İlki 2010 yılında düzenlenen Mardin Bienali’nin beşincisi, 20 Mayıs-20 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Covid-19 pandemisi nedeniyle iki yıl ertelenen 5. Uluslararası Mardin Bienali, Mardin Sinema Derneği ev sahipliğinde, özel sektörün desteğiyle gerçekleştirilecek.
Konsepti “Çimenin Vaadi” olarak belirlenen bienalde izleyiciyle buluşacak sergi, “Bu sergi küresel mülksüzleşmenin varoluşsal bir kördüğüm olduğu fikrine şüpheyle yaklaşarak, aksine bu mülksüzleşmenin kapitalist yayılımın başlangıç noktasına döndüğüne, onun mantığının ve değerlerinin ters yüz edildiğine işaret ettiği düşüncesiyle ve bu sistemin terk edilişinin ortaya çıkaracağı, ebeveyn-çocuk ilişkilerine dayanmayan sosyallik, yerel egemenlikler ve yaratıcı dayanışmalar üzerine kurulu yeni bir düzen ihtimaliyle ilgilenecek” cümleleriyle anlatılıyor.
Sürdürülebilir Ekonomiler, Ekolojik Hareketler
Sergi, sergi takas, cömertlik ve mütekabiliyet ruhuyla işleyen armağan ekonomileri kavramına geri dönerek alternatif mülkiyet, kaynak paylaşımı, arazi kullanımı ve ilişkisellik modelleri benimseyen yerli bilgelikler ve yerel tarihlerin yanı sıra, özerk idareler, sürdürülebilir ekonomiler ile tarımsal ve ekolojik hareketler alanında gerçekleştirilen radikal deneyleri bir araya getirecek.
Bienal Mekanları
Bienalin mekanları arasında Uluslararası Tasarım Vakfı Galerisi ile 19. yüzyıldan kalma bir konak olan İskender Atamyan Konağı yani Alman Karargahı yer alıyor. Mardin’in iki katlı, geleneksel evlerinden ve şehirdeki üç cumbalı konaktan biri olan Cumbalı Konak ile Revaklı Çarşı’nın üst kısmında yer alan Marangozlar Kahvesi de bienal mekanları arasında bulunuyor.
Katılımcı Sanatçılar
Bienale katılacak sanatçılar ise şöyle: Ritu Sarin & Tenzing Sonam, Kamen Stoyanov, Lara Ögel, Fatoş İrwen, Nandita Kumar, Raphaël Grisey & Bouba Touré, Karan Shrestha, Abdessamad El Montassir, Neda Saeedi, Almagul Menlibayeva, Merve Ünsal, Kathyayini Dash, Jonas Staal, Marwa Arsanios, Burcu Yağcıoğlu, Deniz Üster, Ömer Pekin, Server Demirtaş, Mikhail Karikis, Sasha Huber, Bhagwati Prasad, Zahra Malkani, Uriel Orlow, Gülsün Karamustafa, Sibel Horada, Asunción Molinos Gordo, E.B. Itso, Rakhi Peswani, İpek Hamzaoğlu, Thukral & Tagra, Bint Mbareh, Selma Gürbüz, Burak Özdemir.
Mardin Bienali’nin hedefleri arasında, sanat yoluyla Mardin coğrafyasını sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve farklı kültür topluluklarıyla hareketlendirmek, yeni paylaşım ortamları yaratmak, sanatta alışılagelmiş ‘merkez’ fikrinin tanımına yeni boyutlar getirmek ve Mardin’i saygın sergiler dizisiyle merkezi bir konuma oturtmak yer alıyor.