Köy Muhtarı Rehberliğinde Sergi Turu

/

 Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde yer alan  Baksı Müzesi, bir ilke daha imza attı. Müzede sergilenen Şakir Gökçebağ’ın “AŞİNA” isimli solo sergisi, Baksı Müzesi’nin Yotube hesabında yayınlanan kısa filmle artık tüm sanatseverler tarafından gezilebiliyor. Köy Muhtarı Nabi Akçelik’in rehberliği ise bu kısa filme ayrı bir renk katıyor.

Gündelik yaşamın içinden 

Şakir Gökçebağ’ın “AŞİNA” isimli solo sergisi, Temmuz 2020 tarihine kadar Baksı Müzesi’nde yer almaya devam edecek. Gündelik yaşamın içinden, tanıdık ve alışık olduğumuz nesneleri yeni formlara dönüştürdüğü heykel ve enstalasyonları ile tanınan sanatçının bu sergisi, şimdi de Youtube’ta yayınlanan kısa filmle sanatseverler tarafından ziyaret edilebiliyor. Bayraktar Köyü Muhtarı Nabi Akçelik’in kendine has yorumlarıyla rehberlik ettiği bu özel sergi turu, izleyenlerden büyük beğeni toplamaya devam ediyor.

Bölgeye özgü nesneler

Müzede yer alan eserlerinde, önceki işleri ile beraber bölgeye özgü doku ve nesnelerle ürettiği yeni işlerini de izleyiciyle buluşturan Gökçebağ’ın “AŞİNA” sergisi, bir yandan Anadolu’nun ruhuna dokunan diğer yandan da Gökçebağ’ın uzun yıllardır, yerel ve evrensel arasında dokuduğu bağı, güçlü sözlerle ortaya seren sergi, şimdi Youtube üzerinden de sanatseverleri bekliyor.

Çocuk atölyesi turu 

Baksı Müzesi tanıtım filmlerinin ilkini oluşturan Şakir Gökçebağ “Aşina” sergisi kısa filminin ardından Baksı Müzesi Depo-Müze Koleksiyon Turu ve Baksı Müzesi Çocuk Atölyeleri Turu da çok yakında izleyicilerle buluşacak.

Şakir Gökçebağ’ın “AŞİNA” sergisinin Köy Muhtarı Nabi Akçelik tarafından anlatıldığı kısa film aşağıdaki linkten izlenebilir:

https://www.youtube.com/watch?v=UqZ7q7xjSlM&t=38s

Kısa film download linki:
https://we.tl/t-1LckqAjJH4

 

Şakir Gökçebağ Hakkında

Heykellerinde ve enstalasyonlarında, gündelik yaşamın içinden söküp çıkardığı eşyalarla alternatif anlam düzlemleri yaratır. Gördüklerimizin arkasındakilerle kişisel bir oyun alanı yaratırken onları gündelik alışkanlıklardan arındırır. Bu bir yandan varoluşa dair mizahi bir dokunuş diğer yandan da varlıklarla kurulan yeni bir deneyim alanıdır.

 Gökçebağ’ın sanat üretimi içinde seçtiği nesneler, kullanım nesnesi ve hazır nesne olmanın ötesinde boya, mermer, taş, kâğıt, tuval gibi sanatçının malzemeleridir. Şakir Gökçebağ’ın nesneleri, gerçek anlamlarından koparak ama asla ilk anlamlarını unutturmayarak yeni bir forma bürünürler. Mandal, sini, duvar, süpürge, halı… Kimliklerine dair ipucunu göstererek yeni bir “şey” olurlar. Bu yeni; bir yandan soyut yahut sürreal bir bakışı işaretler öte yandan da izleyicinin sanatçının müdahalesinden sonra karşılaştığı yeni bir görme biçimine sahip çıkar.

İlginizi çekebilir:  Fotoğrafçı Isabel Muñoz Eşliğinde Sergi Turu

Dünyadaki en sıra dışı müzelerden biri: BAKSI

Bayburt’ta, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerine kurulu olan Baksı Müzesi, sanat dünyasına yeni öneriler sunuyor. Çağdaş sanatın şehir merkezlerine olan bağımlılığını, kültür ve üretim, sanat ve zanaat, geleneksel ve çağdaş arasındaki ilişkileri sorguluyor. Baksı Müzesi zengin bir çağdaş sanat koleksiyonu, halk resimleri koleksiyonu, cam altı, dokuma ve etnografik malzeme koleksiyonuna sahiptir. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi olma misyonu üstleniyor ve çağdaş yaşamın şehir merkezlerine hapsolmasına karşı durarak, merkezin çevreden algılanmasını öneriyor.

Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü. Kapılarını 2010 yılında açan Baksı’yı, bugüne kadar yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti. Baksı Müzesi, interdisipliner bir müze olarak; kültür turizmi, kadın istihdamı, çocuk şenliği gibi etkinliklere ilaveten müzik alanında da çalışmalar gerçekleştirmektedir.

Müze bünyesinde 10.000 kitaplık kütüphane, 150 kişilik konferans salonu, 750 kişilik amfitiyatro, konuk evi, atölyeler, sergi salonları, depo müze ve helikopter pisti bulunmaktadır. 2019 yılında başlayan Kadın İstihdam Merkezi’nin inşaatının ise önümüzdeki sene tamamlanması hedeflenmektedir.

2019 yılında Baksı Müzesi etkinlikleri, 1 Mayıs-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Nuri Bilge Ceylan sergisiyle başlayacak.Temmuz ayında gerçekleşecek yazlık sinema buluşmalarının ardından, 1 Eylül-Haziran 2020 tarihleri arasında Şakir Gökçebağ sergisi Baksı Müzesi’nde ziyaret edilebilecek. Yine Eylül ayında müze, konserler ve Geleneksel Çocuk Şenliğine ev sahipliği yapacak.

***

Previous Story

Arter’den Çağdaş Sanat Semineri

Next Story

Sanatçıların Karantina Günlükleri-6-Tuba Merdeşe

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights