecchio duvarının altında bulunan pigment izlerinin yakından incelendiğinde orada birtakım bulgulara rastlandığını ancak bunun Da Vinci’ye ait olduğuna dair bir kesinlik olmadığını da iddia etti.

2009 ve 2012 yılları arasında Seracini ve diğer araştırmacılar, duvarda bulunan siyah pigmentin “Mona Lisa” tablosunda bulunan türle eşleştiğini pek çok defa belirtmişlerdi. Ancak gerçekleşen etkinlikte Frosinini, siyah pigmentlerin o zamanlar yaygın olarak kullanıldığını, bu nedenle bu izlerin “Anghiari Savaşı”na ait olduğunu kanıtlamanın imkansız olduğunu söyledi. Mauro Matteni ise 2019’da yaptığı yayında, pigmentlerin eserden değil duvardan kaynaklı olabileceğini açıkladı.

İlginizi çekebilir:  Artweeks Akaretler A’dan Z’ye

Eseri Aramaya Devam Edecekler

Editech Art & Science SRL adlı bir merkez işleten Seracini, bu yeni ortaya çıkan araştırmayı, sanat tarihçileri ve bilim insanları arasındaki anlaşmazlıkların bir parçası olarak gördüğünü açıkladı. Seracini, amacının bilgi sağlamak olduğunu ve akademisyenler tarafından düşman olarak addedilmeyi hak etmediğini dile getirdi.

2002 yılında Seracini, “tüm zamanların en büyük sanat buluşlarından biri” olarak nitelendirdiği eseri ortaya çıkarmak için gelişmiş görüntüleme teknolojisini kullanmaya başladı. Yerel siyasetçi ve tarihçilerin Vasari’yi kazma konusundaki itirazları, uluslararası medyada geniş yer bulan ve National Geographic gibi kuruluşlardan büyük miktarda fon alan proje üzerindeki çalışmaları geciktirdi. 2012 yılında yetkililer duvarı delme taleplerini geri çevirdikten sonra araştırma durdu.

Da Vinci’ye ait olduğu evrensel olarak kabul edilen iki düzineden daha az eser bulunduğu göz önüne alınırsa ve “Anghiari Savaşı” isimli eserinin keşfi büyük önem arz ediyor. Sanat tarihçileri eserin varlığına ait çok az sayıda kanıt olduğunu öne sürerken diğer araştırmacıların eseri bulma çalışmalarını durdurmaları pek de olası görünmüyor. Fiorani yeni bir eser keşfetme olasılığının “muazzam” olduğunu söylüyor.

Öte yandan bu eserle ilgili araştırmalarına 1975’te başlayan Seracini, “Anghiari Savaşı” ile ilgili sırları ortaya çıkarma kararında ısrarcı görünüyor. Araştırmacı son olarak “İnanılmaz bir şaheser aramanın nesi yanlış ve son cevabı almak için neden bilimi kullanamıyoruz?” şeklinde bir soru yöneltiyor.

Kaynak: artnews.com

Yazar: Alex Greenberger

Tarih: 13.10.2020

Orijinal Başlık: Leonardo’s ‘Lost Masterpiece’ Can’t Be Found Because It Was Never Painted, Experts Claim

Previous Story

Ekimde Öne Çıkan Yabancı Diziler

Next Story

Gözler Üzerinde: 90 Milyon Dolarlık Giacometti Heykeli

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights