2021 RIBA Royal Gold Medal Ödülü Sir David Adjaye’nin

//

The Royal Institute of British Architects (RIBA) 2021 yılının Royal Gold Medal’ını (kraliyet altın madalyası) İngiliz-Ganalı mimar Sir David Adjaye’nin kazandığını açıkladı. “Mimarlığın gelişmesinde doğrudan veya dolaylı olarak önderlik etmiş bir kişi veya grup insana” verilen ve dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden olan Royal Gold Medal’ı kazanan Adjaye, ödülü kazanan ilk siyahi mimar olarak da tarihe ismini yazdırdı.

Tasarımın Her Alanına Dokunuyor

Sir David Adjaye, 25 senelik çalışma hayatında dünya çapında çığır açıcı çalışmalara imza atarken; özel mülklerden sergilere ve mobilya tasarımına, önemli kültürel binalarından şehir planlarına kadar tasarımın her alanına dokundu ve birçok uluslararası başarıya imza atarak bu ödülün sahibi oldu.

2000 yılında Akra, Londra ve New York’daki stüdyolarıyla Adjaye Associations şirketini kuran mimar, çalışma hayatının yanı sıra ders de veren Adjaye, Harvard, Michigan, Pennsylvania ve Princeton üniversitelerinde hocalık yaptı.

Smithsonian ile Biliniyor

2016 yılında Washington DC’de yaptıkları ünlü Smithsonian National Museum of African American History and Culture ile tanınan Adjaye Associations, dünyanın her yerinde projelere imza attı. Bunlar arasında San Antonio, Texas’taki bir sanat merkezi olan Ruby City (2019); Lagos’taki Alara Concept Store (2016); Harlem, New York’ta yaptıkları yaşam, müze, tesis ve ofis merkezi olan Sugar Hill Mixed-Use Development (2015); Aishti Foundation (2015) isimli Beirut, Lübnan’da yaptıkları çok kullanımlı bir mağaza ve sanat merkezi; ve Rusya’da yaptıkları Moskova Skolkovo İşletme Okulu (2010) yer alıyor.

İlginizi çekebilir:  New York Sanat Çevresini Kurtarmak

Toplulukları Yükselten Güzellikler Yaratmak

Sir Adjaye, “Çağdaşlarımın ekibimle yaptığım işleri ve bu alana olan 25 senelik katkısını tanımaları çok onur verici. Mimarlık benim için hep dünyadaki tüm toplulukları eşit şekilde yükselten, geliştiren güzellikler yaratmak ve bu sanatın evrimine katkıda bulunmakla ilişkiliydi. Bu disiplinin sosyal etkileri, her zaman için çalışmalarımdaki deneylerimin rehberi oldu ve olmaya devam edecek. İçten ve samimiyetle beni destekleyen ve bu yolculukta yanımda olan herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum” diye konuştu.

Henüz öğrenciyken 1993 RIBA Bronz Madalyası’nın sahibi olan Sir David Adjaye’ye 2017 yılında mimarlığa katkıları nedeniyle  şövalyelik nişanı verilmişti.

Adjaye Associations’ın güncel projeleri arasında Akra’daki Ulusal Gana Katedrali, ABD’de The Studio Museum ile The Princeton University Art Museum, Nijerya’da Royal Benin Museum ile İngiltere’de Soykırım Anıtı projesi yer alıyor.

Kaynak: ArchDaily

Yazar: Christele Harrouk

Tarih: 30.09.2020

Orijinal Başlık: Sir David Adjaye Wins the 2021 RIBA Royal Gold Medal

Previous Story

AC/DC Yeniden Bir Arada

Next Story

8. Boğaziçi Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Filmleri Belirlendi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.