Nermin Saybaşılı’nın “Mıknatıs-Ses” isimli yeni kitabı Metis Yayınları’ndan çıktı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde öğretim üyesi olan Saybaşılı, daha önce yayımladığı “Sınırlar ve Hayaletler” ve “Sanat Sahada” kitaplarının ardından sanatseverlerin karşısına bu kez “Mıknatıs-Ses” ile çıkıyor.
‘Ses’in peşinde…
“Ses yazıyı ve anlamı nereye götürür? Eleştirel düşünce ne kadar titreşim, ne kadar rezonans taşır? Her metin imge ve sözden meydana geldiğine göre ses tınlar, anlam çınlar mı?” gibi soruların peşine düşen kitap hakkında yazarı, “Bir anlam arayışının taşıyıcısı olan ‘mıknatıs-ses’ son kertede yaşamanın gücüne ve yüküne işaret ediyor: Nefes ile düşünce arasındaki ilişki, yaşamı sürdürmek ile bilgi üretmek arasındaki devinim süreklidir. Spiral bir formdur ses. Duyup dinlenen seslerin ve imgelerin rezonansını taşıyan bu kitap da spiral bir şekilde gelişiyor ve öyle sonlanıyor. Onulmaz ses/sizlik arayışımın bir yankısı. Bu yankının vaadi olan ses/sizlik olmasa, kendi iç sesimi ve diğer sesleri dinleyecek gücü bulamazdım” diyor.
Saybaşılı’nın çalışma alanını, görme rejimindeki görünürlük/görünmezlik sorunsalı bağlamında güncel sanat pratikleri ile eleştirel kuram, enstalasyon çalışmalarında ve video çalışmalarında ses ‘öğesi’, görsel kültürde coğrafyalar ve karşı-coğrafyalar konuları oluşturuyor.