Sanat Tarihi Üzerine Okuyabileceğiniz 10 Kitap

/

Küresel Covid-19 salgını sürecinde kendilerini evlerinde izole eden milyonlarca insanın güzel vakit geçirme aktivitelerinin başında kitap okumak geliyor. Pek çok kişi hayatın koşturmacası içinde sonra okumak üzere ayırdıkları kitapları teker teker gün yüzüne çıkarıyor; öğrenmek istedikleri beceriler için yeni kitaplar edinmeye çalışıyor. Hastalık riski, yaşanan kayıplar ve belirsizlikler içerisinde tanıdık bir yüz olarak kitaplara sığındığımız şu günlerde, sanat tarihine ilgi duyanlar için kitap önerilerini derledik.

1.John Berger – Görme Biçimleri

Türkçe çevirisinin ülkemizde de çok okunanlar arasına girdiği “Görme Biçimleri”, Berger’in bir ekip çalışmasıyla BBC için yaptığı bir televizyon programından kitaplaştırılmış. Kitap, yedi bölümde insanların resim sanatından reklamlara, yaratıcı işleri ‘görme biçimleri’ni ele alıyor.

  1. Thomas Girst – The Duchamp Dictionary

Kitap, modern sanatın kurucularından sayılan Marcel Duchamp’ın hayatındaki önemli sanat eserlerini, fikirleri ve ilişkileri A’dan Z’ye bir sözlük formatında, 200’den fazla başlık altında inceliyor.

  1. Bruno Munari – Design As Art

İtalyan tasarımcı ve sanatçı Bruno Munari’nin grafik, görsel ve endüstriyel tasarım alanlarında fikirlerine yer veren kitap, mizahi yönüyle de eğlenceli bir okuma deneyimi vadediyor.

  1. Umberto Eco – Günlük Yaşamdan Sanata

Romancılığıyla öne çıkan İtalyan yazar Umberto Eco’nun

denemelerinden derlenen kitap, sanatın gündelik hayatla etkileşimini odağını alırken görsel sanat eserleri ve görsel iletişime dair sorular sorduruyor.

  1. Jens Hoffman – Show Time: The 50 Most Influential Exhibitions of Contemporary Art
İlginizi çekebilir:  İKSV'den İstanbul Bienal'ine dair açıklama

Editörlüğünü Jens Hoffman’ın üstlendiği kitap, 1990’lardan sonra gerçekleşmiş 50 ilham verici sergi üzerinden son yirmi yıllık süreçte sergi düzenlemeden küratöryel uygulamalara, sosyopolitik konuların sanatla olan ilişkisinden sanatta görünürlük meselesine uzanan birçok meseleyi masaya yatırıyor.

  1. Taschen – Scuplture: From Antiquity to Present Day Taschen yayınevinden 2013’de basılmış bu edisyon, Antik Yunan’dan çağdaş heykel sanatına, geniş bir dönemi açıklayıcı biçimde anlatıyor.
  2. H. Gombrich – Sanatın Öyküsü
  3. Resim, heykel ve mimari gibi sanatın farklı dallarını geçmişten günümüze ele alan bir sanat tarihi araştırması olan kitap, görsel sanatlara giriş için en çok tercih edilen kitaplardan.
  1. Fred S. Kleiner – Gardner’s Art Through the Ages: A Global History, Volume 1 (14. Edisyon)

İngilizce dilinde en çok okunan sanat tarihi kitaplarından olan eser, farklı kıtalar ve dönemlere; farklı sanatsal geleneklere doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Eser, yer verdiği renkli görsellerle de dikkat çekiyor.

  1. Fred S. Kleiner Gardner’s Art through the Ages: A Global History, Volume 2 (14. Edisyon)

Kitabın ikinci cildi, ortaçağdan günümüze uzanan süreci yine anlaşılır ve rahat okunur biçimde ele alıyor. Kitaplar özellikle sanat alanında eğitim alan öğrencilerin tercihi olarak öne çıkıyor.

  1. H. Arnason, Elizabeth C. Mansfield – History of Modern Art (7th Edition)
  2. yüzyıl ortalarından günümüze resimden fotoğrafa, mimariden heykele görsel sanat tarihini kapsamlı şekilde ele alan kitap, sanat tarihi öğrencilerinin önemli rehberlerinden biri.

 

 

 

Previous Story

Karantina Evcil Hayvanların ‘Rönesans’ı Oldu

Next Story

Sakıp Sabancı Müzesi’nden Çocuklara Sesli Kitaplar

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.

Verified by MonsterInsights