Heritage İstanbul, bu yıl kurumsal dokümanlarında Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde bulunan Aizanoi Antik Kenti’ni kullanıyor. Fotoğraf kaynak: https://www.hisglobal.com.tr

8. Heritage İstanbul, Mayıs’ta

Heritage İstanbul sekizinci yılında da kültür mirası endüstrisinin önemli isimlerini konferans, panel ve atölye çalışmalarında katılımcılarla bir araya getiriyor. 15-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak fuar, bu yıl kurumsal dokümanlarında Kütahya Çavdarhisar'daki Aizanoi Antik Kenti’ni kullanacak.

Kültürel miras bilincinin artırılması hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve kütüphanecilik teknolojileri fuar ve konferansı Heritage İstanbul, bu yıl sekizinci kez 15-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. Fuarla paralel gerçekleştirilecek konferansların bu yılki konuşmacıları arasında UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi, ICOMOS Ürdün Başkanı, Ürdün Prensesi Dana Firas, heykeltıraş Edoardo Tresoldi, Cenevre Üniversitesi Hukuk Onursal Profesörü avukat ve Prof. Marc-André Renold yer alıyor. Fuar bu yıl kurumsal dokümanlarında ise Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezindeki Aizanoi Antik Kenti’ni kullanacak.

Mayıs ayında gerçekleşecek Heritage İstanbul, İtalya’yı ülke pavilyonu ve Almanya, Avusturya, Yunanistan, Belçika, Hollanda, Azerbaycan ve İran olmak üzere farklı ülkelerden katılımcılara ev sahipliği yapacak.

Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan

“Amacımız kültürlerarası bağ kurmak”

Fuar öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen Heritage Projeleri Kurucusu, iç mimar ve akademisyen Osman Murat Akan, Heritage İstanbul’un Türkiye’deki tek uluslararası restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve kütüphanecilik teknolojileri fuarı olduğuna dikkat çekti. Osman Murat Akan bu yıl sekizinci kez düzenlenecek fuarla ilgili, “Ülkemiz ve bölgemiz adına çok önemli bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum. Uygarlık tarihinin en eski topraklarında, kadim kültürlere ev sahipliği yapmış, çağ kapatıp çağ başlatmış uygarlıkların mirasçısı olarak hem Anadolu topraklarına hem de adının içinde ‘İstanbul’ olan ve bunu markası ile bütünleştirmiş bir fuar olarak, geçmişi geleceğe hakkıyla taşıyabilmek, geçmişi koruyabilmek için çok çalışmalıyız. Amacımız kültürlerarası bir bağ kurmak, kültür mirası konusunda çözüm, sonuç arayan tarafları bir araya getirmek, panel ve konferans serimizle yeni ufuklar açmak; atölye çalışmaları ile de daha geniş kitlelere ulaşmak. Geçen yıl depremin gölgesinde yaklaşık 7 bin 500 kişi fuarımızı ziyaret etti, panel ve konferanslara katıldı. Bu yıl umuyorum ki bu sayı bunun çok çok üstünde olacak,” ifadelerini kullandı.

Fuarın mimarlar-iç mimarlar, tasarımcılar, akademisyenler, sanat tarihçileri, kamu ve özel müze yöneticileri, arkeologlar, kütüphaneciler, öğrenciler ve kamudan karar alıcılar tarafından ilgi gördüğünü vurgulayan Akan, hedefleri ile ilgili ise şunları söyledi:

“Heritage markası, Türkiye dışında gerçekleştireceği Heritage MIDDLE EAST -Abu Dhabi ve Heritage TURQUOISE -Taşkent’te yapılacak iki fuarla global bir marka olma yolunda da emin adımlarla büyüyor. Bu fuarlarla hedefimiz kültür mirası ekonomisine katkı sağlamak, tarafları bir araya getirerek sektöre katma değer sunmak ve de ülkemizden dünyaya sürdürülebilir teknolojilerin ihracının yapılmasına aracı olmak. Bunun için özellikle fuar alanı içinde yer alan B2B alanlarının etkili olduğunu görüyoruz. Yine fuar döneminde sahada düzenlenen teknik gezilerle konuklarımızın bilgilenmesini sağlıyoruz. Diyebilirim ki İstanbul nasıl kültürleri bir araya getiriyorsa biz de Heritage İstanbul etkinliğinde bu vizyon ve misyonla çalışıyoruz.”

150 katılımcı

Heritage İstanbul’da çok sayıda katılımcı şirket yer aldığını belirten TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel, “Fuarımızda şu anda 150’ye yakın katılımcı şirket var. Bunların yüzde 75’ini Türkiye, yüzde 25’ini ise yurtdışındaki paydaşlar oluşturuyor. Bu yıl İtalya’yı ülke pavilyonu ile ağırlayacağız ve fuar aynı zamanda Almanya, Avusturya, Yunanistan, Belçika, Hollanda, Azerbaycan ve İran olmak üzere farklı ülkelerden katılımcılara ev sahipliği yapacak,” dedi.

İlginizi çekebilir:  3 Ton Ağırlığındaki Tarihi Hereke Halısı Restore Ediliyor

Arkeolog Nezih Başgelen ise konuşmasında, “Türkiye’nin son dönemde ezber bozan, çok sıra dışı merkezleri oldu. Göbeklitepe’yi biliyorsunuz, şimdi ona Karahantepe eklendi. Onlar Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği ve yönlendirmesiyle uluslararası bir projeye dönüştü.  Yüzüncü yılını kutlayan Cumhuriyet adına baktığınızda bunlar gerçekten ülkemizin adını farklılaştıran, küresel anlamda bizi farklı bir marka haline getiren en önemli artı değerlerimiz. Kültürel miras alanında bizim sıra dışı ve çok özgün bir coğrafya olduğumuzu belirtmemiz lazım. Gerçekten Türkiye’nin birbirinden benzersiz kültürel miras alanları var. Dünyaya baktığınızda birçok ünlü tarihi alan belirli bir kültürel çerçeve içerisindedir. Anadolu ise öyle değil. Tarih öncesinden günümüze kadar inanılmaz bir çeşitlilik var. Turizm sektörü bunu elinden geldiğince iyi kullanmaya çalışıyor. Ama koruma, kullanma dengesinde ve onların sahada farklı derecelerde tahribi konusunda sıkıntılarımız var,” vurgusunu yaptı.

Bu tahribatı engelleme konusunda son 20 yıldır ciddi çalışmalar da yapıldığını belirten Başgelen, 11 ili etkileyen 6 Şubat Depremleri ile birlikte kültürel mirası koruma konusunun da daha sık gündeme taşındığının altını çizdi.

“6 Şubat Depremleri ile 11 ilimiz inanılmaz bir felaket yaşadı. Hem canlılar hem de kültürel miras açısından çok büyük bir darbe aldık. Deprem sonrası Türkiye’nin gündeminde hem depremzedeler hem de depremden etkilenen kültürel miras çok önemli bir konu haline geldi. Hala da bu konuda çok yoğun çalışmalar sahadaki ekiplerce sürdürülüyor.”

Fuar bu yıl Aizanoi’yi öne çıkarıyor

Heritage İstanbul, bu yıl kurumsal dokümanlarında Aizanoi Antik Kenti’ni kullanıyor. Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıkta bulunan Aizanoi Antik Kenti, Roma döneminin en önemli kentlerinden. Şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınakları’ndan kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Aizanoi Antik Kenti, dünyanın bilinen ilk borsasını da bünyesinde barındırıyor.

Konferans, sohbetler ve atölyeler

Fuarın yanı sıra konferans, miras sohbetleri bölümleri, atölye çalışmaları, B2B alanları ve çeşitli teknik gezilerin yapılacağı Heritage İstanbul, kültürel miras alanının önemli akademisyenlerini ve sektör profesyonellerini 27 konferans paneli, 26 miras sohbeti ve 11 atölye etkinliğinde ziyaretçiler ile buluşturarak sektör için önemli bir çekim merkezi yaratmayı amaçlıyor. Fuarla paralel düzenlenecek konferanslarda bu yıl teyit edilen yabancı konuşmacılar arasında UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi, ICOMOS Ürdün Başkanı, Ürdün Prensesi  Dana Firas, “Arkeolojik alanların ve simgesel yapıların uluslararası uygulamalara uygun olarak korunmasına ilişkin farkındalığın arttırılması”, Cenevre Üniversitesi Hukuk Onursal Profesörü. avukat, Prof. Marc-André Renold “Kültür Varlıklarının İadesinde Kullanılan Yöntemler” panelinde ve heykeltıraş Edoardo Tresoldi yer alıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası kültür mirası fuar ve konferansı olan Heritage İstanbul, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İBB Miras, Marmara Belediyeler Birliği gibi sektörün en önemli kamu paydaşları tarafından destekleniyor.

Previous Story

Şair Süreyya Berfe Vefat Etti

Next Story

İstanbul Tiyatro Festivali’nin Yeni Küratörü Mehmet Birkiye

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.