Uluslararası DenizBank VoiceUp A Capella Festival 22-27 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Festivali DenizBank ana sponsorluğunda düzenleyen Vokal Akademi’nin kurucu sanat direktörü Başak Doğan’dan dinledik. Yerli ve yabancı 550’den fazla müzisyeni ağırlayacak olan festival, şehrin çeşitli mekanlarında gerçekleşecek.
Dünyaca ünlü koro şeflerinin Türkiye’de eğitimler vereceği festivale Hollanda’dan Uruguay’a, Türkiye’den Danimarka’ya yüzlerce müzisyen, koro ve vokal grubu katılacak. Festival kapsamında, Avrupa’nın bilinen eğitmen ve şefleri yönetiminde 25 farklı atölye ve 25’ten fazla konserin yanı sıra bir de panel düzenlenecek. Festivalin ana grubu ise 40 yılı aşkın süredir tüm a capella müzik tutkunlarına ilham olan İsveçli The Real Group. Bundan sonra iki senede bir düzenlenmesi planlanan festivalin sabah programında eğitmen şeflerle şeflik repertuvar ve sahne çalışılırken; akşam programlarında katılımcılar birbirlerini dinleme fırsatı bulacak.
Müzikte Kadın Liderler
Kapanış konserinde ise festivalde çalışılan performanslar sunulacak. Festival; Cemal Reşit Rey, Kırım Kilisesi, İTÜ Maçka Amfileri ve Mustafa Kemal Amfisi, Arter Sevgi Gönül Oditoryumu ve Arka Bahçe, Vosgeperan Ermeni Kilisesi, Maçka Parkı, Vokal Akademi ve DenizBank Genel Müdürlüğü olmak üzere pek çok farklı mekânda gerçekleşecek. Leioa Kantika Korala’nın kurucu şefi, İspanya’dan Basilio Astulez, Hollandalı festival koreografı Panda van Proosdij, Basix ve M-Pact gruplarının kurucusu Morten Kjær, The Real Group kurucusu Peder Karlsson, Jim Daus Hjernøe, Stephan Lutermann, Annemarie Homan, Emily May’t Hoen, Randy Esen, Freeplay Duo, Agnes Hapsari, Sven Keet, Ruben Smits ve Fidan Kurt Kasapbaşı gibi isimlerin katılacağı festival kapsamında Arter’de “Müzikte Kadın Liderler” adlı bir panel de yapılacak.
Dünya Koro Konseyi’nin Türkiye temsilcisi olan Doğan festivali ArtDog okurları için anlattı:
-
DenizBank VoiceUp A Capella Festival nasıl doğdu? Festivalin yaratılma sürecini anlatır mısınız?
Biz bu festival için yıllardır çalışıyoruz. Ülkemizde çok sesli akapella müziği yaymak, daha fazla insana tanıtmak, bu alana daha çok şarkıcı kazandırmak ve en önemlisi çok sesliliği temel edinen bir alan açmak için çalışmalarımız hep sürüyordu. Bu uğurda kurdum Vokal Akademi’yi. Bu çatı altında atölyeler, konserler, provalar vb. çok faaliyet yapıyoruz. Festival de bunların bir uzvu gibi ortaya çıktı ve büyüdü. Yurt dışındaki alanında uzman isimlerle sıkı bir ilişkimiz var, burada neler yaptığımızı takip ediyorlar, bizim müziğimizin özünü beğeniyor ve merak ediyorlar. Burada da büyümekte olan bir çok sesli koro kültürü yerleşmeye başladı. İstedik ki, bu alanı benimsemiş sindirmiş isimlerle, gelişmekte olan şarkıcılarımızı, ilgi duyan insanları ve koroları bir araya getirelim.
Burada önümüzdeki tek engel ekonomi olduğu için epeydir bir destekçi arayışındaydık; tam da o sırada isim sponsorumuz imdadımıza yetişti diyebilirim. Fetival line-up’ımızda bunca değerli isim olmasını sağlayan, aldığımız bu destekle oldu. Tamamen gönüllü bir ekiple A’dan Z’ye festivalin tüm kürasyonu ve operasyonuyla ilgileniyor. Diğer marka destekçilerimiz sayesinde de festival içeriğine katılımcılar için ek deneyimler katabildik.
-
Festivalde katılımcıları neler bekliyor?
Festivalde gündüz atölyeler ve akşam konserler olacak şekilde kurguladık. Öncelikle şunu belirteyim; tüm konserlerimiz ücretsiz, kayıt olarak izleyebiliyorsunuz. Akapella sahnesine dünya çapında ilham olmuş İsveçli The Real Group ana grubumuz. Ayrıca, İsviçre’den choR inteR kultuR, İsrail’den Hellscore, Venezuella ve Uruguay’dan Mastranto, Hollanda’dan Playground gibi pek çok koronun yanı sıra Türkiye’den de korolarımızın konserlerine tanık olacağız.
Atölyelerimiz ise çok çeşitli konu başlıklarına sahip ve oldukça detaylı tasarlandı. Bunlardan bazılarından bahsedebilirim; Panda Van Proosdij’in atölyeleri 23-26 Ağustos tarih aralığında her gün sabah 10:30 – 12:30 arasında CRR fuayesinde gerçekleşecek. Kendisi koro, ensemble ve müzikal koreografı olduğu için çok renkli bir atölye olacak. Danimarka Kraliyet Akademisi’nden de hocam Jim Daus Hjernøe, yaratıcısı olduğu Vocal Painting üzerine atölye yapacak. 23 Ağustos’ta CRR Fuaye’de 14:00 – 15:30 saatleri arasında, 24 Ağustos’ta Arter Sevgi Gönül Oditoryumu’nda 16 00’da gerçekleşecek atölyeleri. The Real Group’un kurucusu olan efsane isim Peder Karlsson da, 23 Ağustos’ta, İTÜ Maçka Amfi 102’de 16 00 – 17 30 saatleri arasında tek seferlik bir atölye yapacak. 23, 24 ve 25 Ağustos tarihlerinde akşamüstleri Maçka Sanat Parkı’nda Open Singing session’ları olacak. İsteyen dahil olup söyleyebilecek.
Festival boyunca atölyelere katılanlar, yaptıkları çalışmaların ardından kapanış konserinde, birlikte sahne alacaklar. Yani festivalin içindeki tüm eğitimlerin bir sonuç konseri diyebiliriz. Dünyanın farklı ülkelerinden pek çok koro ve kişi bir arada sahnede konser verecek.
25 Ağustos Perşembe günü, 15 30 – 17 30 saatleri arasında ise, kadınların yaratıcı alanda eşit fırsatlara sahip olmasını desteklemek ve çok sesli müzik alanında toplumsal cinsiyet kaynaklı eşitsizlikleri masaya yatırmak için “Müzikte Kadın Liderler” başlıklı özel bir panel düzenliyoruz. Dr. Aylin Vartanyan’ın moderatörlüğünde gerçekleştireceğimiz panelde benimle birlikte katılımcılarımız şöyle; Melike Şahin, Ceren Gündoğdu, Ece Dizdar ve Panda Van Proosdij.
Vokal Akademi Voice Up Festival sayfasından tüm programı inceleyebilirsiniz.
-
Festivalin en önemli detaylarından biri bu kapsamda Arter’de düzenlenecek olan “Müzikte Kadın Liderler” başlıklı panel. Bu panel hakkında neler söylemek istersiniz?
Bu panelde konuşacaklarımızdan, ortaya koyacağımız mevzu ve çözüm önerilerinden bir sonuç raporu çıkarmayı hedefliyoruz. “Müzikte Kadın Liderler” aslında sahiplendiğimiz bir konu başlığı ve önümüzdeki dönemde sürdürülebilir bir çalışma ortamı yaratmayı hedefliyoruz. Her iki yılda bir düzenleyeceğimiz festivalimizde bu paneli yinelemek ve geliştirmek bir yana, festival dışında da bu konu başlığını farklı platformlara taşımak ve oralarda da bu konuyu gündeme almak istiyoruz.
Amacımız, ülkemizde daha fazla kadın şefin yetişmesini sağlamak, uluslararası platformda bu konuyu derinlemesine konuşarak paylaşıma alan açmak, çözüm için destekçileri ve kültür sanat kurumlarına bir noktada iş birliğine ve elini taşın altına koymaya davet etmek. Güzel, kapsayıcı ve keyifli bir söyleşi olacak, herkesi bekliyoruz!